Εκρηκτικό κλίμα στο Κοινοβούλιο με φόντο τους ΟΤΑ

Εκρηκτικό κλίμα στο Κοινοβούλιο με φόντο τους ΟΤΑ

Σύγκρουση μεταξύ Μάκη Βορίδη και Σωκράτη Φάμελλου για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ και στο ΕΣΡ και Βελόπουλος κατά πάντων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Σε περιβάλλον γενικευμένης αντιπαράθεσης, η οποία ωστόσο προσέλαβε αρκετές φορές έντονα και τα χαρακτηριστικά προσωπικών συγκρούσεων, εξελίχθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι αντιπαραθέσεις σχεδόν όλων εναντίον όλων αφορούσαν αναπόφευκτα και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως επεκτάθηκαν και σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, όπως η απόφαση για αναπλήρωση μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ των οποίων η θητεία είχε λήξει ή ακόμη και το ζήτημα του στεγάστρου στο ΟΑΚΑ. Το εκρηκτικό κλίμα πυροδοτήθηκε σχεδόν με την έναρξη της μαραθώνιας συνεδρίασης, όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Κυρ. Βελόπουλος. Με αφορμή ισχυρισμούς πολιτικών αντιπάλων του και ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης περί συναλλαγής του, κατά την προαναφερθείσα διαδικασία για τις δύο ανεξάρτητες Αρχές, με την κυβέρνηση, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στους Σπαρτιάτες και στη Νίκη, αφήνοντας αιχμές για τους Στ. Κασσελάκη και Ν. Ανδρουλάκη, αποκαλώντας τους Σπαρτιάτες «υποστηρικτές των ναζί», που «αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος από τη φυλακή, δεν θα σας ήξερε ούτε σκύλος της γειτονιάς σας», και «δήθεν χριστιανούς» τα στελέχη της Νίκης. Αυτά προκάλεσαν σειρά σκληρών λεκτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, από τη μια, των κομμάτων που βρέθηκαν στο στόχαστρο Βελόπουλου και, από την άλλη, της Ελληνικής Λύσης.

Η περίπτωση των αλλαγών σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ τροφοδότησε λίγο αργότερα νέο κύκλο έντασης, αυτή τη φορά με περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά, ανάμεσα στη «γαλάζια» πλειοψηφία αφενός και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφετέρου. Ο κύκλος αυτός άνοιξε με την ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλου, κατά τη διάρκεια της οποίας εισήλθε και κάθισε στα έδρανα των «αξιωματούχων» στα αριστερά του προεδρείου ο κ. Στ. Κασσελάκης, στην πρώτη του παρουσία στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης. Ο κ. Φάμελλος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για κυβερνητικές «παρεμβάσεις εκφυλισμού των θεσμών» και για συνεχή «υποβάθμιση του κράτους δικαίου, με βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση του καθεστώτος που υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης». Απαντώντας αμέσως ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, αφού απέρριψε στο σύνολό τους τα όσα ανέφερε ο κ. Φάμελλος, μεταξύ άλλων σχολίασε: «Τίποτε δεν έχει αλλάξει. Επιστρέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ τού “ό,τι να ‘ναι”».

Καυστική προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έντονα επικριτική προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε με την ομιλία της, αργά το απόγευμα, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT