Εντός και Εκτός: Ανοιχτή στους Αρμενίους πρόσφυγες η Ελλάδα

Εντός και Εκτός: Ανοιχτή στους Αρμενίους πρόσφυγες η Ελλάδα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η «έξοδος» των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την κυβέρνηση, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη είναι παραδοσιακά φιλική προς αυτόν τον γηγενή λαό του Καυκάσου. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν και εξέφρασε την «ισχυρή αλληλεγγύη» της Ελλάδας προς τον αρμενικό λαό. Ο κ. Γεραπετρίτης υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με την Ε.Ε., κυρίως, όμως, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει τους Αρμενίους πρόσφυγες. Να φιλοξενήσει, δηλαδή, η Ελλάδα όποιους από τους άνω των 110.000 Αρμενίων έφυγαν από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα. Κάποια πράγματα είναι πιο δύσκολο να ειπωθούν παρά να υλοποιηθούν.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η διπλωματική σύγκρουση με επίκεντρο τη διαχείριση του νέου αρμενικού ζητήματος, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την ουσιαστική αποχώρηση όλων των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι σκληρή και η Ε.Ε. επιθυμεί να έχει θέση σε αυτήν, όπως φαίνεται –μεταξύ άλλων– από τις επαφές Ερεβάν με Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο. Στη Γρανάδα, όπου πραγματοποιείται η κοινή σύνοδος Ε.Ε. με κράτη της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, χωρών δηλαδή της περιφέρειας εκτός της Ευρώπης, επρόκειτο να συζητήσουν αύριο Ε.Ε., Γαλλία, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία. Χθες το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην πενταμερή συνάντηση, διότι δεν επετράπη στην Τουρκία να συμμετάσχει. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το Παρίσι δεν δέχθηκε τη συμμετοχή της Αγκυρας. Ισως αυτό το διπλωματικό παρασκήνιο να εξηγεί για ποιο λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε τη μετάβασή του στη Γρανάδα, όπου επρόκειτο να έχει και άλλες επαφές, με την αιτιολογία του κρυολογήματος. Ηταν διπλωματική η ασθένεια του κ. Ερντογάν; Ετσι φαίνεται, διότι χθες το απόγευμα μετέβη στα γραφεία του ΑΚΡ, όπου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, επρόκειτο να εργαστεί μέχρι αργά το βράδυ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Νίνα Κασιμάτη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οπως σας πληροφόρησε η στήλη, πριν από λίγες ημέρες χαρακτήρισε «casus belli» πιθανή μετακίνησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης προς όφελος του Αλέξη Τσίπρα. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας μετακινήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η κ. Κασιμάτη ήλθε πιο κοντά στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες την είδαμε να στέκεται ανάμεσα στα πρόσωπα που συνόδευσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη στη Λευκωσία, ως μέλος της αποστολής του κόμματος στην Κύπρο. Η διαχείριση μιας εσωκομματικής κρίσης σε προεδρικό επίπεδο από τον κ. Κασσελάκη είναι ενδιαφέρουσα και κάπως διαφορετική από το επικοινωνιακό στυλ που έχει επιλέξει ο ίδιος προκειμένου να συνομιλεί με τους ψηφοφόρους. Ανάλογη ευελιξία παρατηρήθηκε και κατά τη διαχείριση ενός πιο ηχηρού ενδοκομματικού αντιρρησία, του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, ο οποίος –όπως όλα δείχνουν– πιστεύει ότι το κόμμα θα πρέπει να φορέσει «αλυσίδα» στο πόδι του προέδρου. Αν και τα συνεδριακά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη μακριά, αυτή η εκτίμηση των «αριστερών» στελεχών του κόμματος θα κριθεί στην πράξη. Στην Κύπρο, πάντως, ο κ. Κασσελάκης μετέφερε την πάγια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ από το 2021, ότι δηλαδή το Κυπριακό, όπως και τα ελληνοτουρκικά, πρέπει να συνδεθεί με τα ευρωτουρκικά.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι αυτοδιοικητικές επιλογές του Πράττω του Νίκου Κοτζιά, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, ταυτίζονται με αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «προοδευτικές δυνάμεις» και δεν περιορίζονται σε ένα κόμμα, αλλά περιλαμβάνουν υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΚΚΕ. Στην Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζεται ο Γιάννης Σγουρός (ΠΑΣΟΚ), στον Δήμο Αθηναίων ο Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ) και στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Πέγκας (ΣΥΡΙΖΑ). Στην Κρήτη το Πράττω υποστηρίζει τον Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο στηρίζουν σχεδόν οι… πάντες (πλην ΣΥΡΙΖΑ). Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τον Δημήτρη Κουρέτα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), στο Ιόνιο τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο (ΣΥΡΙΖΑ), στην Ηπειρο τον ανεξάρτητο Λάμπρο Γεωργόπουλο, στην Πελοπόννησο τον –μόνιμο– «αντάρτη» Πέτρο Τατούλη, στη Στερεά Ελλάδα τον Απόστολο Γκλέτσο, στη Δυτική Μακεδονία ακόμη έναν «αντάρτη» της Ν.Δ., τον Γιώργο Αμανατίδη, και στο Νότιο Αιγαίο τη Χρύσα Καραγιάννη (ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα που αποδίδονται στον Σπύρο Χατζάρα μας βρίσκουν απόλυτα και ριζικά αντίθετους και γι’ αυτό τις καταδικάζουμε με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο», ανέφερε χθες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός λίγο μετά την –καθυστερημένη– αποπομπή του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου, ο οποίος είχε εκφράσει αντισημιτικές απόψεις, προκαλώντας ακόμη και την αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας. «Τέτοιες απόψεις, από οποιονδήποτε και αν εκφέρονται, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τα δικά μου πιστεύω, τη διαχρονική διαδρομή μου, ούτε έχουν σχέση με τις αρχές και τις αξίες τις οποίες υπηρετώ με διαφάνεια στον δημόσιο βίο», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT