Κυβέρνηση: Οι αυτοδιοικητικές κάλπες στην κορυφή της ατζέντας

Κυβέρνηση: Οι αυτοδιοικητικές κάλπες στην κορυφή της ατζέντας

Το βάρος πέφτει στις δύσκολες περιφέρειες για τη Ν.Δ. αλλά και στη Θεσσαλία – Στις προτεραιότητες η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ανέφερε δύο φορές πως δεν αποδέχεται την κριτική ότι η κυβέρνηση «δεν ξεκίνησε καλά» απαριθμώντας τα όσα έγιναν τους πρώτους 2,5 μήνες της νέας θητείας της. Από την Παρασκευή που επιστρέφει ο κ. Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ το κυβερνητικό βάρος θα πέσει το επόμενο διάστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες πλέον απέχουν μόλις δύο εβδομάδες.

Ο άγνωστος X

Παρά το γεγονός πως η λαϊκή εντολή των εθνικών εκλογών είναι νωπή, κανείς δεν θέλει στο Μέγαρο Μαξίμου να δει τους «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς να συμπιέζονται, πόσο μάλλον να ηττώνται. Και είναι γεγονός πως υπάρχουν περιφέρειες που έχουν δυσκολίες και η Νέα Δημοκρατία θα δώσει βαρύτητα στην τελική ευθεία. Η Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελούν τέτοιες περιπτώσεις, ενώ μια ξεχωριστή κατηγορία και εν πολλοίς άγνωστος Χ είναι η Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Είναι δεδομένο πάντως πως το Μαξίμου δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη του και θα δώσει συντεταγμένα τη μάχη κεντρικά.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές «είναι πολιτικοποιημένες», αλλάζοντας το έως τώρα μοντέλο που έλεγε πως τα κόμματα δεν μπλέκονται στις τοπικές κοινωνίες. Μετά μάλιστα τα γεγονότα του θέρους, τις μεγάλες πυρκαγιές και την καταστροφική πλημμύρα, άνοιξε μια ευρύτερη συζήτηση για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και το πώς λειτουργεί.

Συνεπώς οι εκλογές του Οκτωβρίου θα έχουν και πολιτικά μηνύματα για τα οποία το Μαξίμου μόνο αδιάφορο δεν είναι. Η πρόσφατη επίσκεψη του Γιάννη Μπρατάκου στην Καλαμάτα και το εκλογικό κέντρο του Δημήτρη Πτωχού αποτυπώνουν αυτή την κυβερνητική τάση.

Από εκεί και πέρα, όπως φάνηκε και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει στο μεταρρυθμιστικό της έργο και στη βελτίωση της καθημερινότητας. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα για τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια, η τροπολογία για τις τριετίες και τα μέτρα στήριξης στους πλημμυροπαθείς αποτυπώνουν τη βούληση να μείνουν πίσω οι δυσλειτουργίες του καλοκαιριού και το προβληματικό ξεκίνημα και να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στην καθημερινότητα και το μεταρρυθμιστικό έργο αναμένεται να επικεντρωθεί και το υπουργικό της ερχόμενης Τετάρτης. Μπορεί η συνεδρίαση να εντάσσεται στις τακτικές που γίνονται κάθε μήνα, μετά ωστόσο το δύσκολο καλοκαίρι η συνεδρίαση αναμένεται να έχει και χαρακτήρα επανεκκίνησης και δρομολόγησης των μεγάλων αλλαγών, όπως είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο επιλογής των νέων διοικήσεων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έρχεται και νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα περιλαμβάνει τις προαναγγελθείσες εδώ και καιρό μεγάλες αλλαγές στο ΕΣΥ. «Βασικό μας μέλημα το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να υπάρξει παντού η αίσθηση βελτίωσης της καθημερινότητας», αναφέρει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, βάζοντας τις προτεραιότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT