Η παραίτηση χθες του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας μετά το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά πυροδότησε περαιτέρω τη συζήτηση –που είχε ήδη ανοίξει– για επιπλέον κυβερνητικές αλλαγές. Στο επίκεντρο αναπόφευκτα είναι η Πολιτική Προστασία, που επέδειξε ιδιαίτερα αργά αντανακλαστικά στο θέμα της πλημμύρας που «έπνιξε» τη Θεσσαλία, καθώς όπως προκύπτει από στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι επιστήμονες είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.
Ερωτηθείς στο χθεσινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης για το αν θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σχολίασε πως «όλοι κρινόμαστε συνεχώς», μία φράση με την οποία αποτυπώθηκε η σαφής δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για τις χαμηλές επιδόσεις συγκεκριμένων μελών της κυβέρνησης. Η φράση συνεπώς όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά άνοιξε και άλλο το παράθυρο για παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό σχήμα. Οι πιο παρατηρητικοί μάλιστα θα διαπίστωσαν πως ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλία δεν είχε μαζί του τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, αλλά τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο. Στην κυβέρνηση υπάρχει η αντίληψη πως τις πρώτες 100 ημέρες έχει ξοδευτεί μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για μία «νέα κυβέρνηση» του 41% και συνεπώς οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν και τον στόχο του πολιτικού restart.
Είναι προφανές, πάντως, πως η Πολιτική Προστασία θα βρίσκεται ευρύτερα στο επίκεντρο των αλλαγών που θα αφορούν ακόμα και τη δομή της, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχυθεί ο επιτελικός της ρόλος, και θα αποσαφηνιστεί περισσότερο το «κουβάρι» των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και Περιφερειών. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εισηγήσεις στη νέα δομή να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή ο στρατός, κάτι που εξετάζεται πώς μπορεί να γίνει. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως το επόμενο διάστημα η Πολιτική Προστασία μπορεί να προσλάβει χαρακτηριστικά συλλογικού οργάνου, με τον τελικό λόγο να έχει ο πρωθυπουργός.
Πιθανές παρεμβάσεις σε δομές και πρόσωπα στο υπουργείο – Η ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του, η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και το σενάριο του συλλογικού οργάνου.
Ο χρόνος
Οσον αφορά τον χρόνο πιθανών αλλαγών, αυτός δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στο Στρασβούργο για να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναζητώντας χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Κάποιοι πιθανολογούν πως οι όποιες αλλαγές θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και πριν ο πρωθυπουργός ανέβει στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποφύγει μπαράζ ερωτήσεων που θα αφορούν τις πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη καταστροφή. Αλλη άποψη αναφέρει πως οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο, όπως έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης και κατά το παρελθόν.
Το εύρος
Αναφορικά με το εύρος πιθανών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κλίμα για κάποιον ευρύ ανασχηματισμό, αλλά για στοχευμένες αλλαγές. Ευρύτερες κινήσεις σε αυτή τη φάση, μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως γενικευμένη αποτυχία της κυβέρνησης σε μια σειρά από τομείς, κάτι που θα εκπέμψει λανθασμένο μήνυμα.