Εντός και Εκτός: Ο Δένδιας στην Αγκυρα και τα ΜΟΕ

Εντός και Εκτός: Ο Δένδιας στην Αγκυρα και τα ΜΟΕ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία για επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στην Αγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ και –μετά– είναι λογικό να αναμένεται και ανταπόδοση αυτής στην Αθήνα. Με αυτό το σχόλιο απαντούν στη στήλη πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, δίχως να προσδιορίζουν πάντως την ημερομηνία. Η διευκρίνιση ήλθε έπειτα από δήλωση του κ. Γκιουλέρ, ο οποίος προανήγγειλε ανταλλαγή επισκέψεων. Εκ των πραγμάτων, αυτή τη φορά η είδηση περί επικείμενης συνάντησης Δένδια – Γκιουλέρ προξένησε ενδιαφέρον, καθώς την προηγούμενη φορά που είχε συζητηθεί κάτι τέτοιο η ελληνική πλευρά το είχε διαψεύσει (και το είχε μετακυλίσει στο μέλλον). Τώρα τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Οπως πληροφορούμαι, το δίλημμα του κ. Δένδια δεν ήταν προσωπικό, άλλωστε μαθαίνω ότι με τον κ. Γκιουλέρ έχουν μια θετική επικοινωνία εφόσον χρειαστεί, αλλά συνδεόταν με τα μεικτά μηνύματα που έστειλε η Αγκυρα, πίσω από τις –καλοδεχούμενες– δημόσιες τοποθετήσεις για τη νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενα από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι αν η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αγκυρα πραγματοποιηθεί πριν από τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τον Νοέμβριο. Από τη Δράμα όπου βρέθηκε χθες, πάντως, ο κ. Δένδιας εξέφρασε σαφώς την άποψη ότι η Ελλάδα «προσλαμβάνει με θετικό τρόπο κάθε στάση και δήλωση αποκλιμάκωσης. Παραμένει, όμως, στέρεα προσανατολισμένη στην προστασία της ανεξαρτησίας, της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή, υπό το κράτος του διεθνούς δικαίου και υπό το κράτος του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, δηλαδή αυτών που ισχύουν για όλες τις χώρες του πλανήτη. Και αναμένει από όλες τις χώρες και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του πλανήτη, ανάλογη στάση και ανάλογη συμπεριφορά».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής. Χθες από το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων στη Λάρισα ουσιαστικά προανήγγειλε ότι δικαιούχοι αρωγής από το κράτος είναι όσοι επλήγησαν και από τη δεύτερη κακοκαιρία που έπληξε κυρίως τη Μαγνησία, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα. Η παρουσία του κ. Τριαντόπουλου στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη είναι αθόρυβη εδώ και αρκετό καιρό και –ακόμη περισσότερο– η δραστηριοποίησή του στις πληγείσες περιοχές τόσο τώρα όσο και το προηγούμενο χρονικό διάστημα γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ή μπορεί και παρά τα φώτα της δημοσιότητας. Σε αντίθεση με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι σπεύδουν να φωτογραφηθούν όπου υπάρχει ευκαιρία προβολής, ο κ. Τριαντόπουλος είναι από τους λίγους που απλά προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά, όσο κι αν αυτό ορισμένες φορές είναι σχεδόν αδύνατο. Επειδή τις τελευταίες εβδομάδες η επικοινωνία -σε όλο το πολιτικό φάσμα- έχει περίπου μονοπωλήσει τη συζήτηση, καλό είναι να επισημαίνεται και ο ρόλος κάποιων ανθρώπων που μάλλον δεν κυνηγούν τον φακό ούτε και εύσημα που δεν τους αναλογούν.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπου χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποχαιρέτησε τον απερχόμενο πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκο Κενεβέζο. Η αποχώρησή του από την Αθήνα είχε αποφασιστεί από καιρό, όπως έγκαιρα είχε ενημερώσει η «Κ». Οπως και ότι η αποχώρηση του κ. Κενεβέζου, ο οποίος ήταν ο αρχαιότερος πρέσβης στην Αθήνα, αφήνει πλέον τη θέση του πρύτανη του διπλωματικού σώματος στον Αντρέι Μασλόβ, πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη θέση του κ. Κενεβέζου τοποθετείται ως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Σταύρος Αυγουστίδης, ένας διπλωμάτης με προηγούμενο πόστο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Αυγουστίδης έχει περάσει και παλαιότερα από την Αθήνα, όταν εκτέλεσε προξενικά καθήκοντα προ περίπου 20 ετών.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εχω και μια προσωπική εμπειρία, βλέπω ότι έχει διαρρεύσει στον Τύπο ότι μπορεί να αντικατασταθώ από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πράγμα το οποίο εγώ δεν αποδέχομαι, προσωπικά για μένα θα είναι πολιτικό casus belli», είπε (ρ/σ Real) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και ήδη στο υπουργείο Εξωτε-ρικών πρέπει να ετοιμάζονται να βρουν τρόπο ανάσχεσης αυτής της απειλής. Θα πουν κάποιοι ότι καθημερινά ακούγονται «μαργαριτάρια» από πολλές κατευθύνσεις, το… casus belli της Κασιμάτη μας μάρανε; Είναι κι αυτό ενδεικτικό της άποψης που έχει καθένας και καθεμιά για τον εαυτό του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT