Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός αυτοδιοικητικός φορέας, καθώς η υπερτοπική σημασία της Θεσσαλονίκης προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στην απήχηση και τη δυνατότητα παρέμβασης του εκάστοτε περιφερειάρχη, ακόμη και πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της περιοχής. Είναι ένας θεσμός με αυξημένη γεωπολιτική επιρροή και, ως εκ τούτου, η εκλογική μάχη για τη διεκδίκησή του έχει, επίσης, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 η επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα, του υποψηφίου της Ν.Δ., ήταν συντριπτική. Κέρδισε την Περιφέρεια από την πρώτη Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 62,04% των ψήφων αφήνοντας δεύτερο, με πολύ μεγάλη διαφορά, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος πήρε μόλις το 11,48% των ψήφων. Το εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 επηρεάστηκε και από τη δυσαρέσκεια που συγκέντρωσε το τότε κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών, δυσαρέσκεια ιδιαίτερα έκδηλη στη βόρεια Ελλάδα.
Η μεγάλη σημασία που δίνουν τα κόμματα στην εκλογική μάχη για τη συγκεκριμένη περιφέρεια αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι με διαφορά μόλις δύο ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, έσπευσαν στη Θεσσαλονίκη για την επίσημη παρουσίαση των συνδυασμών των υποψηφίων που στηρίζουν τα δύο κόμματα. Κίνηση κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς και τα δύο κόμματα επιδιώκουν να αυξήσουν το «αποτύπωμά» τους στη συμπρωτεύουσα, όπως έχει καταστεί σαφές και από κινήσεις τους στο κεντρικό πολιτικό πεδίο. Οι υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια έχουν μπροστά τους έναν δύσκολο αγώνα. Από τη Ν.Δ. ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανανέωσε το χρίσμα και είναι εκ νέου υποψήφιος, αντίπαλος πρωτίστως του εαυτού του και της υψηλής επίδοσης που πέτυχε στις προηγούμενες εκλογές. Θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθεί η νίκη του και πάλι, ωστόσο σημαντικό για τον ίδιο και για τη Ν.Δ. είναι η νίκη να επιτευχθεί με όρους αντίστοιχους εκείνης του 2019.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει με νέο υποψήφιο, καθώς ο Χρήστος Γιαννούλης είναι πλέον βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά το χρίσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, πρόσωπο γνωστό στη συμπρωτεύουσα, με τη δική του διαδρομή, κατά ορισμένους αμφιλεγόμενη, αλλά με ισχυρά ερείσματα στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ δίνει και πάλι το χρίσμα στον Χρήστο Παπαστεργίου. «Η παράταξή μας στο πρόσωπό του βλέπει έναν άνθρωπο που μπορεί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και την Κεντρική Μακεδονία με τον καλύτερο τρόπο», είπε ο κ. Ανδρουλάκης στην εκδήλωση για την παρουσίαση του συνδυασμού του κ. Παπαστεργίου.
Ο ίδιος ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε με ιδιαίτερα αιχμηρούς χαρακτηρισμούς κατά της θητείας του κ. Τζιτζικώστα, τον οποίο κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, για «αλαζονεία» και «τακτική της φιγούρας». Με το ΚΚΕ θα είναι και πάλι υποψήφιος ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, ο οποίος στις περιφερειακές εκλογές του 2019 συγκέντρωσε το 5,67% των ψήφων και ήρθε τέταρτος. Θα διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια με την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση.
Ως ανεξάρτητος υποψήφιος κατεβαίνει στην εκλογική αναμέτρηση ο Βασίλης Ρόκος, ο οποίος αποχώρησε από το ΜέΡΑ25 τον Νοέμβριο του 2022 και πρόσφατα παρουσίασε τον συνδυασμό του «Συν-εργασία».
Μια ακόμη υποψηφιότητα είναι αυτή του Φίλιππου Γκανούλη, ο οποίος είναι επικεφαλής του συνδυασμού Οικολογία – Πράσινη Λύση.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τα κόμματα που κινούνται στον χώρο στα δεξιά της Ν.Δ., παρά το ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες για να βρεθούν και να στηριχθούν υποψηφιότητες, ίσως και μέσα από κάποιο πλαίσιο συνεργασίας, δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένα χρίσματα. Εκτιμάται ότι, παρά την ενισχυμένη παρουσία των κομμάτων αυτών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, δεν είναι διαμορφωμένοι σε τοπικό επίπεδο οι αναγκαίοι συσχετισμοί δυνάμεων, που θα έδιναν έδαφος για να προχωρήσουν τέτοιες συνεργασίες ή ακόμη και για να υποστηριχθούν υποψήφιοι από κάθε κόμμα ξεχωριστά.