Ελληνοτουρκικά: Πρώτος στόχος, η νηνεμία στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Πρώτος στόχος, η νηνεμία στο Αιγαίο

Ο Χ. Φιντάν είπε πως υπάρχει η βούληση για επίλυση των διμερών προβλημάτων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα με επίκεντρο το Αιγαίο μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, τονίζοντας πως στόχος είναι να μην κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας, ενώ υπογράμμισε πως τα χρόνια προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να επιλυθούν.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Φιντάν δήλωσε ότι «και οι δύο ηγέτες (σ.σ. Μητσοτάκης – Eρντογάν) προσεγγίζουν το θέμα με θετική ατζέντα. Με την ισχυρή υποστήριξη των λαών μας, επειδή όπως γνωρίζετε έγιναν εκλογές και στις δύο πλευρές, υπάρχει η βούληση να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή θέληση. Βέβαια, παράλληλα με αυτό, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει πράξη, η κυριότερη εκ των οποίων είναι να μην κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο και να αναδειχθούν οι οικονομικές δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε πως συζήτησε τα ζητήματα αυτά με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ανέφερε ότι «οι συζητήσεις αυτές έδειξαν ότι ορισμένα από τα υφιστάμενα χρόνια προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, τα οποία στην πραγματικότητα προέκυψαν πριν από τις δικές μας γενιές, μπορούν να επιλυθούν σήμερα, μετατρέποντάς τα σε ευκαιρία και δημιουργώντας ένα μηχανισμό μεγαλύτερης ευημερίας και συνεργασίας στην περιοχή». Ο κ. Φιντάν αναρωτήθηκε για τον τρόπο και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί καθώς, όπως σημείωσε, στο παρελθόν επιχειρήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι, αλλά ίσως να προστεθούν κι άλλες προοπτικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εστίασε στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

«Να μπορέσουμε να εγκαθιδρύσουμε μια περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία χωρίς να χάσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, η δουλειά μας πάνω σε αυτά τα θέματα συνεχίζεται, αλλά θα ήθελα να το πω το εξής με ικανοποίηση: βλέπουμε δηλαδή ότι η ελληνική πλευρά προσεγγίζει το θέμα με έναν πολύ εποικοδομητικό και καλοπροαίρετο τρόπο. Εγώ πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η προσέγγιση θα φέρει πιο απτά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες». Ο Τούρκος υπουργός έδωσε και χρονοδιάγραμμα για τον στόχο και τόνισε πως η οριστικοποίηση των προσπαθειών αυτών ίσως γίνει τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Τα F-16

Eν τω μεταξύ, στην Τουρκία υπάρχει ικανοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης του Μπομπ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου λόγω των κατηγοριών για διαφθορά. Η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet γράφει ότι «ο Μενέντεζ έχει την εξουσία στην αναστολή των πωλήσεων των F-16 στην Τουρκία ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και η απομάκρυνσή του θα σήμαινε και την άρση του μεγαλύτερου εμποδίου για την έγκριση της πώλησης. Ο Αμερικανός γερουσιαστής, ο οποίος είναι γνωστός για τις σχέσεις του με το ελληνικό και ελληνοκυπριακό λόμπι, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT