Η θετική ατμόσφαιρα στην τρέχουσα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους επτά μήνες, αναμένεται να επιβεβαιωθεί στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδος), στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών, πέρα από τον πολύ σημαντικό συμβολισμό της (η δεύτερη σε δύο μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους), έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν πάνω στη βασική ατζέντα η οποία θα τεθεί επί τάπητος στις τεχνικές συνομιλίες που θα ακολουθήσουν στις 16 Οκτωβρίου ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, στην Αθήνα, και κρίνεται ως κομβική για τη συνέχεια.
Η σημερινή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με σύνθεση πανομοιότυπη με εκείνη του Βίλνιους, δηλαδή με τη συμμετοχή των ηγετών, των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων Αννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Ακίφ Κιλίτς.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο «Turkish House», τον ουρανοξύστη που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και αποτελεί βάση διπλωματικών αποστολών αλλά και πολιτιστικών οργανώσεων της Τουρκίας στις ΗΠΑ.
Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται, επίσης, να επιβεβαιωθεί οριστικά ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου θα παραστεί και ο κ. Ερντογάν. Χθες, επίσης, συναντήθηκαν στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν, με σκοπό να προετοιμάσουν τη σημερινή συνάντηση των ηγετών.
Σήμερα η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη – Παρών στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται, πάντως, ότι μόλις την Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης έβαλε ένα γενικότερο πλαίσιο για τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ακόμα πολύ μακριά.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε, επίσης, μιλήσει για τη θετική αξία της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα, αλλά και τη σημασία της νηνεμίας, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία επί των διαφορών.
Ανάμεσα σε όλα όσα οι δύο πλευρές συζητούν είναι η κατά το δυνατόν επιμήκυνση του μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο, που θα περιλαμβάνει, βεβαίως, εκείνες που θεωρούνται μεγάλης κλίμακας.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις και από τις δύο πλευρές, αν και σε πιο μικρή κλίμακα. Αλλωστε, στο μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) υπάρχει αναφορά στις ασκήσεις, που εξαιρούνται του μορατόριουμ.
Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα απευθύνει την καθιερωμένη ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμη με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.