Εμφυλιοπολεμικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Εμφυλιοπολεμικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση Τσακαλώτου στον Κασσελάκη με αφορμή την επίσκεψη στη Μακρόνησο – Αποστάσεις και από τον Νίκο Παππά

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν πως οι εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού δεν θα μπορούσαν να τραβήξουν βαθιά μέσα στον χρόνο. Οι πολλές αντιπολιτευτικές φωνές σε σχέση με μείζονα γεγονότα, τα αργά αντανακλαστικά, η μη ολοκληρωμένη παρουσία στη ΔΕΘ, αλλά και τα πυρά μεταξύ των υποψηφίων κάνουν τον χρόνο να περνάει «αργά και βασανιστικά».

Τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το «θερμόμετρο» στην Κουμουνδούρου ανεβαίνει. Η απουσία δημοσκοπήσεων προκαλεί άγχος, καθώς μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν για το «γκελ» που έχουν κάνει οι υποψήφιοι. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, μια εταιρεία ερευνών να ανιχνεύσει ένα ασφαλές και αντιπροσωπευτικό δείγμα μελών του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή; Η εξίσωση είναι δύσκολη και η ευθύνη μεγάλη. Μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να κάνει τη διαφορά, προκαλώντας συζητήσεις και σχόλια. Με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύτηκε η απόφασή του να μεταβεί με τον Ευάγγελο Αποστολάκη στη Μακρόνησο, να περιηγηθεί το ιστορικό μνημείο και να μιλήσει για την Αριστερά. «Σύγχρονη Αριστερά είναι ο άνθρωπος στο επίκεντρο. Είναι η ζωντανή Ιστορία που ανήκει σε όλους τους Ελληνες. Είναι η Ελλάδα μπροστά, μακριά από μίση που τη χώρισαν στα δύο», ανέφερε.

Ο κ. Κασσελάκης έχει βασική «δεξαμενή» του τους απογοητευμένους κεντρώους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που «παλεύουν» με τη συνείδησή τους να μείνουν στο κόμμα, αλλά κυρίως τις νέες εγγραφές. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο νέο βίντεο που ανήρτησε απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους δεν βρέθηκαν τον Μάιο του 2022 στις κάλπες για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, εξηγώντας πόσο απλή είναι η διαδικασία. Με την παρουσία, ωστόσο, στη Μακρόνησο, κατά πολλούς επιχείρησε να απευθυνθεί και σε ένα πιο κομματικό κοινό, δείχνοντας πόσο μεγάλη σημασία δίνει στις αξίες της Αριστεράς.

«Πατάει σε δ’υο βάρκες» ο 35χρονος επιχειρηματίας; Το σίγουρο είναι πως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε: «Αυτό που έγινε με τον κ. Κασσελάκη στη Μακρόνησο δείχνει έλλειψη γνώσης της ελληνικής Ιστορίας και της Ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς. Αρα αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ζητάω συγγνώμη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε απευθυνόμενος στο δικό του κοινό, το οποίο επιθυμεί να συσπειρώσει ενόψει των εκλογών. Δεν ήθελε πολύ για να αναβιώσει η κόντρα του με τον Παύλο Πολάκη: «Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματός μου ο Ευκλείδης! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση ούτε ελέω Θεού δικαίωμα!», σχολίασε ο βουλευτής Χανίων.

Λίγες ημέρες πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής, δεν υπάρχει σαφής δημοσκοπική εικόνα για τη δυναμική των υποψηφίων για την ηγεσία.

Αποστάσεις

Μετά τα «καρφιά» που εξαπέλυσε στο Διαρκές Συνέδριο και με τον αέρα του φαβορί, η Εφη Αχτσιόγλου κράτησε απλώς αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη, αποφεύγοντας να αντιπαρατεθεί. Στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Ο κάθε υποψήφιος επιλέγει τον τρόπο που θα πορευτεί σε αυτή την προεκλογική μας διαδικασία.

Κάθε υποψήφιος επιλέγει τι θα κάνει με τις εμφανίσεις του, πού θα δώσει βαρύτητα κ.λπ. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι επ’ αυτού. Το αξιολογούν τα μέλη μας». O Νίκος Παππάς στο ONE ανέφερε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος ζητάει την ψήφο των μελών ή των στελεχών ή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχει ως διακριτό χαρακτηριστικό από τους άλλους συνυποψηφίους του το ότι αισθάνεται και συναισθάνεται την Ιστορία της Μακρονήσου».

Η ανακατωσούρα που προκάλεσε για άλλη μια φορά ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κουμουνδούρου ήταν μεγάλη. Η Ολγα Γεροβασίλη μετά τον «χρησμό» περί διάσπασης, τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι η επιλογή του να πάει στη Μακρόνησο δεν ήταν καλή. Για τον Ευάγγελο Αποστολάκη, στελέχη υποστηρίζουν πως η αρχική στήριξή του στην Εφη Αχτσιόγλου και η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για κατάργηση της θητείας, με την οποία διαφώνησε, δεν δικαιολογούν την παρουσία του στη Μακρόνησο: «Σε όλα (πρέπει να) υπάρχει ένα όριο. Η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ’ ευκαιρία επίσκεψη στη Μακρόνησο ούτε βέβαια με τον εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη», ανέφερε ο Νίκος Μπίστης.

Κάλπες και στη Θεσσαλία

Κανονικά θα στηθούν τελικά οι κάλπες στη Θεσσαλία, όπως αποφάσισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι γραμματείς των Τοπικών Οργανώσεων – μελών δήλωσαν πως οι εκλογές είναι σε θέση να πραγματοποιηθούν με την καθορισμένη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο έφυγε από τους επιτελείς της Κουμουνδούρου ο «πονοκέφαλος» της διαδικτυακής λύσης, που θα άφηνε ερωτηματικά για το αδιάβλητο των εκλογών.

Προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει, πάντως, κατά πόσον οι πληγέντες θα έχουν το κουράγιο και την όρεξη να πάνε να ψηφίσουν. Στην Κουμουνδούρου πραγματοποιούνται συνεχείς προσομοιώσεις και είναι online με τις εφορευτικές επιτροπές. Το προσωπικό της αρμόδιας εταιρείας για τις εκλογές έχει εγκατασταθεί στον 6ο όροφο, έτσι ώστε όλα να λειτουργήσουν «ρολόι» στα 570 τμήματα την Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT