Εντός και Εκτός: Τα μηνύματα Δένδια από τη Λάρισα

Εντός και Εκτός: Τα μηνύματα Δένδια από τη Λάρισα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μια προσωρινή επιστροφή σε ρητορική «Γαλάζιας Πατρίδας» μέσω «Daniel» έκανε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της «Κ» Μανώλης Κωστίδης, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τσεβντέτ Γιλμάζ. «Εγινε μια μεγάλη καταστροφή από πλημμύρες στη Λιβύη, στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας, τη γειτονική μας Λιβύη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιλμάζ. Αφορμή οι καταστροφές στη Λιβύη μετά τη φονική κακοκαιρία και η βοήθεια που έστειλε η Τουρκία. Αυτά πάντως δεν επηρεάζουν τη γενικότερη προσπάθεια να συνεχιστεί η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Μάλιστα από την Αγκυρα επιβεβαιώνεται ότι οι δύο πλευρές επεξεργάζονται τη δυνατότητα πραγματοποίησης του ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 20 ή 21 Σεπτεμβρίου, μιας και οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας κρατούν τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ανάμεσα στον καλλιτέχνη Αλκίνοο Ιωαννίδη και στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο. Ο πρώτος, σε συναυλία του στον Βόλο, κατηγόρησε τον δήμαρχο Μπέο ως «ανεκδιήγητο», που «ανεβασμένος σε μια μπουλντόζα, φώναζε στην ερημιά, εκεί που δεν υπήρχε άνθρωπος, “Ηρθε το φαΐ και το νερό! Ελάτε να πάρετε”. Για την κάμερα, κάνοντας προεκλογικό σποτ μπας και τον ξαναψηφίσει κανείς». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλκίνοος σχολιάζει σε συναυλίες του –όπως αυτή που έγινε για την υποστήριξη των πληγέντων– την πολιτική ή άλλη επικαιρότητα. Αλλωστε, πώς να αποκόψει κανείς τον καλλιτέχνη από τη ζωή. Βέβαια, δεν υπήρχε περίπτωση ο δήμαρχος Μπέος να μη «σχολιάσει» επίσης. Εξάλλου, πάνω σε αυτά εκτυλίσσεται το καθημερινό σενάριο της περσόνας που έχει κατασκευάσει. Φωνές και κακό, κατά προτίμηση μπροστά σε κάποια ανοιχτή κάμερα. Ο δήμαρχος Μπέος είδε στο πρόσωπο του Αλκίνοου Ιωαννίδη έναν «πάλαι ποτέ τροβαδούρο» και «ευαισθητούλη». Σε αυτές τις ρηχές προσβολές δεν είναι βέβαιο ότι αξίζει να απαντήσει ο Αλκίνοος, και είναι σίγουρα ενδεικτικές του επιπέδου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας βρέθηκε χθες στη Λάρισα συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο κ. Νίκος Δένδιας από την έδρα της 1ης Στρατιάς έστειλε πολλά μηνύματα, πέρα βεβαίως από όλα όσα συνδέονταν άμεσα με την ανακούφιση των πληγέντων. Αρχικά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η βοήθεια των οποίων, όπως είπε, σε χιλιάδες περιπτώσεις αποδείχθηκε σωτήρια. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, και στον «κιτρινισμό» των τελευταίων ημερών που εμφανίστηκε ως κριτική. «Δεν είναι μόνο άδικο, αυτό θα ήταν ίσως ανεκτό, είναι βαθύτατα εθνικά επιζήμιο. Δεν χρειάζεται να θυμίσω πού βρισκόταν η χώρα και τι αντιμετώπιζε μόλις προ ολίγων μηνών. Οπως λέω πάντοτε, η Ελλάδα δεν κατέστη Λουξεμβούργο», είπε ο υπουργός και μέρος της τοποθέτησής του έχει μια ευρύτερη ανάγνωση, πέρα από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας δεν ανήκουν σε κυβερνήσεις ή σε κόμματα. Ανήκουν στον ελληνικό λαό και στο έθνος. Διατηρούν αλώβητη την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα έναντι των πάσης φύσεως απειλών. Το ζήσαμε, άλλωστε, με τον πιο έντονο τρόπο τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο κ. Δένδιας, και σίγουρα η δήλωσή του είχε ευρύτερη στόχευση.

Ο ΤΟΠΟΣ

Είναι μυθικός και θα μπορούσε να ονομάζεται «η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ», που προφανώς είναι ανύπαρκτη. Η Ολγα Γεροβασίλη υπενθύμισε (epirusonline) ότι «το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά», γεγονός που οδήγησε αρκετούς στο συμπέρασμα ότι ίσως η έμπειρη αντιπρόεδρος της Βουλής κάτι βλέπει που διαφεύγει στους υπόλοιπους. Η Κυριακή πλησιάζει και τα «καρφιά» στελεχών δεν λείπουν. Ο παραιτηθείς από την Πολιτική Γραμματεία Χρήστος Σπίρτζης, δείχνοντας κυρίως προς την πλευρά των υποψηφίων προέδρων, υποστήριξε (One Voice) πως «οι επιλογές που έγιναν ανέδειξαν ότι κάποιοι ετοιμάζονταν από καιρό να αντικαταστήσουν τον Αλέξη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και βιάζονταν να αναλάβουν». Και το σίριαλ συνεχίζεται, καθώς στην Κουμουνδούρου ψάχνουν πώς θα μπορέσουν να ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος στη Θεσσαλία χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να αμφισβητηθεί η διαδικασία και το αδιάβλητό της. Διαδικτυακά προφανώς, αλλά η «εξίσωση» δεν είναι απλή.

Η ΑΤΑΚΑ

«H ακρίβεια δεν σταμάτησε ποτέ να καλπάζει, αλλά και μετά από αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή, που αλλάζει τη ζωή των κατοίκων στους νομούς που επλήγησαν, θα έχει συνέπειες και στους κατοίκους όλης της χώρας», είπε (Πρώτο Πρόγραμμα), μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. Η επισήμανση Κατρίνη έχει τη σημασία της, καθώς οι μέρες περνούν και γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι από τη στιγμή που ο κάμπος πρακτικά μπαίνει σε μακρόχρονη υποχρεωτική «αγρανάπαυση», οι ούτως ή άλλως υψηλές τιμές των τροφίμων μπορεί να ανέβουν περισσότερο. Το σενάριο μοιάζει εφιαλτικό αλλά είναι πολύ αληθινό. Αλλωστε, ήδη τις τελευταίες ημέρες η κερδοσκοπία άνθησε ακόμη και στις κατεστραμμένες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT