Athens Democracy Forum: Ενα συνέδριο για τις μεγάλες προκλήσεις

Athens Democracy Forum: Ενα συνέδριο για τις μεγάλες προκλήσεις

Οι ομιλητές θα αναλύσουν επίκαιρα ζητήματα, όπως αυτά της κλιματικής κρίσης και της τεχνητής νοημοσύνης, για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η διεθνής συνεργασία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και μία δεκαετία, το Athens Democracy Forum παρακολουθεί, αναλύει και αναζητεί τρόπους υπεράσπισης και διαιώνισης του ιδεώδους της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια ευκαιρία υπενθύμισης του σημαντικού θεσμού της διακυβέρνησης από και για τον λαό, η οποία παρά τα δεινά που αντιμετωπίζει δεν αποτυγχάνει ποτέ να επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

Τα ζητήματα αυτά, όπως επίσης και οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τους ανθρώπους στο Ιράν που διαμαρτύρονται για τις αδικίες, καθώς και το καίριο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, πρόκειται να αποτελέσουν βασικούς άξονες του 11ου Athens Democracy Forum.

Το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου, πολιτικοί και φορείς χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές, καθώς και νέοι άνθρωποι, θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν και να καταλήξουν σε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Ανάμεσά τους θα είναι η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις Γιούτα Ουρπιλάινεν, ο πρόεδρος της Global Affairs at Meta Νικ Κλεγκ, η Ιρίνα Μπόκοβα, πρώην γενική διευθύντρια της UNESCO και πρόεδρος του Ιδρύματος Δημοκρατίας και Πολιτισμού, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Χόρχε Κιρόγκα, η Κάρολαϊν Γκάιτα, εκτελεστική διευθύντρια του Mzalendo Trust, η Λόρα Θόρντον, senior vice president of democracy, German Marshall Fund, και η Λία Παπάζογλου, συνιδρύτρια της Ecogenia.

Ενα από τα θέματα που θα κληθούν να αναλύσουν οι ομιλητές είναι πώς μπορούν οι δημοκρατίες να γίνουν πιο ανθεκτικές. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και διάφορες μελέτες που αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας τόσο στον ανεπτυγμένο κόσμο όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Το δίπολο ΗΠΑ – Κίνας

Αντίστοιχα, ένα ζήτημα που απασχολεί είναι η συνύπαρξη της Κίνας με τις ΗΠΑ. Το μέλλον του κόσμου φαίνεται πως εναπόκειται στις προθέσεις των δύο κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα, τα δύο κράτη πρόκειται να διαμορφώσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας είτε συνυπάρχοντας αρμονικά είτε πηγαίνοντας σε πόλεμο.

Στο τραπέζι του φόρουμ, μεταξύ άλλων, θα τεθεί το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, το οποίο είναι πέρα για πέρα επίκαιρο, ειδικά μετά τα δεινά που αντιμετώπισε η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, πρώτα με τις φωτιές και στη συνέχεια με τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο πλανήτης μας δείχνει με κάθε τρόπο πως τα πράγματα αλλάζουν, ενώ την ίδια στιγμή αυταρχικές κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο κερδίζουν έδαφος.

Σύμφωνα με τη World Bank, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έως το 2050 λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Εθνη. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των κρατών, κυρίως των ανεπτυγμένων.

Από τα θέματα που απειλούν τη δημοκρατία δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τεχνολογικές εξελίξεις. Για χρόνια, διάφοροι αναλυτές εκφράζουν φόβους πως οι κυβερνοεπιθέσεις θα οδηγήσουν σε έναν πραγματικό πόλεμο. Αυτή η προσέγγιση, όμως, αγνοούσε τις ψηφιακές απειλές, που δεν είναι εμφανείς και μπορούν να καταστρέψουν υποδομές και οικονομίες.

Ενα ανερχόμενο θέμα είναι αυτό της τεχνητής νοημοσύνης και της δύναμης που μπορεί να αποκτήσει. Τον τελευταίο χρόνο, η τεχνητή νοημοσύνη έκανε ένα ισχυρό άλμα προς τα εμπρός. Τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν πλέον ουσιαστικά να κάνουν τα πάντα, δημιουργώντας το ερώτημα «μέχρι πού μπορούν να φτάσουν;». Ο Γιαν Λεκάν, ο επικεφαλής επιστήμονας AI της Meta, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι τα εργαλεία αυτά μπορούν να γίνουν πιο έξυπνα από εμάς.

Ομιλητές από τις Microsoft, Google και Meta θα αναλύσουν στο συνέδριο τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων, δίνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT