Εντός και Εκτός: Η Γερμανία, η Φον ντερ Λάιεν και… τα Δυτικά Βαλκάνια

Εντός και Εκτός: Η Γερμανία, η Φον ντερ Λάιεν και… τα Δυτικά Βαλκάνια

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το ΓΕΕΘΑ –ως ώφειλε– πριν δώσει στη δημοσιότητα τα διάφορα βίντεο και φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις διάσωσης και την παροχή βοήθειας στην περιοχή της Θεσσαλίας, έκρυβε τα πρόσωπα των στελεχών των ειδικών δυνάμεων. Η πρακτική είναι διεθνώς διαδεδομένη και την ακολουθούν όλοι όσοι αντιλαμβάνονται ότι τα πρόσωπα και τα στοιχεία των ατόμων που στελεχώνουν την ελίτ των ειδικών δυνάμεων μιας χώρας (εν προκειμένω η Ζ΄ ΜΑΚ) δεν μπορεί να δημοσιοποιούνται. Μάταιες, βέβαια, οι προσπάθειες και του ΓΕΕΘΑ και όλων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς όταν έφτασαν στις περιοχές των επιχειρήσεων διάσωσης τα τηλεοπτικά συνεργεία, τα πρόσωπα των στελεχών που μετέφεραν ανθρώπους ή προμήθειες μεταδίδονταν ζωντανά σε όλη τη χώρα.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η νηνεμία στα ελληνοτουρκικά διανύει αισίως τον 7ο μήνα της και με βάση τις προγραμματισμένες μελλοντικές συναντήσεις προεξοφλείται ότι θα πάμε έτσι τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου. Για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Εξωτερικών προξένησε μια κάποια ανησυχία η NAVTEX 0816/23 με την οποία οι τουρκικές αρχές έδιναν άδεια εργασιών σε μια περιοχή εντός ελληνικής, κυπριακής και τουρκικής ΑΟΖ σε γερμανική πλοιοκτήτρια εταιρεία να πραγματοποιήσει πόντιση τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ για το οποίο η Ρώμη το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε πιέσει επισταμένως την Αθήνα, με αποτέλεσμα οι σχετικές άδειες να δοθούν τον Αύγουστο. Το σκάφος αρχίζει αύριο τις εργασίες του, μετά τη συνήθη ανταλλαγή NAVTEX και αντι-NAVTEX μεταξύ ελληνικών, τουρκικών και κυπριακών αρχών. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν καλύπτεται από το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και η ανταλλαγή NAVTEX δεν σηματοδοτεί… άνοδο της θερμοκρασίας, ωστόσο τι γίνεται αν στην περιοχή εμφανιστεί πολεμικό πλοίο; Κανείς δεν θέλει να το σκέφτεται… Οχι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει σήμερα στο Στρασβούργο. Η σχέση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την επικεφαλής της Κομισιόν είναι εξαιρετική κι αυτό έχει αποδειχθεί επανειλημμένως. Βέβαια, όπως μαθαίνω, στην τρέχουσα σοσιαλιστική καγκελαρία στο Βερολίνο υπάρχει μια καχυποψία, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται αντιπολίτευση προς τον Ολαφ Σολτς σε αυτή τη φάση. Σε γενικές γραμμές, πάντως, στο Βερολίνο αντιλαμβάνονται τα πράγματα κάπως περίεργα, ειδικά εις ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική άλλων χωρών. Πριν από λίγες εβδομάδες με πρωτοβουλία της Αθήνας διοργανώθηκε συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων (απουσίαζε μόνο η Αλβανία με δική της υπαιτιότητα), η οποία είχε τεράστια επιτυχία, παρουσία μάλιστα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη Γερμανία η διπλωματική πρωτοβουλία της Αθήνας προκάλεσε κάποια μουρμούρα, διότι στις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποιείται στα Τίρανα η εκδοχή της «Διαδικασίας του Βερολίνου» των Δυτικών Βαλκανίων, από όπου μάλιστα η Αθήνα αρχικά απουσίαζε. Αυτές οι διπλωματικές αρρυθμίες δεν επηρεάζουν, βεβαίως, το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων, ωστόσο αποκαλύπτουν ότι κάποιες «παιδικές ασθένειες» της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής επιμένουν.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Θεσσαλονίκη, που φέτος δεν θα μετατραπεί στο γνωστό ετήσιο καρακιτσαριό που συνοδεύει τη ΔΕΘ. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν διότι είχαν προγραμματίσει την παρουσία Φάμελλου το Σαββατοκύριακο. Οπως ήλθαν τα πράγματα, τους μένει μόνο το Σάββατο και δεν τους αρέσει καθόλου. Είχαν κανονίσει το πρωί ο Φάμελλος να πάει στα περίπτερα, μετά να γίνει η συνέντευξη Τύπου και το βράδυ η ομιλία στο Βελλίδειο. Με δεδομένο πως ο Κουτσούμπας ανακοίνωσε πως δεν θα πάει λόγω των εκτάκτων συνθηκών στις πληγείσες περιοχές και ότι το ΠΑΣΟΚ την υποβαθμίζει κάνοντας τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της… αφήνουν να εννοηθεί πως αν ο Μητσοτάκης πάρει –όπως προγραμματίζεται μετά την αλλαγή του προγράμματός του– το Σάββατο, δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχει άλλη μέρα, με δεδομένο πως ούτε την Κυριακή μπορούν γιατί έχουν εκλογές. Υπονοούν, δηλαδή, πως θέλουν ή Σάββατο ή καθόλου. Τέτοιο πρόβλημα…

Η ΑΤΑΚΑ

Πέρα από τους πολιτικαντισμούς, υπάρχει πάντως και το κόστος που υπολογίζεται σε ευρώ. Οπως τουλάχιστον το παρουσίασε χθες ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ. «Το πολιτικό μέρος της ΔΕΘ είναι μια προίκα για την πόλη. Είναι το πιο σημαντικό, άτυπο, πολιτικό ντιμπέιτ της χώρας. Αυτό φάνηκε φέτος που η απουσία του πρωθυπουργού μείωσε τα έσοδα», είπε ο κ. Τζήκας, ο οποίος υπολόγισε τη «ζημιά» στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε, πάντως, ότι το 10% των εσόδων από τις εκδηλώσεις (συναυλίες κ.ά.) σχετικά με τη ΔΕΘ θα διατεθεί στους πλημμυροπαθείς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT