Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη, το πρωί στο Στρασβούργο. Στις 9.30 (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετάσχουν: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
Οπως έγραφε η «Κ», την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι θα συζητήσουν σήμερα Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτών, στις Βρυξέλλες.
Επισήμανε, παράλληλα, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή σχετικά με την οικονομική στήριξη και κάθε είδους βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει η Ε.Ε στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Οπως σχολίασε η Σπίναντ, το αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι οι λεπτομέρειες αυτού του είδους της βοήθειας που η Κομισιόν ήδη προετοιμάζει για τη χώρα.
Σημειώνεται ότι με δηλώσεις τους τόσο ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς όσο και ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι προϊδέασαν για σημαντική ευρωπαϊκή στήριξη.
Ο κ. Σχοινάς μάλιστα ανέφερε –μεταξύ άλλων– «μην ξεχνάμε ότι μιλάμε σε μια συγκυρία ευνοϊκή, γιατί ποτέ στα 42 χρόνια της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ποτέ δεν είχαμε τόσους πόρους, κοινοτικούς πόρους στη διάθεσή μας. Εχουμε 35 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 35 δισ. ευρώ από τον κανονικό προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ. Εχουμε λοιπόν μια δύναμη πυρός πολύ μεγάλη, πάνω από 70 δισ. ευρώ. Αυτό από μόνο του δίνει το περιθώριο για να κινηθούμε με λύσεις που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες, αλλά θα στηρίξουν και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας. Ειδικά της Ελλάδας που στα τελευταία 10-12 χρόνια έκανε μια πολύ σημαντική προσαρμογή».