Εντός και Εκτός: Η καθέλκυση του «Κίμωνος» και η ναυπηγική βιομηχανία

Εντός και Εκτός: Η καθέλκυση του «Κίμωνος» και η ναυπηγική βιομηχανία

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου η πρώτη φρεγάτα FDI γαλλικής ναυπήγησης του Πολεμικού Ναυτικού, «Κίμων», θα πέσει στο νερό στο Λοριάν. Σκοπός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να παρευρεθεί στη Γαλλία, όπου θα βρίσκονται σίγουρα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί Αμυνας Νίκος Δένδιας και Σεμπαστιάν Λεκορνού. Η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων», μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία το 2024, δείχνει την ταχύτατη εξέλιξη του ναυπηγικού προγράμματος και αποτελεί την πρώτη ευχάριστη είδηση για το Π.Ν. εδώ και πολλά χρόνια. Η ταχεία πρόοδος του προγράμματος ναυπήγησης των υπερσύγχρονων φρεγατών προσφέρει κάποια ανακούφιση στην ηγεσία του Π.Ν. Ωστόσο, ο πονοκέφαλος για τον ολοένα και πιο γερασμένο στόλο παραμένει.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του στόλου του Π.Ν. δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ούτε στην ηγεσία ούτε και κάτω από αυτήν. Ιδιαίτερα μάλιστα, καθώς στην Τουρκία η ναυτική διάσταση της ισχύος αυξάνεται με τη χρήση εγχώριων δυνατοτήτων. Πριν από λίγες ημέρες τουρκικά ναυπηγεία παρέδωσαν δύο περιπολικά ανοικτής θαλάσσης στο τουρκικό ναυτικό και μια κορβέτα στο Πακιστάν. Χθες, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις γιόρτασαν την 485η επέτειο της νίκης των Οθωμανών στη ναυμαχία της Πρέβεζας. Το 1538 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα καταναυμάχησε έναν συνασπισμό στόλων ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής, ουσιαστικά επικυρώνοντας την κυριαρχία των Οθωμανών στην Ανατολική Μεσόγειο, τάση που δεν θα άλλαζε παρά μόνο (αργά) μετά το 1571 και τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αν και ο αριθμητικός ανταγωνισμός με την Τουρκία μάλλον δεν έχει νόημα, είναι απολύτως δεδομένο ότι δίχως εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία –κανονική και όχι επιδοτούμενη από το κράτος– η ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων έχει πολύ σκληρή «οροφή».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αντρέας Κιντλ, ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες και μόλις χθες επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Κιντλ έρχεται στην Αθήνα έπειτα από μια δύσκολη τριετή θητεία στη Βηρυτό, ενώ προηγουμένως (2017-2020) ήταν εντεταλμένος στρατηγικής επικοινωνίας στο υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο. Εχει υπηρετήσει σε πόστα της Μέσης Ανατολής (Τελ Αβίβ, Τύνιδα και Αμάν με ευθύνη την Υεμένη), ενώ το 2007 είχε βρεθεί για έναν χρόνο και στο Αφγανιστάν ως επικεφαλής της εξωτερικής υπηρεσίας στη Μαζάρ ε Σαρίφ. Προτού ενταχθεί στη διπλωματική υπηρεσία σπούδασε αρχαία ελληνική γραμματεία, γερμανική φιλολογία, ισλαμικές επιστήμες και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης, Βόννης, Οξφόρδης και Αλεξάνδρειας. Ο 59χρονος Κιντλ φθάνει στην Αθήνα σε μια φάση όπου οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τους τελευταίους 19 μήνες έχει αφήσει ορισμένες εκκρεμότητες πίσω και στην Αθήνα τουλάχιστον επιθυμούν έναν καλύτερο συντονισμό με το Βερολίνο σε ό,τι αφορά την πρώτη προτεραιότητα, που είναι το μεταναστευτικό, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος (σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες). Τα θέματα είναι πολλά…

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Τίρανα. Με βάση τη συνταγματική προθεσμία, όπως η «Κ» σας πληροφόρησε ήδη την περασμένη εβδομάδα, χθες πέρασαν τρεις μήνες από την ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρρας, στην οποία ως φυλακισμένος δεν παρέστη ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης Φρέντι Μπελέρης. Θεωρητικά, η κυβέρνηση των Τιράνων μπορεί να προκηρύξει εκ νέου εκλογές για τον δήμο αυτό, με βάση τη σχετική συνταγματική διάταξη. Ωστόσο, δικονομικά τουλάχιστον, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση νομικών πτυχών της υπόθεσης Μπελέρη, στην παρούσα φάση θα ήταν μάλλον τραβηγμένη μια τέτοια απόφαση, ιδιαιτέρως καθώς ο δήμαρχος δεν έχει καν ακόμη δικαστεί. Και σε αυτή την περίπτωση έχει καταγραφεί μια ακόμη πρωτοτυπία, καθώς έχει μεν οριστεί τακτική δικάσιμος για τον κ. Μπελέρη, δίχως όμως να προσδιοριστεί ημερομηνία για τη δίκη. Στις 6 Οκτωβρίου μεταβαίνει στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης για τη «Διαδικασία του Βερολίνου», ενώ σ’ αυτό το πλαίσιο βρισκόταν εκεί χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης. Ισως δεν είναι καλή στιγμή για ακρότητες και ο Εντι Ράμα το ξέρει.

Η ΑΤΑΚΑ

«Στη Βουλή και την κοινωνία αναμετρούνται οι πολιτικές παρατάξεις. Αλίμονο αν όλοι μας παραδώσουμε την πολιτική ζωή και τις τύχες της νέας γενιάς στην επικοινωνία», είπε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος. Προφανώς ο κ. Μάντζος αναφέρεται στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος το έχει «τερματίσει» στην επικοινωνία. Από την άλλη, βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να πει στον κ. Μάντζο ότι πράγματι, δεν φτάνει μόνο η επικοινωνία, αλλά πού και πού δεν βλάπτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT