Εντός και Εκτός: Διάσκεψη του Βερολίνου και ο Μπελέρης

Εντός και Εκτός: Διάσκεψη του Βερολίνου και ο Μπελέρης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο ΠΑΣΟΚ ακούστηκαν διάφορα ενδιαφέροντα. Αλίευσα το πιο χαρακτηριστικό, βάσει του οποίου ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης γίνεται αντιληπτός ως πολιτευόμενος με όρους ριάλιτι επιβίωσης, κάποιων από τα πολλά τηλεπαιχνίδια όπου οι διαγωνιζόμενοι περνούν διά πυρός και σιδήρου, αναμετρούνται με την πείνα και τη σωματική καταπόνηση με στόχο κάποιο έπαθλο. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έκανε αυτή την περιγραφή, σημείωσε ότι ο εκάστοτε νικητής του τηλεπαιχνιδιού γίνεται «ήρωας» για μια χρονική περίοδο, περνάει από την πρωινή ζώνη και «αποθεώνεται» στα σόσιαλ μίντια. Η περίοδος αυτή, κατά τον ίδιο πασοκικό σχολιαστή, κρατάει μικρό χρονικό διάστημα, ώσπου να έλθει η ώρα της αποκαθήλωσης, διότι απλά ήλθε η ώρα για το επόμενο ριάλιτι. Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι παρά θεωρίες.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Με κράνος ή χωρίς κράνος; Το ερώτημα αφορά τον Γιώργο Βουλγαράκη ο οποίος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Σε σποτ με πρωταγωνιστή τον ίδιο, ο κ. Βουλγαράκης εμφανίζεται να οδηγεί μηχανή δίχως να φοράει κράνος, διότι, όπως λέει δήθεν αστεϊζόμενος, τον ενοχλούν τα… μαλλιά. Σκοπός του ήταν να διαφημίσει τα κοινωνικά κομμωτήρια του Δήμου Αθηναίων, αλλά το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις. «Είναι ακόμα στο ψηφοδέλτιό σας, Κώστα Μπακογιάννη; Εχετε να πείτε κάτι γι’ αυτό;» διερωτήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ σε πιο έντονο μοτίβο ακολούθησαν και άλλοι χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Πάντως είναι σαφές ότι ο κ. Βουλγαράκης δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει και τσαλαβουτάει και αυτός στα σόσιαλ μίντια, όπως έκανε και προχθές, μιμούμενος τον Στ. Κασσελάκη και το… παρκούρ του στο Ειδικό Σχολείο που παραβρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Λίγη υπομονή ακόμα, την Κυριακή ολοκληρώνεται το πανηγυράκι.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ζόραν Ζάεφ, απόμαχος πια της πολιτικής ζωής στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, μας γνωστοποίησε χθες μέσω κοινωνικών δικτύων, τη συνάντηση που είχε στην πόλη του τη Στρούμιτσα, με τον πρώην ομόλογό του και –επίσης– αποσυρμένο από την πρώτη γραμμή Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνεται, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στον φίλο του. Η φιλία Τσίπρα – Ζάεφ εδράζεται, βεβαίως, στη συμφωνία των Πρεσπών και αποτελεί τμήμα της πολιτικής κληρονομιάς και των δύο ανδρών. Ωστόσο πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν εντατικές συζητήσεις σε επίπεδο Βρυξελλών (και, βεβαίως, Ουάσιγκτον) για την ανάγκη ταχείας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Πέρα από τους Γερμανούς, την ανάγκη φαίνεται ότι πλέον ενστερνίζονται και οι Γάλλοι, διότι ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί τη γρήγορη επίλυση εκκρεμοτήτων και, μέσα από διάφορα κανάλια, η πίεση φτάνει στην Αθήνα. Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η Σόφια πρακτικά ζητάει νέα αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου να αναγνωριστεί βουλγαρική μειονότητα και δικαιώματα αυτής, ως εκ τούτου τα εκκρεμή πρωτόκολλα της συμφωνίας των Πρεσπών που δεν έχουν κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή είναι πταίσματα. Ενώ στην περίπτωση της Αλβανίας, η υπόθεση Μπελέρη, όπως θα δούμε παρακάτω, δημιουργεί στην Ελλάδα ανυπέρβλητες δυσκολίες. Ούτε λόγος, φυσικά, για το Κόσοβο…

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Τίρανα στις 12 Οκτωβρίου. Οπως σας έχω ήδη πληροφορήσει τότε θα ξεκινήσει η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται στην αλβανική πρωτεύουσα η σύνοδος των ηγετών των κρατών που συμμετέχουν στη (γερμανικής καθοδήγησης) Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια όπου είναι προσκεκλημένος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεδομένου ότι μόνο ο κ. Μπελέρης έχει πάνω από 30 μάρτυρες υπεράσπισης είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστούμε ότι στις 16 η δίκη θα ολοκληρωθεί. Και, βεβαίως, εδώ προκύπτουν δύο ερωτήματα: Κατ’ αρχάς αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στα Τίρανα. Και, έπειτα, αν θα δει τον φυλακισμένο Φρέντη Μπελέρη διά ζώσης. Δεδομένου, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, τα ερωτήματα θα απαντηθούν σύντομα και μάλιστα εμφατικά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ολα αυτά τα χρόνια, συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές και στον δήμο. Η πολιτική που τα δίνει όλα για να στηριχθεί μια ανάπτυξη για λίγους, που βλέπει αυτή την πόλη σαν τουριστικό προϊόν και η πολιτική που λέει αυτή η πόλη είναι η πόλη που ζούμε, που εργαζόμαστε, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και έχει ανάγκη από έργα, από δράσεις, από κοινωνικές παρεμβάσεις που θα δώσουν ανάσα στον κόσμο, στον εργαζόμενο, στον νέο, στο παιδί, στην οικογένεια». Αυτά είπε στην πλατεία Αγίου Δημητρίου των Οπλων στα Κάτω Πατήσια ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων (και όχι Αθήνας) του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός. Κυριακή κοντή γιορτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT