Ρομπέρτα Μέτσολα: Δίπλα σε όσους έχουν χάσει περιουσίες από φυσικές καταστροφές

Ρομπέρτα Μέτσολα: Δίπλα σε όσους έχουν χάσει περιουσίες από φυσικές καταστροφές

Μάχη κατά ακραίων πολιτικών δυνάμεων. Το Κοινοβούλιο πρέπει να βασίζεται σε ένα εποικοδομητικό ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: «Επτασφράγιστο» μυστικό κρατάει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την τελευταία ομιλία της για την Κατάσταση της Ενωσης (SOTEU) για την τρέχουσα θητεία της, αλλά τα κεντρικά σημεία θα αφορούν σίγουρα τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ε.Ε. και φυσικά τις πολιτικές προκλήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του 2024. Ο κίνδυνος της αύξησης –εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου– ακραίων πολιτικών δυνάμεων είναι υπαρκτός και σε αυτόν αναφέρθηκε εκτενώς η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους έξι ευρωπαϊκών εφημερίδων ανάμεσά τους και η «Κ», χθες στο Στρασβούργο.

«Νομίζω πως αγνοήσαμε για καιρό την αύξηση των ακραίων πολιτικών δυνάμεων και ήρθε η ώρα να τους αντιμετωπίσουμε. Να αντιμετωπίσουμε τα αφηγήματά τους», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι το «στοίχημα» τους επόμενους μήνες είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται σε ένα «εποικοδομητικό ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο που θα είναι φιλοευρωπαϊκό και λειτουργικό, γιατί τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ακόμη πιο δύσκολα», σημειώνει, για να προσθέσει ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Συνεννόηση

Σε ό,τι αφορά την πιθανή περαιτέρω αύξηση των δυνάμεων των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) –όπου ανήκει για παράδειγμα το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι– η Ρομπέρτα Μέτσολα εξηγεί ότι υπάρχει συνεργασία κομμάτων αυτής της πολιτικής οικογένειας σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ιταλία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα –όπου διαπιστώνεται πλήρης ευθυγράμμιση σε διάφορα ζητήματα όπως της Ουκρανίας– όμως θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση της συνεννόησης του «φιλοευρωπαϊκού πολιτικού κέντρου», βάσει της οποίας πέρασαν εξάλλου φιλόδοξα νομοθετήματα όπως εκείνα για την «Πράσινη Συμφωνία».

«Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι: πιο ανθρωποκεντρικές αποφάσεις, πιο φιλόδοξοι στόχοι σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, αλλά και προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και εκείνων που έχουν χάσει περιουσίες από φυσικές καταστροφές, λόγω της κλιματικής αλλαγής», τονίζει η Ρομπέρτα Μέτσολα περιγράφοντας το πλαίσιο των προτεραιοτήτων, ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στη «σκιά» του πρωτοφανούς για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκανδάλου του Qatargate. Στο κρίσιμο ερώτημα για το πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, η ίδια απαντά πως τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο έκανε μια σαφή πολιτική επιλογή, να προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων με βασικό άξονα ότι «πρέπει να είμαστε όλοι υπόλογοι». Το θέμα αποτέλεσε για εκείνη «τη χειρότερη γροθιά στο στομάχι» και θεωρεί βασικό πρόβλημα ότι ισχύουν 27 διαφορετικοί νόμοι για την ασυλία των ευρωβουλευτών. Εκτιμά πάντως ότι η αντίδραση του Κοινοβουλίου ήταν κάτι για το οποίο νιώθει «περήφανη» και πως έχουν ήδη γίνει πολλά στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου διαφάνειας.

Η διεύρυνση της Ε.Ε.

Eνα ακόμη θέμα που νιώθει περήφανη ήταν οι άνευ προηγουμένου πλειοψηφίες που σχηματίστηκαν στο Κοινοβούλιο για τον πόλεμο και τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, θεωρεί μάλιστα ότι στην ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν θα διευκρινίσει και το νέο πλαίσιο χρήσης «παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων» αλλά και τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Ουκρανίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε σχετική ερώτηση της «Κ» η Ρομπέρτα Μέτσολα θεωρεί ότι το θέμα δεν αφορά την απόδοση συγκεκριμένης ημερομηνίας, όπως πρότεινε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά την ετοιμότητα της Ε.Ε. να κάνει το «επόμενο βήμα» τον Δεκέμβριο, εάν η Κομισιόν αποφασίσει το φθινόπωρο να δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διαχωρίζοντας όμως την Τουρκία για την οποία είπε εμφατικά ότι «αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT