ΣΥΡΙΖΑ: Στάση αναμονής από την «Ομπρέλα»

ΣΥΡΙΖΑ: Στάση αναμονής από την «Ομπρέλα»

Απόφαση για «αυτοσυγκράτηση» μέχρι τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές - Σήμερα η συνάντηση Κασσελάκη με Φίλη

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η εσωκομματική αντιπολίτευση, που ψάχνει τα επόμενα βήματά της μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης, ο οποίος έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον νέο πρόεδρο, αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να τον συναντήσει, επιμένοντας στο αίτημα της αριστερής πτέρυγας για διεξαγωγή του συνεδρίου στην ώρα του, αλλά και στην άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.

Το άλλο ζήτημα που θέλει να λύσει γρήγορα ο Στέφανος Κασσελάκης αφορά τον εισηγητή για τη μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού. Η Εφη Αχτσιόγλου έχει πει «όχι» από την προηγούμενη εβδομάδα και συνεπώς αναζητείται το πρόσωπο που θα αναλάβει να σηκώσει το μεγάλο βάρος. Θα επιχειρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης να συναντήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον Αλέξη Χαρίτση; Αυτή είναι μια σκέψη που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν κάνει στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ο Νάσος Ηλιόπουλος θα παραμείνει στη μία από τις τρεις θέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μαζί με τον Νίκο Παππά, που φέρεται να είναι ο μόνος σίγουρος αυτήν τη στιγμή. Κάποιες πρώτες επαφές μεταξύ των δυο πλευρών έχουν γίνει, αλλά οι ηττημένοι των εκλογών επιθυμούν μια λύση «πακέτο» μέσα από συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που βεβαίως δεν θα βρίσκει μπροστά της τον Παύλο Πολάκη. Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει σχεδιαστεί να συγκληθεί την Πέμπτη, ωστόσο οι βουλευτές ακόμη δεν έχουν λάβει κάποια ειδοποίηση.

Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.500 άτομα, δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Τα στελέχη που συμμετείχαν εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τη νέα κατάσταση που υπάρχει στο κόμμα, για την ταυτότητά του, αλλά και για την επόμενη ημέρα μετά τα αποτελέσματα της 24ης Σεπτεμβρίου. Μπορεί να εκφράστηκαν και απόψεις περί συντεταγμένης αποχώρησης, καθώς ήδη υπάρχουν μικρομεσαία στελέχη που έχουν επιλέξει να μην παραμείνουν στη στέγη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτό που φαίνεται να επικρατεί είναι η αυτοσυγκράτηση.

Ερώτημα το ποιος θα είναι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη του προϋπολογισμού.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που πλησιάζουν αποτελούν τον έναν από τους λόγους που στην «Ομπρέλα» συνιστούν να επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές. Η αριστερή πτέρυγα δεν πρέπει να δώσει οποιοδήποτε «πάτημα» πως υπονομεύει το κόμμα σε μια κρίσιμη μάχη. Δεν είναι, άλλωστε, αυτός ο σκοπός της, δηλώνουν τα μέλη της. Παράλληλα, αν οι οργανώσεις μελών αποδυναμωθούν και αρχίζουν να «φυλλορροούν» από παλιούς κομματικούς, δεν θα υπάρχει καμία ελπίδα για αλλαγή των συσχετισμών στο συνέδριο, όποτε και αν γίνει.

Για το αν κάποια στιγμή η εσωκομματική αντιπολίτευση θα αποκτήσει μια ενιαία έκφραση που θα στοιχηθεί πίσω από το 44% που κατέγραψε η Εφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τον Στέφανο Κασσελάκη από τις εκλογές και μετά. Μόνο μία ανάρτηση έκανε, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και στην οποία διερωτάται αν «αργοπεθαίνει η ελληνική δημοκρατία». Από το στενό περιβάλλον της Εφης Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει προχωρήσει σε κριτικές αναφορές σχετικά με επιλογές της κυβέρνησης.

Στις πληγείσες περιοχές

Επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει αποφασισμένος να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και παράλληλα να στηρίξει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Αφήνοντας πίσω του τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα», επισκέφθηκε χθες τις πλημμυρισμένες περιοχές σε Βόλο, Λάρισα και Στερεά Ελλάδα, συνομιλώντας με τους πληγέντες μέσα στα σπίτια τους. «Η εικόνα είναι σοκαριστική, έχουν αφήσει τους ανθρώπους στη μοίρα τους, δεν είναι δυνατόν η δεύτερη βροχή να έχει φέρει χειρότερες καταστάσεις από την πρώτη. Οι άνθρωποι δεν έχουν καμία βοήθεια και το μόνο που έχω να πω είναι ότι αντί για ένα χέρι-χαστούκι χρειάζονται ένα χέρι βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT