Ξετυλίγεται ο «Μίτος» του Δημοσίου – Νομοσχέδια για βελτίωση της καθημερινότητας

Ξετυλίγεται ο «Μίτος» του Δημοσίου – Νομοσχέδια για βελτίωση της καθημερινότητας

Τέσσερα νομοσχέδια, που στοχεύουν όλα στη βελτίωση της καθημερινότητας, θα συζητηθούν στο υπουργικό της ερχόμενης εβδομάδας - Σχέδιο για επέκταση του Εθνικού Μητρώου προς όφελος των πολιτών   

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη διαρκή επέκταση του «Μίτου», του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών, που τέθηκε σε λειτουργία το 2022, εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος του μητρώου δεν είναι μόνο η απλή χαρτογράφηση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας του Δημοσίου ή η εξασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής των διαδικασιών στο μήκος και το πλάτος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Αποτελεί εργαλείο της ουσιαστικής υποστήριξης των πολιτών, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για κάθε μία από τις χιλιάδες συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Για παράδειγμα, θέλει ένας πολίτης να εκδώσει άδεια πολεοδομίας, ο «Mίτος» –που παραπέμπει στη γνωστή ιστορία της μυθολογίας– του παρέχει κάθε πληροφορία για όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα βήματα της διαδικασίας, τον χρόνο και το κόστος.

Οσο και να φαίνεται απίστευτο, αυτή τη στιγμή στον «Μίτο» έχουν καταχωρισθεί πάνω από 3.000 διοικητικές διαδικασίες, από όλα τα υπουργεία. Στόχος της Νίκης Κεραμέως και των συνεργατών της είναι να ολοκληρωθούν 4.000 δημοσιεύσεις μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου! Στα σχέδια, μάλιστα, του υπουργείου είναι για κάθε διαδικασία που επικαιροποιείται να προστεθεί η δυνατότητα ενημέρωσης του πολίτη με sms. Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα δηλώνει το κινητό του στην πλατφόρμα του «Μίτου» και θα ενημερώνεται μέσω μηνύματος για κάθε μεταβολή στις διαδικασίες που τον ενδιαφέρουν.

Με την καταχώριση των διαδικασιών στον «Μίτο», η ελληνική δημόσια διοίκηση διαθέτει πλέον την απαραίτητη αποτύπωση και είναι σε θέση να προχωρήσει σε βαθιές τομές για την απλούστευση των διαδικασιών (όπως η κατάργηση ή η μείωση των απαιτούμενων βημάτων ή δικαιολογητικών) και τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μαζί με την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρη Κιρμικίρογλου επισκέφθηκαν τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου και συζήτησαν με στελέχη της τις προοπτικές επέκτασης και μετεξέλιξης του «Μίτου» σε ένα μητρώο στο οποίο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει πληροφορίες για οποιαδήποτε διαδικασία στο Δημόσιο.

Τέσσερις πυλώνες

Τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ «της καθημερινότητας», στην οποία θέλει να δώσει βάση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως πολιτικά η επόμενη περίοδος θα κριθεί στον τομέα της καθημερινότητας και εκεί εστιάζουν. Το υπουργικό της ερχόμενης εβδομάδας θα περιλαμβάνει σημαντικά νομοσχέδια, όπως αυτό του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων, του υπ. Υγείας, του υπ. Δικαιοσύνης αλλά και του υπ. Παιδείας. Γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για τέσσερις βασικούς πυλώνες «βελτίωσης της καθημερινότητας», στους οποίους ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί ήδη πριν από τις εκλογές, βάζοντάς τους πολύ ψηλά στην ατζέντα.

«Εμβληματικό» για την κυβέρνηση θεωρείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα αποκομματικοποιήσουν τις επιλογές, ένα χρόνιο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης, και θα κάνουν ακόμη πιο αξιοκρατικό το πλαίσιο. Οι αλλαγές στηρίζονται σε δύο βασικές αρχές: καταργούν τα οριζόντια κριτήρια για την επιλογή των διοικήσεων με την εισαγωγή στοχευμένων μέτρων για τους υποψηφίους και παράλληλα εισάγουν τα «συμφωνητικά απόδοσης» που θα οδηγούν είτε σε μπόνους παραγωγικότητας είτε σε απόλυση, ακόμη και στο μέσον της θητείας για κάθε διοικητή.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση και μεταξύ άλλων προβλέπει την ενιαία λίστα χειρουργείων, τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, όπως και την αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Στο υπουργείο Παιδείας εστιάζουν στα μη κρατικά πανεπιστήμια, μια προαναγγελθείσα για την κυβέρνηση μεταρρύθμιση.

Στο πλαίσιο της καθημερινότητας, που θα αποτελέσει την αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο διάστημα, εντάσσεται και η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, καθώς το συγκεκριμένο θέμα, ενόψει και του χειμώνα, αποτελεί για την κυβέρνηση μια κρυφή πληγή, διότι εάν δεν καταπολεμηθεί, μπορεί να αποτελέσει νούμερο ένα κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT