Εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το «πρώτο» Viper

Εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το «πρώτο» Viper

Στη δύναμη της 343 Μοίρας με συνθηματικό κλήσης «Αστέρι» ανήκει πλέον το πρώτο ελληνικό F-16 που αναβαθμίστηκε

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δύναμη της 343 Μοίρας με συνθηματικό κλήσης «Αστέρι» ανήκει πλέον το πρώτο ελληνικό F-16 που αναβαθμίστηκε στην εκδοχή «Viper». Όπως είχε γράψει πρώτη η Καθημερινή, το μαχητικό με σειριακό αριθμό «005» επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 21 Ιουλίου μαζί με δύο ισραηλινά F-35 και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην ΕΑΒ, αποδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία.

Η «στάση» στην Τανάγρα ήταν απαραίτητη για την εγκατάσταση του νέου λογισμικού που αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η εκδοχή Viper στο δημοφιλές αμερικανικό μαχητικό.

H πρώτη Μοίρα 

Με το «005» ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο ενίσχυσης της 343 Μοίρας και ακολουθεί η 340 «Αλεπού». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, κάθε μία από τις τέσσερις Μοίρες που θα εξοπλιστούν με Viper θα λάβει σε πρώτη φάση 13 αναβαθμισμένα μαχητικά και σε δεύτερο χρόνο θα συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αεροσκαφών.

Το «005» αποτέλεσε τον «οδηγό» του φιλόδοξου προγράμματος αναβάθμισης 83 ελληνικών F-16 Block 52 – μονοθέσιων και διθέσιων αεροσκαφών – και έπειτα από εξαντλητικές δοκιμές των ηλεκτρονικών του συστημάτων που διήρκησαν σχεδόν δύο έτη, είναι έτοιμο να επιστρέψει σε υπηρεσία με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πλέον, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στο οπλοστάσιο της 13 αναβαθμισμένα F-16V με ρυθμό παραλαβής δύο κάθε μήνα. Μαζί με τα 18 Rafale που ήδη υπηρετούν στην 332 Μοίρα «Γεράκι», το ΑΤΑ έχει στη διάθεση του 31 μαχητικά με ραντάρ AESA, ικανά να «ακτινογραφούν» το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί εντός του 2024 με την παραλαβή ακόμη έξι Rafale και 24 F-16V.  

Έμπειροι αξιωματικοί του ΓΕΑ επισημαίνουν ότι η χρήση του σύγχρονου ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία έναντι της Τουρκίας

Έμπειροι αξιωματικοί του ΓΕΑ επισημαίνουν ότι η χρήση του σύγχρονου ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία έναντι της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί παλαιότερης τεχνολογίας συστήματα εντοπισμού.

Το AESA προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης απειλών σε μεγαλύτερες αποστάσεις, παρακολούθησης πολλαπλών στόχων σε διαφορετικές κατευθύνσεις, μειωμένη «υπογραφή» ίχνους για το αεροσκάφος που το διαθέτει ενώ περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες υποκλοπής του σήματος και παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.

Όλα τα ελληνικά Viper θα διαθέτουν σύστημα επικοινωνίας Link16 όπως άλλωστε και τα Rafale, γεγονός που επιτρέπει τη δυνατότητα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων ενώ με τη μελλοντική προσθήκη των F-35 και των Φρεγατών FDI Belharra, τα συστήματα αυτά θα μπορούν να ανταλλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες για όλο το φάσμα των σύγχρονων απειλών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT