Οι Αμερικανοί λένε πως «η παλίρροια σηκώνει όλες τις βάρκες». Αποκλείεται αυτή την παροιμία να μην την έχει ακούσει ο Στέφανος Κασσελάκης τα χρόνια που ζούσε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το «σοκ» που έφερε στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, του έδωσε αυτομάτως πολλούς πόντους. Τα «μποφόρ» τον οδήγησαν στη Μακρόνησο και ακολουθώντας την πικρή συνταγή Πολάκη σήκωσε τη σημαία κατά τη διαφθοράς.
Αφύπνισε, όμως, τον «κομματικό πατριωτισμό» του σκληρού πυρήνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όλα άλλαξαν στην Κουμουνδούρου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών.
Ο νέος πρόεδρος θα χρειαστεί πλέον να κάνει πολλές υπερβάσεις για να συμβιώσουν όλοι αρμονικά, από την πρώτη ημέρα που θα εγκατασταθεί στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. Κι επειδή τις «πυροσβεστικές» ικανότητες του Αλέξη Τσίπρα είναι δύσκολο να τις έχει, το πιο πιθανό είναι να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις. Αν και στη δεύτερη περίπτωση μάλλον το Πειθαρχικό δεν θα χρειαστεί να πιάσει δουλειά, γιατί θα προηγηθούν αποχωρήσεις.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο 35χρονος επιχειρηματίας αναζωογόνησε την εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, η «παλίρροια» που σήκωσε απελευθέρωσε συνολικά δυνάμεις και έφερε στην επιφάνεια υπαρξιακές διαφωνίες, που κατέτρωγαν το κόμμα τα τελευταία χρόνια, αλλά κρύβονταν στο τέλος κάθε κρίσης κάτω από το χαλί.
Ολοι πλέον περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Είχε δίκιο η Ολγα Γεροβασίλη που είπε πως «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις»; Τον Αύγουστο του 2015 η Αριστερή Πλατφόρμα και οι 25 βουλευτές της έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ξανακέρδισε τις εκλογές, παρά την υπογραφή του μνημονίου. Μια νέα σελίδα είχε ανοίξει εκείνη την περίοδο και όλα στην Κουμουνδούρου έμοιαζαν ρόδινα. Πριν από οκτώ χρόνια η «διάσπαση πέτυχε» και ο «ασθενής έζησε». Τώρα;
Τα ζεύγη
Η νέα δυνατή τριάδα Χαρίτση, Ηλιόπουλου, Τζανακόπουλου θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο που θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και μέσω κάποιας καινούργιας κίνησης.
Τα πράγματα πλέον έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που κάποιες «συγκατοικήσεις» μοιάζουν κάτι παραπάνω από αδύνατες. Μπορεί η Εφη Αχτσιόγλου να «χωρέσει» στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη, μετά τα όσα έχουν ειπωθεί στην προεκλογική περίοδο; Τα «καλλιστεία» και η «τοξική αρρενωπότητα» θα κληθούν να αναμετρηθούν στη «γέφυρα ομορφιάς» της Κουμουνδούρου, ακόμη κι αν δεν χωρίσει ο δρόμος τους. Το ίδιο ισχύει για το δίδυμο Τσακαλώτου – Πολάκη και κατ’ επέκταση για τον συνδυασμό Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου με τον Κασσελάκη. Τα πράγματα είναι απλά. Αν ο Στέφανος Κασσελάκης απορρίψει την πολιτική κληρονομιά που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας και συνεχίσει με το «μενού» του Πολάκη, η ρήξη θα είναι προ των πυλών. Τα γεγονότα της προηγούμενης άνοιξης με την παραλίγο διαγραφή του βουλευτή Χανίων τα θυμούνται οι πάντες στην Κουμουνδούρου, καθώς όταν οι άλλοι έκαναν προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ βυθιζόταν στην εσωστρέφεια.
Ολα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα βρεθεί σε θέση ισχύος. Ο Στέφανος Κασσελάκης διαμηνύει πως ό,τι και να γίνει θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου δεν έχουν την ίδια άποψη. Aν δεν κερδίσει, βλέπουν πως ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία να διεμβολίσει τον χώρο. Και έτσι μαζί του θα «μετακομίσουν» και αρκετοί υποστηρικτές του, που δύσκολα θα έχουν ρόλο στον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν αποτελέσει τον νέο αντιπολιτευτικό πόλο στο κόμμα, πατώντας σε μια άλλη αμερικανική παροιμία, που λέει πως «τα καλά παιδιά έρχονται πάντα δεύτερα».
Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη συνύπαρξη στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη με τους «βασικούς μετόχους» Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη. Σαφώς στους τρεις πρέπει να προστεθεί και η ομάδα της «Ομπρέλας». Ηταν χαρακτηριστική η αναφορά του πρώην γραμματέα του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα μίλησε για το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, που «μπάζει», καθώς επιτρέπει σε ένα πρόσωπο που είναι μόλις έναν μήνα στο κόμμα, να κατεβαίνει υποψήφιος για πρόεδρος.
Οι πασοκογενείς
Για τον νέο πρόεδρο, πλην των αυτοδιοικητικών εκλογών, εξαιρετικά τρικυμιώδης θα είναι η συμβίωση με τον Χρήστο Σπίρτζη και αρκετούς πασοκογενείς. Το πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας έχει αποστασιοποιηθεί και ασκεί σκληρή κριτική στην υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα. Θέματα οργανωτικά, ταυτοτικά, η νέα Κεντρική Επιτροπή και ο έλεγχός της, καθώς και ο νέος γραμματέας είναι μείζονα ζητήματα που θα προκαλέσουν εστίες έντασης στην πορεία προς το συνέδριο. Μετά το «διαζύγιο» του Νίκου Παππά με τον Παύλο Πολάκη, ακόμη και η σχέση των δύο πρώην πυλώνων της «Κίνησης μελών» δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, πάντως, έχοντας υπάρξει πολύ στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμάται ότι δεν θα προχωρούσε σε οποιαδήποτε κίνηση που θα προκαλούσε διαλυτικές τάσεις στο κόμμα. Νέο δυνατό «χαρτί» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, που προτίμησε να μην κατέβει υποψήφιος, εγγράφοντας όμως με τις παρεμβάσεις και την πλατφόρμα που ανέδειξε ένα ισχυρό κεφάλαιο για το μέλλον. Και είναι σίγουρο πως ο νέος πρόεδρος θα επιχειρήσει να τον έχει κοντά του. Η στήριξη των στελεχών της «Γέφυρας» στην Εφη Αχτσιόγλου, μεταξύ αυτών ο Νίκος Μπίστης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λέει πολλά για τη στάση που θα κρατήσουν, αναλόγως τον νικητή.
Οπως και να κυλήσουν τα πράγματα, η νέα δυνατή τριάδα των Αλέξη Χαρίτση, Νάσου Ηλιόπουλου και Δημήτρη Τζανακόπουλου, από τη Βουλή έως και την Κουμουνδούρου, θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο που θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και μέσω κάποιας καινούργιας κίνησης. Είναι όλα μαύρα; Οχι. Δεν αποκλείεται οι ευρωεκλογές και ασφαλώς η λίστα που θα φτιαχτεί για τις Βρυξέλλες να αποτρέψουν αρκετά φυγόκεντρα ρεύματα να φτάσουν στα άκρα, δίνοντας στον νέο πρόεδρο την απαιτούμενη «ανάσα» για να κάνει τα πρώτα του βήματα σε ήρεμο περιβάλλον.