Εντός και Εκτός: Αγαπηδάκη, ένας Τσιόδρας για τον κάμπο

Εντός και Εκτός: Αγαπηδάκη, ένας Τσιόδρας για τον κάμπο

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Χθες ήταν ημέρα μνήμης για την ελληνική διπλωματία, καθώς συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη. Το υπουργείο Εξωτερικών θύμισε την επέτειο με μια λιτή ανακοίνωση, με την οποία υπενθυμίζεται ο ρόλος του στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., αλλά γενικότερα η πρωτοπόρος σκέψη του ως πυξίδα για την ελληνική διπλωματία. Στο σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα που έχει μεσολαβήσει από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ το Κυπριακό φαίνεται να λαμβάνει πια μια καταθλιπτική τροπή. Είναι απολύτως βέβαιο ότι πολλοί θα ήθελαν να μπορούσαν να φέρουν πίσω τον Γιάννο Κρανιδιώτη, απλά και μόνο για να ρωτήσουν την άποψή του για την κατάσταση. Πέρα, βέβαια, από τους φίλους του, που θα τον ήθελαν απλά εδώ.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ανάμεσα σε δύο πάλαι ποτέ συντρόφους: τον υποψήφιο (sic) για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Τζουμάκα και τον Κώστα Λαλιώτη, οι συστάσεις για τον οποίο μάλλον περιττεύουν. Κατά τον κ. Τζουμάκα, το 2015 ο κ. Λαλιώτης είχε στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ισχυρισμός Τζουμάκα ευλόγως προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λαλιώτη ο οποίος –κατά την προσφιλή τακτική του όταν αντιδράει να είναι αναλυτικός– δημοσίευσε επιστολή όπου και διαψεύδει τον παλιό σύντροφο εν πασοκικοίς όπλοις. «Η συγκεκριμένη αναφορά του στο όνομά μου είναι ένας έωλος και ανεπίτρεπτος ισχυρισμός. Είναι βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα. Είναι ένα μύθευμα, γιατί δεν έχει ουδεμία απολύτως σχέση με την αλήθεια και καμία αντιστοιχία με την πραγματικότητα. Η πίστη μου και η ταύτισή μου με το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα είναι και δεδομένη, αδιαπραγμάτευτη και αδιαμφισβήτητη, σύμφωνα πάντα με τον κώδικα των ιδεών, τις αρχές και τις αξίες μου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του κ. Λαλιώτη, ο οποίος υπενθυμίζει ότι μετά το 2003 και την παραίτηση από τα θεσμικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, είναι καθημερινά παρών στη Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν… άπαντες.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η καθημερινή διαθεσιμότητά της στα ΜΜΕ, η παρουσία και οι ενημερώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την κατάσταση που επικρατεί στον πλημμυρισμένο κάμπο της Θεσσαλίας, δίνει την αίσθηση ότι το κράτος ίσως ξέρει τι κάνει, μετά το σάστισμα των πρώτων ωρών μπροστά στο καταστροφικό φαινόμενο του «Daniel». Τις τελευταίες ημέρες η κ. Αγαπηδάκη θυμίζει –τηρουμένων των αναλογιών– τον Σωτήρη Τσιόδρα την περίοδο της πανδημικής αθωότητας. Οταν, δηλαδή, στις αρχές του 2020 οι επισημάνσεις του πανεπιστημιακού γιατρού ήταν ο μπούσουλας της κεκλεισμένης καθημερινότητας όλων. Η Αγαπηδάκη κάνει κάτι παρόμοιο, αλλά σε διαφορετική κλίμακα. Αν οι ενημερώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας καθησυχάζουν ή δημιουργούν την αίσθηση ότι τα πράγματα στον κάμπο χειροτερεύουν, είναι προς συζήτηση. Το ύφος της μοιάζει τις περισσότερες φορές κάπως ωμό και ίσως λιγότερο υπηρεσιακό απ’ ό,τι θα περίμενε ένας καλόπιστος παρατηρητής, αλλά είναι επεξηγηματική. Οπως όταν απάντησε σε ερώτημα για τα νεκρά ζώα στον κάμπο, «κι εγώ σε χωριό μεγάλωσα και ξέρω». Σε κάθε περίπτωση, σε έκτακτες συνθήκες όπως αυτή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία, δεν μπορεί να υπάρχει κενό ενημέρωσης από την επίσημη πολιτεία.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή, όπου χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε –σε κλειστή συνεδρίαση– την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για την πορεία των ελληνοτουρκικών επαφών. Οπως αναφέρεται από αρμόδιες πηγές, ο ΥΠΕΞ περιέγραψε τα τρία στάδια του μηχανισμού διαλόγου (επαφές σε επίπεδο κορυφής, συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών και συνομιλίες υπηρεσιακών κλιμακίων). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε στα μέλη της Επιτροπής ότι ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν σε συζήτηση, ενώ εκτίμησε ότι η προοπτική της Χάγης είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Πάντως χθες ξεκαθάρισε και η τελική ημερομηνία συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου. Αν και την ερχόμενη Τετάρτη δεν αναμένονται εκπλήξεις στην πορεία των επαφών, η συνάντηση θα είναι σημαντική για τη διατήρηση του θετικού μομέντουμ.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εχουμε σοβαρότατα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Θα μας πάρει αρκετές εβδομάδες, ακριβώς δεν μπορώ να πω, αλλά αρκετές εβδομάδες να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Εχουμε σημαντικότατες ζημιές στον εξοπλισμό μεγάλου αριθμού ισόπεδων διαβάσεων, πάνω από 30», είπε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο και το εύρος των πολύ σοβαρών προβλημάτων που πρέπει να ξεπεραστούν. Χωρίς σοβαρό σιδηρόδρομο κανένα κράτος δεν μπορεί να διεκδικήσει ρόλο σε ευρύτερο οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο και ο κ. Σταϊκούρας το γνωρίζει καλά αυτό. Εχει συνηθίσει στα δύσκολα από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ίσως πιο ζόρικο πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT