Εμπρακτη αλληλεγγύη από Ε.Ε.: Εως 2,25 δισ. η ενίσχυση στην Ελλάδα

Εμπρακτη αλληλεγγύη από Ε.Ε.: Εως 2,25 δισ. η ενίσχυση στην Ελλάδα

Με πόρους που μπορούν να ανέλθουν σε έως και 2,25 δισ. ευρώ θα ενισχύσει η Ε.Ε. την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αμεση και έμπρακτη αλληλεγγύη από πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών διαπίστωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις χθεσινές συνομιλίες του στο Στρασβούργο τόσο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σχετικά με την οικονομική ενίσχυση που ζητάει η Αθήνα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα μας. Μόνο λίγες ημέρες μετά τη σχετική επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, υπήρξε τεράστια κινητοποίηση από πλευράς Κομισιόν, καθώς ήδη προτείνονται πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. «Συνολικά η Ελλάδα θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισ. ευρώ», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας παράλληλα τους «άξονες» πάνω στους οποίους μπορεί η Ε.Ε. να παράσχει και με τρόπο άμεσο και ευέλικτο τους διαθέσιμους πόρους προς τη χώρα μας.

Κρίσιμο είναι να χρησιμοποιηθούν κατ’ αρχάς κονδύλια συνοχής (ΕΣΠΑ) από την προηγούμενη περίοδο (2014-2020) που δεν είχαν απορροφηθεί και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν. Εξάλλου, ακόμη ένα «μέσο» αφορά την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών.

Ακόμη μία επιλογή αφορά την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, μέρος των χρημάτων του οποίου μπορεί να εκταμιευθεί φέτος και να διατεθεί άμεσα στους πολίτες, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητα κονδύλια από το προηγούμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, όπως υπενθύμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ έκανε λόγο και για κονδύλια από το τρέχον ελληνικό σχετικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση δασικών και γεωργικών υποδομών. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει εξάλλου και το Ταμείο Αλληλεγγύης όταν καταγραφεί το ύψος της ζημίας και μπορούν τότε να διατεθούν έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Τι συζήτησαν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, εξάλλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «προσαύξηση των κεφαλαίων του», ενώ και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα θέσει ως «προσωπική αποστολή» να πείσει τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αυξηθούν τα κονδύλια του εν λόγω Ταμείου –το οποίο δεν εξυπηρετεί πια τον σκοπό του από άποψη μεγέθους κονδυλίων– «που μπορεί να στηρίζει χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας χθες στη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ στελεχών της Κομισιόν και της κυβέρνησης αποφασίστηκε η δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας, μιας task force, η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία της με βασικούς συνομιλητές τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ιλτζε Γιούχανσονε, οι οποίοι θα εξετάσουν τα παραπάνω μέσα ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε από την πλευρά της και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT