Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων: Σκηνικό επανεκλογής Φαρμάκη, δύσκολη μάχη για Ρόδη Κράτσα

Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων: Σκηνικό επανεκλογής Φαρμάκη, δύσκολη μάχη για Ρόδη Κράτσα

Η πιθανότητα επικράτησης του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη Κυριακή δείχνει να ενισχύεται από την πολυδιάσπαση που καταγράφεται στα αντίπαλα στρατόπεδα

περιφέρειες-δυτικής-ελλάδας-και-ιονί-562649989

Θα είναι ο Νεκτάριος Φαρμάκης ένας από τους περιφερειάρχες που θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών; Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αυτό είναι το ερώτημα, καθώς δεν τίθεται θέμα να μην κερδίσει ξανά ο νυν περιφερειάρχης, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. Η υποψηφιότητά του θεωρείται ισχυρή καθώς σε γενικές γραμμές αξιολογείται ως θετική η θητεία του στην περιφέρεια, είναι ένας από τους περιφερειάρχες που έχει κάνει έργο και γι’ αυτό ήταν εξαρχής δεδομένη η ανανέωση στήριξης της υποψηφιότητάς του από το κυβερνών κόμμα.

Η πιθανότητα εκλογής του από την πρώτη Κυριακή δείχνει να ενισχύεται από τους χειρισμούς που έγιναν στα αντίπαλα στρατόπεδα και την πολυδιάσπαση που καταγράφεται. Ο κ. Φαρμάκης κέρδισε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 στον δεύτερο γύρο, εξασφαλίζοντας το 56,38% των ψήφων έναντι 43,62% που έλαβε ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, η υποψηφιότητα του οποίου είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεργασία των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν προχώρησε αυτή τη φορά, καθώς από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη κατέστησαν σαφές από νωρίς ότι επρόκειτο να επιδιώξουν να κατεβάσουν δικούς τους υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να καταγραφεί ξεκάθαρα η εκλογική ενίσχυση του κόμματος και η υπεροχή που θεωρούν ότι διαθέτουν στο ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την αυτοδιοίκηση.

Ετσι, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι στηρίζει στη Δυτική Ελλάδα την υποψηφιότητα του Σπύρου Σκιαδαρέση και έγινε προσπάθεια να ενισχυθεί με ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, με τη συμμετοχή τοπικών στελεχών.

Είχε προηγηθεί πρόταση από την πλευρά της Κουμουνδούρου να στηριχθεί από κοινού ο Κώστας Καρπέτας, ο οποίος προέρχεται από τον συνδυασμό του κ. Κατσιφάρα. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει μόνος του με τη στήριξη του κ. Καρπέτα. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο θεωρείται ότι υπάρχει στήριξη μέρους στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Καρπέτα. Παράλληλα, αν και η κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου ήταν υπέρ της υποψηφιότητάς του, φαίνεται ότι και εκεί υπήρξαν φυγόκεντρες δυνάμεις, που κατευθύνθηκαν προς την υποψηφιότητα του Βασίλη Χατζηλάμπρου, ο οποίος είναι πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα και έχει τη δική του πορεία στον αυτοδιοικητικό χώρο.

Από το ΚΚΕ έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Σωτήρη Παρίση, που είναι οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με το κόμμα να προσβλέπει και σε κέρδη από τη δυναμική του Κώστα Πελετίδη στον Δήμο Πάτρας. Μένει να φανεί αν η στήριξη διαφορετικών υποψηφίων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και οι επιμέρους διαφοροποιήσεις σε επίπεδο τοπικών στελεχών των δύο κομμάτων θα λειτουργήσουν υπέρ της υποψηφιότητας Φαρμάκη και της εκλογής του από την πρώτη Κυριακή.

Και αν στη Δυτική Ελλάδα θεωρείται βέβαιη η επικράτηση του «γαλάζιου» υποψηφίου με το ερώτημα να επικεντρώνεται κυρίως στο εάν αυτή θα επιτευχθεί από την πρώτη Κυριακή, τα πράγματα δείχνουν περισσότερο σύνθετα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Εκεί από τη Ν.Δ. το χρίσμα έχει εξασφαλίσει η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, στέλεχος του κόμματος με μακρά πολιτική πορεία. Ως κυριότερος αντίπαλός της, ο οποίος απειλεί ευθέως την πιθανότητα επανεκλογής της, εμφανίζεται ο «αντάρτης», προερχόμενος από τη Ν.Δ., πρώην δήμαρχος Κερκυραίων, Γιάννης Τρεπεκλής. Εκτιμάται ότι η εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τρεπεκλής θα έχει προβάδισμα. Αμελητέα δεν είναι και η υποψηφιότητα του Θεόδωρου Γαλιατσάτου, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε εκλεγεί περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τον Σεπτέμβριο του 2014. Στις εκλογές του 2019 έχασε από την κ. Κράτσα, η οποία επικράτησε τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 60,20% έναντι 39,80% που έλαβε ο κ. Γαλιατσάτος.

Από το ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να στηριχθεί σε αυτή την περιφέρεια η κ. Μαρία Δρυ, κόρη του παλαιού στελέχους του κόμματος και πρώην υπουργού Γιώργου Δρυ. Από το ΚΚΕ υποψήφια είναι, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, η κ. Αλεξάνδρα Μπαλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT