Θεωρείο: Τρίβουν τα χέρια τους

Επισήμως, η κυβέρνηση μπορεί να μη σχολιάζει την αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισήμως, η κυβέρνηση μπορεί να μη σχολιάζει την αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο παρασκήνιο, όμως, εκφράζονται εκτιμήσεις ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων για τη διαδοχή του Τσίπρα διεξάγεται περισσότερο με όρους πρωινάδικου και όχι πολιτικής αντιπαράθεσης, με το γενικό συμπέρασμα να είναι ότι δύσκολα το κόμμα αυτό θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Αντιθέτως, το ενδεχόμενο διάσπασης το βλέπουν πιθανό.

Πάτρα και Λάρισα

Πάω στα αυτοδιοικητικά, καθώς είναι δεδομένο πως από Δευτέρα θα έρθουν όλο και πιο εμφατικά στο προσκήνιο οι αυτοδιοικητικές εκλογές αφού απέχουμε μόλις δύο εβδομάδες από τις κάλπες. Στη Ν.Δ. είναι αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουν τις περισσότερες περιφέρειες, ενώ τελευταία υπάρχει μια –ανέλπιστη– αισιοδοξία για δύο μεγάλες πόλεις: την Πάτρα και τη Λάρισα, όπου βάσει των μετρήσεων οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι δείχνουν να μπορούν να πάνε στον δεύτερο γύρο. Στην Πάτρα, ο Κώστας Σβόλης δείχνει να επωφελείται από τη φθορά τού επί σειράν ετών υποψηφίου του ΚΚΕ και νυν δημάρχου Κώστα Πελετίδη, ενώ στη Λάρισα ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, που είχε στηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει την αναμενόμενη φθορά από τις πλημμύρες που έπληξαν την πόλη. Αποτέλεσμα, ο εκλεκτός της Ν.Δ. Θανάσης Μαμάκος να έχει αναθαρρήσει.

Συγκρίσεις

Πολύς λόγος έγινε για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έφτασε τις 147.000. Κάποιοι είπαν για εντυπωσιακό νούμερο. Πηγή από το ΠΑΣΟΚ είχε διαφορετική άποψη, θυμίζοντας πως στις εσωκομματικές του κόμματός του είχαν ψηφίσει 270.000, ενώ στις εκλογές της Ν.Δ. το 2016 είχαν ψηφίσει 404.000. Ενδεικτικό, όπως έλεγε, είναι ότι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί με σχεδόν 140.000 ψήφους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 173.000, δηλαδή παραπάνω από όσους ψήφισαν την περασμένη Κυριακή.

Κενές θέσεις

Τρεις κενές θέσεις έμειναν στην πρώτη σειρά της λαμπρής εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την περασμένη Πέμπτη, στο Βυζαντινό Μουσείο. Πρόκειται για την παλαιότερη και σπουδαιότερη στη χώρα μας οργάνωση για την προστασία της φύσης, που ίδρυσε ο αείμνηστος Κώστας Καρράς. Η ΕΛΛΕΤ πέτυχε σπουδαίες νίκες, από την Πλάκα και τα μνημεία των Κυκλάδων μέχρι τον Αχελώο και τον Μαραθώνα. Επίσης ήταν η πρώτη οργάνωση που μίλησε για την κλιματική αλλαγή. Εξ ου και έκανε αλγεινή εντύπωση πως από τα τρία κυβερνητικά στελέχη που είχαν προσκληθεί –Κωστής Χατζηδάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Αμυράς– δεν έδωσε κανείς το «παρών», αφήνοντας να πάρει «όλο το χαρτί» ο παρών Σωκράτης Φάμελλος.

Οδεύουν προς Βελόπουλο

Το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζεται κάποια κινητικότητα στον ακροδεξιό χώρο, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να καταγράφει δημοσκοπικά κέρδη από τους Σπαρτιάτες. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στο κόμμα αυτό το τελευταίο διάστημα με τα πηγαινέλα των βουλευτών και τη δυσοσμία για το μοίρασμα της κρατικής χρηματοδότησης.

Επιτήδειος ουδέτερος

Αν δεν το έχετε προσέξει, πάντως, υπάρχει ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει πάρει θέση. Είναι η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία δεν έχει ταχθεί υπέρ κανενός υποψηφίου, με αποτέλεσμα πολλοί να τη χαρακτηρίζουν ως «επιτήδειο ουδέτερο».

Η προπέλα μαρτυρεί

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης είχε μία αποστροφή πολύ ενδιαφέρουσα, στην οποία δεν εστίασε κανείς. Σχολιάζοντας το γεγονός πως δεν υπήρχαν παραπάνω βάρκες στη Θεσσαλία, είπε ότι οι βάρκες με εξωλέμβιες μηχανές μέσα σε πέντε λεπτά δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν, «διότι το ποτάμι κατεβάζει τόσα φερτά υλικά που εκ των πραγμάτων η εξωλέμβια θα διαλυθεί, διότι πολύ απλά αυτά τα φερτά υλικά θα μπούνε μέσα στην προπέλα». Η αποστροφή μπορεί να μοιάζει ανούσια, αλλά δεν είναι, γιατί δείχνει ένα πάγιο χαρακτηριστικό του Μητσοτάκη που είναι πως μελετά καλά τα θέματα.

«Αδειαζαν» Παναγόπουλο

Να σας πω και ένα παρασκήνιο από τα άδυτα της Χαριλάου Τρικούπη. Οι βουλευτές του κόμματος ήταν πυρ και μανία με τη στάση του Γιάννη Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ, που τελικά δεν συμμετείχε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου. Το ΚΚΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν σκληρή κριτική στον συνδικαλιστή, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να συμφωνούν και σε πολλά πηγαδάκια της εθνικής αντιπροσωπείας να αφήνουν υπονοούμενο πως «ο σύντροφός τους» βάζει πλάτη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν κρίνω, δε, από όσα έλεγαν, αυτή η κόντρα θα έχει και συνέχεια.

Μυλωνάκης για Ευρωβουλή

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε εντός της εβδομάδας το ρεπορτάζ της «Κ» για το σπάσιμο της Ελλάδας σε περιφέρειες ενόψει ευρωεκλογών. Ενδιαφερόμενοι και μη άρχισαν τους υπολογισμούς για το πώς θα γίνει ο τελικός διαχωρισμός και πόσους ευρωβουλευτές θα βγάλει η κάθε περιφέρεια. Μάλιστα, με αφορμή τη συζήτηση, έμαθα και τα πρώτα ονόματα που συζητιούνται για να είναι υποψήφιοι. Ενας εξ αυτών είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ενώ από το ΠΑΣΟΚ υπάρχει συζήτηση για τον Ανδρέα Σπυρόπουλο.

Συνάντηση Παπασταύρου στη Νέα Υόρκη

Ο Σταύρος Παπασταύρου δεν είναι, όπως νομίζουν πολλοί, μόνο στα μετόπισθεν, αλλά βγαίνει και μπροστά κάνοντας συναντήσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης. Αυτό συνέβη και στη Νέα Υόρκη, όπου ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για Οικονομικές και Κοινωνικές Υποθέσεις, Λι Τζουνουά. Θέμα συζήτησης, τα βήματα που έχουν γίνει στη χώρα
μας σε αυτόν τον τομέα, όπως το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, η κάρτα αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός, αλλά κυρίως οι προκλήσεις και οι δυνατότητες διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Η συνάντηση Παπασταύρου με τον αν. γραμματέα, όπως έμαθα, δεν είναι μοναδική εξαίρεση, αφού ο υπουργός όποτε κρίνει θα εκπροσωπεί και στο προσκήνιο την ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT