Αρθρο Θ. Ρουσόπουλου στην «Κ»: Δημόσιο και φιλελευθερισμός

Αρθρο Θ. Ρουσόπουλου στην «Κ»: Δημόσιο και φιλελευθερισμός

Οσο και αν οι αντίπαλοί μας πλειοδοτούν στη δαιμονοποίηση και στη δημιουργία φανταστικών «σκιάχτρων», η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι στηρίζει τον δημόσιο τομέα, σε κάθε έκφανσή του

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Δημοκρατία ως η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη του τόπου, διαχρονικά, στη μακρά ιστορική της διαδρομή, πάντοτε στήριζε την υγιή επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είναι αυτονόητο, για οποιονδήποτε δεν διακατέχεται από εμμονές και μονομανείς ιδεοληψίες, ότι οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να προσδώσουν ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική σε μια οικονομία, δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, εφόσον υλοποιούνται με όρους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και με απόλυτο σεβασμό στην τοπική κοινωνία και στο περιβάλλον.

Αλλωστε είδαμε και την Αριστερά, η οποία επί σειρά δεκαετιών πολέμησε λυσσαλέα κάθε μεταρρυθμιστική-εκσυγχρονιστική προσπάθεια και ιδιωτικοποίηση, να πραγματοποιεί κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη μεταστροφή από τις «πατροπαράδοτες» αρχές και αξίες της, στηρίζοντας (έστω και με δειλά βήματα και με ουκ ολίγες αντιφάσεις και παλινωδίες) αντίστοιχα επενδυτικά εγχειρήματα – χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη αστική ανάπλαση του Ελληνικού.

Ομως το στοιχείο που διαφοροποιεί τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις, ούτε λειτουργεί μανιχαϊστικά. Το γεγονός ότι ενισχύουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία ως μοχλό ανάπτυξης δεν σημαίνει ότι παραμελούμε ή απαξιώνουμε τον δημόσιο τομέα. Το αντίθετο. Οσο και αν οι αντίπαλοί μας πλειοδοτούν στη δαιμονοποίηση και στη δημιουργία φανταστικών «σκιάχτρων», τα οποία φαντασιώνονται ότι πολεμούν, παρουσιάζοντάς μας σαν ανάλγητους και αιμοδιψείς «νεοφιλελεύθερους» (ένας όρος που χρησιμοποιείται σχεδόν μονίμως καταχρηστικά και παροδηγητικά) και διακινώντας μάλιστα συχνά ασύστολα ψεύδη, όπως ο περίφημος μύθος περί τάχα ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, η παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει με πράξεις ότι στηρίζει επί της ουσίας τον δημόσιο τομέα, σε κάθε έκφανσή του.

Μόνο την τελευταία τετραετία επενδύσαμε σημαντικά στην αναμόρφωση και στη θωράκιση του ΕΣΥ στην περίοδο της πανδημίας, μια στρατηγική πολιτική στόχευση την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα και για τη νέα τετραετία. Το 2019 ο προϋπολογισμός στην υγεία προέβλεπε 3,8 δισ. ευρώ, το 2023 5,2 δισ. ευρώ. Αναβαθμίσαμε τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, συνδέοντάς τα με κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Ο προϋπολογισμός του 2019 προέβλεπε 5,4 δισ. για την Παιδεία, ενώ το 2023 ανεβάσαμε τις δαπάνες στα 6,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον διασφαλίσαμε 1,5 δισ. για επενδύσεις στην Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να ανακαινίσουμε 80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας. Προχωρήσαμε σε έναν κολοσσιαίο ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα, ο οποίος συνεχίζεται, ενώ έχουμε δρομολογήσει και σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Μειώσαμε 50 φόρους που επί ΣΥΡΙΖΑ επιβάρυναν κυρίως τη μεσαία τάξη και δημιουργήσαμε πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε την ανεργία.

Στο πεδίο της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων συστάθηκε αυτόνομο υπουργείο αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο, μια δομή που δεν υπήρχε στο παρελθόν, με στόχο τη διαχείριση των ακραίων φυσικών φαινομένων που αντιμετώπισε και πιθανώς να αντιμετωπίσει με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα στο μέλλον η χώρα μας, ως απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Ασφαλώς σε ορισμένες περιπτώσεις η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Σημειώθηκαν λάθη, καθυστερήσεις και επιχειρησιακές αστοχίες. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε την πρωτοφανή σφοδρότητα των φαινομένων που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, ειδικά όσον αφορά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ολες και όλοι είδαμε εφιαλτικές εικόνες που μας συγκλόνισαν και μας υπενθύμισαν με δραματικό τρόπο ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και του εκσυγχρονισμού της πολιτικής προστασίας.

Στις πολλαπλές και εξόχως απαιτητικές κρίσεις που κλήθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί –υγειονομική, ενεργειακή, κλιματική– ο ρόλος του κράτους αναδείχθηκε ως πρωτεύων και όλες οι προσπάθειές μας αφιερώθηκαν στη δημιουργία ενός πιο ισχυρού, λειτουργικού και αποδοτικού κρατικού μηχανισμού – όχι στην απαξίωση και στην υποβάθμισή του, όπως πιστή στα fake news συνεχίζει να υποστηρίζει η αντιπολίτευση αποδεικνύοντας πως οι σχέσεις της με την πραγματικότητα παραμένουν μόνον στο επίπεδο της θεωρίας.

* Ο κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος είναι βουλευτής Ν.Δ. στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT