Ερντογάν: Εθεσε ζήτημα ψευδοκράτους

Την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Διανύουμε 60 χρόνια από την ανάδειξη του Κυπριακού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε πάντα ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το αποδεχθεί, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της “ΤΔΒΚ” και να δημιουργήσει οικονομικούς δεσμούς με αυτή τη χώρα», είπε.

Αναφερόμενος εξάλλου στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε μεν ότι «δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα άλλων», πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραγνωρίσει τα δικά μας».

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε θετικά λόγια για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «φιλική χώρα», ενώ επιτέθηκε κατά του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. «Ο Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία, δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Mενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Σε ερώτηση της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Αμνα Ναβάζ για το ποια χώρα θεωρεί φιλική προς την Τουρκία, ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε πως ο τρόπος που προσεγγίζει τις χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζεται «στο σενάριο του “καζάν καζάν” (win win)». Ο ίδιος τόνισε ότι «όσο καλές σχέσεις θα έχω με τις ΗΠΑ, το ίδιο καλές σχέσεις θα έχω με τη Ρωσία. Με τον ίδιο τρόπο προσέγγισης θα έχω σχέσεις με τα μέλη της Ε.Ε., με “καζάν καζάν”».

Στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην έγκριση από το Κογκρέσο του εκσυγχρονισμού των F-16, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι αυτό το θέμα ήταν προσδεδεμένο στο Κογκρέσο και ο κ. Ερντογάν απείλησε τονίζοντας πως «εμείς πάντα θα λέγαμε, εντάξει, έχουμε την τουρκική εθνοσυνέλευση. Αρα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα με τη βουλή. Εάν το κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτή την αίτηση, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε».

Εντύπωση προκάλεσε ο εκνευρισμός του κ. Ερντογάν στην ερώτηση για τις φυλακίσεις των δημοσιογράφων και πολιτικών στην Τουρκία και όταν η δημοσιογράφος επέμενε στις θέσεις της, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαφωνεί με τη φυλάκιση του ηγέτη των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο κ. Ερντογάν αντέδρασε λέγοντας ότι «πρέπει να με σέβεσαι. Δεν έχεις δικαίωμα να με διακόπτεις. Πρέπει να σεβαστείς και την απόφαση του δικαστηρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT