ΣΥΡΙΖΑ: Οδηγίες από Τσίπρα στον διάδοχο

ΣΥΡΙΖΑ: Οδηγίες από Τσίπρα στον διάδοχο

Συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας με τον Στέφανο Κασσελάκη στη Βουλή

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 34 ετών, ένα χρόνο μικρότερος από τον νέο πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, στον οποίο παρέδωσε χθες τη σκυτάλη. Ο επί 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει μια ισχυρή παρακαταθήκη στον διάδοχό του. Ο ίδιος παρέλαβε ένα κόμμα κινούμενο στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και το παραδίδει στον νέο πρόεδρο σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και μετά τη σημαντική απομείωση των ποσοστών που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Μια συμπυκνωμένη εκδοχή της εμπειρίας που απέκτησε από τον πυκνό πολιτικό χρόνο που ο ίδιος βίωσε ενδεχομένως θέλησε να μεταλαμπαδεύσει στον διάδοχό του χθες. Ισως και μια χαρτογράφηση του κόμματος, που επιφύλαξε εκδηλώσεις άκριτης προσωπολατρίας προς τον κ. Τσίπρα, αλλά και ισχυρές αντιστάσεις σε κατά καιρούς προσπάθειες μετασχηματισμού του προκειμένου να γίνει περισσότερο «συμβατό» στον ρόλο και στις απαιτήσεις ενός κόμματος εξουσίας.

«Δεν θα σας αφήσουμε να πλήξετε. Οχι εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Τσίπρας σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση. Εσπευσε, μάλιστα, να προσθέσει ότι «η πολιτική είναι events, my dear, όπως έλεγε ο Τσώρτσιλ». Πάντως, η φράση «events, my dear boy» αποδίδεται σε έναν άλλο Βρετανό πρωθυπουργό, τον Χάρολντ Μακμίλαν, ως απάντηση σε ερώτηση για το ποιo θεωρεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στη θητεία του.

Αναφορά σε «ενότητα και συντροφικότητα» από τον απερχόμενο πρόεδρο, που συνομιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε: «Δεν θα σας αφήσουμε να πλήξετε. Οχι εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε όσα έγιναν πριν κλείσουν οι πόρτες για τη μεταξύ τους συνάντηση, διάρκειας σχεδόν μιάμισης ώρας, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε στον κ. Κασσελάκη να είναι σιδεροκέφαλος. «Να χαρείς αυτές τις ημέρες δίχως ενοχές, γιατί όποιος μπαίνει στην πολιτική πρέπει να ξέρει ότι οι χαρές δεν είναι περίσσιες», πρόσθεσε, προφανώς αντλώντας τη διαπίστωση από τη δική του θητεία στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στην ηγεσία της χώρας και τις προκλήσεις και δυσκολίες που κλήθηκε να διαχειριστεί.

«Ενότητα, συντροφικότητα»

Εδωσε, πάντως, σαφές στίγμα τού τι αναμένει από τον νέο πρόεδρο, πρωτίστως όσον αφορά τη συνέχεια πάνω στη γραμμή που ο ίδιος χάραξε, καθώς τον κάλεσε να αφοσιωθεί στην παρακαταθήκη που αναλαμβάνει και στις δυνατότητες που υπάρχουν. Μάλιστα, όπως είπε, «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε δυσκολίες μεγάλες. Με ενότητα και συντροφικότητα. Κρατάω τη φράση που είπες, ότι στους συντρόφους και ο δεύτερος είναι πρώτος». Αυτή η αναφορά είναι η παρέμβαση για ενότητα στο κόμμα την επομένη της κούρσας για την ανάδειξη ηγεσίας, την οποία πολλά στελέχη περίμεναν από τον κ. Τσίπρα. Αν αποδειχθεί αρκετή, θα δείξει. Ο τέως πρωθυπουργός, πάντως, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος θα είναι πολύ συχνά στη Βουλή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε να αναγνωρίζει ενωτικό ρόλο στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τον χαρακτήρισε ως τη «μόνη συνισταμένη όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των ψηφοφόρων». «Τον τιμώ και είμαι εδώ πέρα για να διατηρήσω την παρακαταθήκη του ζωντανή και εύχομαι να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς που μου έχει παραδώσει», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT