Πλημμύρες: Θεσσαλία, στο ίδιο έργο θεατές

Πλημμύρες: Θεσσαλία, στο ίδιο έργο θεατές

Καταστάσεις του 1883 ζουν και εν έτει 2023 οι κάτοικοι της περιοχής

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές νεροποντές, θεομηνίες, ποτάμια και χείμαρροι που φουσκώνουν απειλητικά, η φύση λες και στρέφεται εναντίον σου. Αγωνία, θα αντέξουν τα φράγματα; Ο τοίχος του σπιτιού; Και το μεγαλύτερο, σχεδόν φιλοσοφικό, ερώτημα: να μείνεις ή να φύγεις; Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας έχουν βρεθεί πολλές φορές στο ίδιο έργο θεατές, στη μετατροπή του τόπου τους σε μια απέναντι λιμνοθάλασσα που έχει καταπιεί σπίτια, επιχειρήσεις, χωράφια, περιουσίες, ζωές. Και κάθε φορά πίστευαν ότι θα ήταν η τελευταία.

ΒΟΛΟΣ

13 Οκτωβρίου 1955

Είχαν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τον Απρίλιο του 1955 και τον καταστροφικό σεισμό που σχεδόν είχε ισοπεδώσει την πόλη του Βόλου (από τα 12.000 σπίτια είχαν γλιτώσει μόνο 1.200). Αρκετοί κάτοικοι ζούσαν ακόμη σε σκηνές. Κανείς δεν περίμενε να τους βρει και δεύτερο κακό τόσο σύντομα, όπως η καταιγίδα που ξέσπασε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου. Διήρκεσε λίγες ώρες, ήταν όμως σφοδρότατη. Ο Κραυσίδωνας και ο Αναυρος, οι δύο χείμαρροι, υπερχείλισαν και μέχρι το απόγευμα ο Βόλος «πνίγηκε» στα λασπόνερα. Συνολικά 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους –ανάμεσά τους πολλά βρέφη– παρασυρόμενοι από τα ορμητικά νερά. Λέγεται ότι ο ποδοσφαιριστής Παρίσσης Τσιγαρίδας, τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Βόλου, και ο πατήρ Αλέξανδρος Παπαποστόλου, πρεσβύτερος του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, έριξαν ένα σχοινί στη συμβολή των οδών Γαλλίας και Περραιβού βοηθώντας δεκάδες ανθρώπους να σωθούν.

9 Οκτωβρίου 2006

Ηταν η μεγαλύτερη νεροποντή των τελευταίων 12 ετών αυτή που έπληξε τον Βόλο και μεγάλο τμήμα του νομού Μαγνησίας τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006. Επειτα από πολλά χρόνια ο Κραυσίδωνας δεν άντεξε, με αποτέλεσμα η πόλη να μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Πολλές ήταν οι καταστροφές στη Νεάπολη, όπου μεταξύ άλλων τα ορμητικά νερά παρέσυραν Ι.Χ. με τρεις επιβάτες, οι οποίοι τελικά σώθηκαν χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής. Μεγάλες ήταν οι ζημιές και στα παραθαλάσσια χωριά Αγριά και Χόρτο, αλλά και στα Λεχώνια. Ολόκληρος ο νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Βόλος παρέμεινε αποκλεισμένος για ημέρες από την υπόλοιπη χώρα, αφού οι υποδομές είχαν πληγεί. Οπως και σήμερα, μεγάλες περιοχές του Πηλίου έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων δεν ήταν εφικτή λόγω κατολισθήσεων. Οπως και σήμερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα όπως την αποζημίωση για τις καταστροφές σε οικοσκευές, την αποζημίωση των παραγωγών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο.

10 Δεκεμβρίου 2009

Τρία χρόνια μετά, ο Βόλος βούλιαξε και πάλι αποκαλύπτοντας την ολιγωρία των Αρχών. Τα αντιπλημμυρικά έργα σε κρίσιμες περιοχές δεν είχαν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η βροχή που είχε ξεκινήσει το βράδυ της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου να οδηγήσει την επόμενη ημέρα σε πλημμύρες. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπήρξαν καταστροφές σε σχολεία και σπίτια.

«Ο Πηνειός εκχειλίσας κατέκλυσε την κατ’ εξοχήν ελληνικήν συνοικίαν της πόλεως, την καλουμένην Παράσχου Μαχαλά».

ΛΑΡΙΣΑ

23 Οκτωβρίου 1883

Μάρτυρας της μεγάλης πλημμύρας στη Λάρισα από την υπερχείλιση του Πηνειού οι φωτογραφίες του Ιωάννη Λεονταρίδη, φωτογράφου του φωτογραφείου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στη Λάρισα μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα. Δεκαέξι συνολικά φωτογραφίες έχουν διασωθεί αποτυπώνοντας την εικόνα της καταστροφής. Οπως έγραφε η «Εφημερίς» της Αθήνας: «… βροχή ραγδαία επί 48 κατά συνέχειαν ώρας πίπτουσα, τοσαύτα ύδατα συνεσώρευσεν (…) και ο Πηνειός εκχειλίσας κατέκλυσε την κατ’ εξοχήν ελληνικήν συνοικίαν της πόλεως, την καλουμένην Παράσχου Μαχαλά και εν μέρει τον Αρναούτ Μαχαλά. Εις 150 υπολογίζονται αι καταπεσούσαι οικίαι, εις 20 τα θύματα».

ΚΑΡ∆ΙΤΣΑ

22 Οκτωβρίου 1994

Επί δύο ημέρες έβρεχε ασταμάτητα, οι εμπειρότεροι γνώριζαν την κατάληξη. Και πράγματι, στις 22 Οκτωβρίου 1994 τα ορμητικά νερά του ποταμού Ενιπέα, μαζί με τα νερά του Σοφαδίτη, του Ιταλικού, του Καράμπαλη, του Μέγα, του Καλέντζη, του Πάμισου και του Φαρσαλίτη, συναντήθηκαν στη Μεταμόρφωση με καταστροφικές συνέπειες. Το νερό έφθασε έως και τα τρία μέτρα, το μόνο που προεξείχε ήταν οι σκεπές των σπιτιών. Σύμφωνα με αναφορές, οι Αρχές έσπαγαν το οδόστρωμα σε σημεία του επαρχιακού δικτύου προσπαθώντας να δώσουν διέξοδο στα νερά. Η Μεταμόρφωση παρέμεινε βυθισμένη επί 20 ημέρες.

18 Σεπτεμβρίου 2020

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα που αντίκρισαν οι κάτοικοι της Καρδίτσας όταν ξημέρωσε η επόμενη ημέρα από την επέλαση του «Ιανού». Ο ποταμός Καράμπαλης υπερχείλισε, με αποτέλεσμα η πόλη να πλημμυρίσει. Σπίτια και καταστήματα γέμισαν λάσπες. Πολλές περιοχές έμειναν επί ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Από την κακοκαιρία νεκρός βρέθηκε ένας 63χρονος κτηνοτρόφος που αγνοείτο στη Μαγουλίτσα Καρδίτσας, όπως και μια ηλικιωμένη γυναίκα στο χωριό Βασιλί στα Φάρσαλα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT