Το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ακόμα και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συζητήθηκε –μεταξύ άλλων– στη διάρκεια της διήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης των μελών της «Ομπρέλας», η οποία αποτύπωσε τη συνολική πολιτική και ιδεολογική διαφωνία της εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο πλαίσιο των τοποθετήσεων ήταν διακριτή μια αίσθηση απογοήτευσης για την τελική έκβαση της εσωκομματικής κάλπης, ένα κλίμα, δηλαδή, που είχε εκδηλωθεί ήδη και δημόσια από κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας», όπως τον Νίκο Φίλη ο οποίος είχε αποδώσει «ύφος Τραμπ» στον νέο πρόεδρο, από την πρώτη εβδομάδα της «εποχής Κασσελάκη».
Το σίγουρο είναι ότι τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν και όπου το κόμμα θα προσέλθει στη δύσκολη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη ή ρήξη κι αυτό διότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» θεωρούν αναγκαία την ενεργό στήριξη των αυτοδιοικητικών σχημάτων που στηρίζει ο χώρος, με έμφαση στις υποψηφιότητες εκείνες με «αριστερά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά», όπως τονίζουν.
Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει, πάντως, πως αμέσως μετά τις «μάχες» που θα δοθούν στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας, τα μέλη της «αριστερής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνουν τις παρεμβάσεις τους με σκοπό μέσω δημόσιων συγκεντρώσεων και συσκέψεων να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός «χώρου διαλόγου και κοινής δράσης». Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο ότι θα απευθυνθούν συνολικά στο 44% της βάσης, αλλά και στα στελέχη που στήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου στον β’ γύρο των εκλογών, δηλαδή τους λεγόμενους «6+6» που για την ώρα κρατούν χαμηλούς τόνους.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του διαλόγου που είναι στα σκαριά και με το βλέμμα σε μια πιθανή «διάσπαση» από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της «Ομπρέλας» εκφράζουν την ανάγκη συνεννόησης και με κόσμο, συλλογικότητες και κινήματα που βρίσκονται εκτός ΣΥΡΙΖΑ για την ενδεχόμενη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού υποκειμένου.
Κομβική παράμετρος για τα μέλη της «Ομπρέλας», πάντως, θεωρείται η ημερομηνία πραγματοποίησης του Συνεδρίου του κόμματος. Στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης εκφράστηκε ένας γενικευμένος προβληματισμός ότι η νέα ηγεσία έχει σκοπό να καθυστερήσει το Συνέδριο, ακόμα και για μετά τις ευρωεκλογές. Η κρίσιμη αυτή παράμετρος αναμένεται να εξειδικευθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όταν και θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά την εκλογή του «πρωτάρη» σε αυτά νέου προέδρου.
Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, τα μέλη της «Ομπρέλας» μελετούν τρία σενάρια για την επόμενη μέρα: το πρώτο, αφορά μια συντεταγμένη αποχώρηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το δεύτερο έχει ορίζοντα το Συνέδριο, το οποίο ενδεχόμενως να καταλήξει σε αποφάσεις καταλυτικές για τη φυσιογνωμία του κόμματος, με το ενδεχόμενο της αποχώρησης να είναι και σε αυτή την περίπτωση πολύ πιθανό. Το τρίτο και πιο μετριοπαθές σενάριο είναι αυτό της αναμονής και της μάχης εντός του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αλλάξουν εσωτερικοί συσχετισμοί.
Οσον αφορά τις τοποθετήσεις των στελεχών στη διάρκεια της διαδικασίας, ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ήδη είχε ακολουθήσει εναν δρόμο επιθετικό και αιχμηρό προς τη νέα ηγεσία, υιοθέτησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μια πιο επιθετική και οξεία ρητορική, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος ηγέτης της τάσης και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, παρουσιάστηκε πιο μετριοπαθής.
Τα «σύννεφα» όλο και πυκνώνουν πάνω από την Κουμουνδούρου με τις επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου, να είναι ήδη στο μικροσκόπιο τόσο της «Ομπρέλας», όσο και των στελεχών που βρίσκονται στο περιβάλλον της Εφης Αχτσιόγλου.