Εντός και Εκτός: Ο Στέφανος φοράει τα χακί

Εντός και Εκτός: Ο Στέφανος φοράει τα χακί

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Με μια πρόσκληση για διάλογο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που θα καταλήξει σε συνεργασία απάντησε, μέσω του «Πράττω», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη για συμπόρευση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολιτικής κίνησης του κ. Κοτζιά, ζητείται «προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα στην πάλη ενάντια στο σύστημα της ολιγαρχίας» αλλά και του «διαλόγου ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου». Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο κ. Κοτζιάς ουσιαστικά μιλάει για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «μακριά από αλαζονεία, ηγεμονισμούς και μικροπολιτική». Υπενθυμίζονται ακόμη κάποιες «ενωτικές προτάσεις του “Πράττω”», στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι προοδευτικές δυνάμεις και «ιδιαίτερα η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Ανοιχτή, λοιπόν, η επαναπροσέγγιση Κοτζιά – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με πολλούς αστερίσκους.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Μένουμε στα ζητήματα του Στέφανου Κασσελάκη και στη διαχείριση του ζητήματος της στρατιωτικής θητείας του. Οπως σας ενημερώσαμε ήδη από την Τρίτη, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τη μετακόμισή του στις ΗΠΑ στην ηλικία των 14 για πλήρη απαλλαγή από τη στράτευση. Πλέον, καθώς έχει συμπληρώσει τα 35, ο κ. Κασσελάκης μπορεί να παρουσιαστεί για 20 ημέρες και να εξαγοράσει τους πέντε μήνες που υπολείπονται. Το επιβεβαίωσε χθες και ο ίδιος (Star) λέγοντας ότι μόλις ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων θα υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του. «Ξέρω ότι δεν θα επιλέξω εγώ, αλλά θα ήθελα ει δυνατόν να πάω σε ακριτικό νησί ή στην παραμεθόριο. Είμαι ενθουσιασμένος που θα υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία», είπε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παρουσιαστεί σε κάποιο από τα κέντρα νεοσυλλέκτων και να μείνει τρεις εβδομάδες, ενώ αν επιθυμεί να πάει –όντως– στην παραμεθόριο, τότε θα πρέπει να μην εξαγοράσει το υπόλοιπο αλλά να κάνει μέρος, τουλάχιστον, της υπολειπόμενης θητείας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απασχόλησε δημοσιογραφικά τους New York Times, σε ευρύτερη έρευνα της εφημερίδας για τις «προσπάθειες του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα της Huawei να δελεάσει Ελληνες αξιωματούχους» κατά την περίοδο 2020-21. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, στο οποίο απάντησε –όπως θα διαβάσετε παρακάτω– άμεσα ο κ. Γεωργιάδης, τα εμπλεκόμενα στελέχη της Huawei εξέταζαν το ενδεχόμενο να δώσουν δώρα σε έναν προβεβλημένο υπουργό της κυβέρνησης και στον γιο του καθώς και σε αστυνομικούς. Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να «έπαιρνε συσκευές από την εταιρεία», ενώ εκείνος είχε αναρτήσει και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις επισκέψεις του στα γραφεία και σε εκδηλώσεις της Huawei. Επιπλέον σημειώνεται ότι ανώτερο στέλεχος της Huawei, ο Τζάκι Τσεν, είχε ζητήσει το 2020 από τον Θεόδωρο Ταμβακίδη, «ένα μάνατζερ στην Ελλάδα», να έρθει σε επαφή με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, με στόχο να τις πείσει να μη στηρίξουν τις κινήσεις που προωθούνταν τότε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιβολή περιορισμών στα προϊόντα της Huawei. Απαντώντας στο δημοσίευμα των ΝΥΤ, ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι ήταν παιδικός φίλος του κ. Ταμβακίδη, ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε ποτέ δώρα από τη Huawei και ότι τις «δύο, τρεις» συσκευές μάρκας Huawei που απέκτησε για μέλη της οικογένειάς του τις είχε αγοράσει. «Ποτέ μου δεν είχα ούτε έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με αυτήν την εταιρεία. Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παραχωρήθηκε στη Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, όπου χθες, σε εκδήλωση για τις διμερείς σχέσεις, ο πρέσβης Τσαγατάι Ερτσιγές εκτίμησε ότι «αν πριν από 100 χρόνια βρεθήκαμε κοντά, μπορούμε και τώρα». Στην Αγκυρα, πάντως, όπου συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κύριο θέμα ήταν η Κύπρος. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στηλιτεύτηκε η στάση του ΟΗΕ στο νησί, ενώ τονίστηκε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες». Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος τoυ τουρκικού Κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς. Η Αγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω στο Κυπριακό.

Η ΑΤΑΚΑ

Στη Θεσσαλία, όπως διηγήθηκε χθες (Mega) ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, περπατώντας σε κάποιο από τα χωριά που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πλημμύρες, ένας κάτοικος του εκμυστηρεύτηκε κάτι που σκέφτηκε. Τι ήταν αυτό; «Κασσελάκης, Μητσοτάκης, Μακρόν, Τριντό, όλοι έχουν την ίδια κοψιά. Σαν να βγήκαν από το ίδιο καλούπι», του είπε ο κάτοικος, πάντα κατά την αφήγηση Βελόπουλου. Τα πάντα όλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT