Εντός και Εκτός: Η πρωινή ζώνη και η πολιτική

Εντός και Εκτός: Η πρωινή ζώνη και η πολιτική

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Για μια ακόμα φορά το Εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου στα Τίρανα απέρριψε το αίτημα για αποφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η στάση της αλβανικής Δικαιοσύνης –η οποία βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική καθοδήγηση από την κυβέρνηση του Εντι Ράμα– δεν ήταν καινούργια. Εκείνο που ενοχλεί τα Τίρανα περισσότερο είναι ότι τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο, έχει γίνει πλήρως αντιληπτό ότι η αλβανική Δικαιοσύνη δεν είναι και τόσο ανεξάρτητη από την κυβέρνηση. Χθες πάντως, μετά τη νέα απόρριψη του αιτήματος, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα Πατρίκ Ανρί, σε συνέντευξη που παραχώρησε με Ελληνες συναδέλφους του σημείωσε ότι με τις αποφάσεις για την άρνηση αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, τα αλβανικά δικαστήρια παραβιάζουν τα άρθρα 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τα εσωτερικά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αν και όχι πάντα «πικάντικα», είναι σίγουρα ενδεικτικά των μεγάλων τριβών που υπάρχουν στον μεγαλύτερο πολιτικό χώρο της Ε.Ε. Ο γ.γ. του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, λίγο μετά και τα εγκαίνια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να βάλει κάποιες διαχωριστικές γραμμές. Σε συνέντευξή του (Euraktiv) είπε, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα δεν αρνείται την Πράσινη ατζέντα, και αναφέρθηκε στην οικονομία. Κύριο μήνυμα, πάντως, ήταν ότι το ΕΛΚ δεν «φλερτάρει» με την Ακροδεξιά, αλλά αντιθέτως αποτελεί «ανάχωμα στον λαϊκισμό». Υπενθύμισε ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία πολέμησαν η πρώτη τη Χρυσή Αυγή και το δεύτερο «φρέναρε» την άνοδο του Vox. Και απέρριψε τις κατηγορίες των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων ότι το ΕΛΚ παραβιάζει την «υγειονομική ζώνη» της μη συνεργασίας με τα ακροδεξιά κόμματα, λέγοντας ότι είναι εκείνοι που καλλιεργούν την πόλωση. Και μένουν ακόμα 9 μήνες έως τις ευρωεκλογές…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μέχρι τις ενδοκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πιο «φρέσκος» πολιτικός αρχηγός. Σε ένα σκηνικό όπου η εικόνα διαδραματίζει –όπως φαίνεται– κομβικό (και δυσανάλογα σημαντικό) ρόλο στη διαμόρφωση της άποψης των πολιτών για ένα κόμμα, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αφορούν από πολλές απόψεις το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, και το επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα χαράσσουν μια ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν μελλοντικά υπάρξει ή προκύψει κάποια δυνατότητα σύγκλισης το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι αυτόνομο. Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι για το ΠΑΣΟΚ μια καλή ευκαιρία για να δείξει τη δυνατότητά του να απευθύνεται σε τμήματα του πληθυσμού στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χωλαίνει. Να δείξει, δηλαδή, την οργανωτική ανωτερότητά του. Βέβαια, αν αυτό φτάνει ώστε να χτιστεί και πολιτική δυναμική είναι ένα ερώτημα. Βέβαια, άλλες θα είναι οι προτεραιότητες με Κασσελάκη, άλλες με Αχτσιόγλου.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η πρωινή ζώνη. Η οποία, όπως όλα δείχνουν, μπορεί και να βγάζει προέδρους. Χθες, λοιπόν, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο σύζυγός του έπεσαν πάνω στις κάμερες γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής της πρωινής ζώνης. Λίγο πριν παραλάβει τον καφέ του, ο νικητής της πρώτης εκλογικής Κυριακής για τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί σε κάθε περιβάλλον, ακόμα και αυτό του πρωινάδικου. Χαιρέτησε ονομαστικά όλους τους συντελεστές της τηλεοπτικής εκπομπής, μπήκε ξανά μέσα, με τον σύζυγο του Τάιλερ να είναι μάλλον πελαγωμένος από τις τηλεοπτικές κάμερες, βγήκε με τον καφέ του και ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά είπε στον τηλεθεατή ότι όλα γίνονται για τον «κόσμο». Αναμένονται με ενδιαφέρον και οι θέσεις του για τα σοβαρά θέματα του τόπου, ωστόσο στο σκέλος της επιφανειακής επικοινωνίας κινείται σχεδόν επαγγελματικά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Παρακολουθούμε με λύπη το τελευταίο στάδιο της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Αριστεράς σε απολιτίκ κόμμα-μάνατζερ». Αυτή η φράση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τον σχολιασμό των ενδοκομματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, δηλαδή το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. «Το κενό», καταλήγει η ανακοίνωση, που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να αναπληρώσει ο κόσμος της Αριστεράς». Φαινόταν διά γυμνού οφθαλμού ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «βράζει» όποτε βλέπει τον Στέφανο Κασσελάκη, μάλλον διότι γράφει καλύτερα στο γυαλί. Επίσης, όπως μου λέει πηγή μου από τον κόσμο της άθλησης, μάλλον ο Βαρουφάκης ζηλεύει τους πολύ δεμένους τετρακέφαλους του Κασσελάκη. Ποιος είμαι να διαφωνήσω;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT