Προβάδισμα «γαλάζιων» υποψηφίων στους τρεις μεγάλους δήμους

Προβάδισμα «γαλάζιων» υποψηφίων στους τρεις μεγάλους δήμους

Δυναμική επανεκλογής εμφανίζουν οι νυν δήμαρχοι Κώστας Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Γιάννης Μώραλης

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό προβάδισμα για την επανεκλογή τους εμφανίζονται να διαθέτουν οι δήμαρχοι των τριών μεγάλων δήμων, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, καθώς δεν διαφαίνεται να αναπτύσσεται δυναμική ικανή να αλλάξει τα δεδομένα από τους αντιπάλους τους. Από την πλευρά της Ν.Δ. επισήμως χρίσμα δόθηκε μόνο σε αυτούς τους δήμους, στους οποίους το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να στηρίξει τους νυν δημάρχους.

Στην Αθήνα διεκδικεί την επανεκλογή του ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος εξασφάλισε τη στήριξη της Πειραιώς. Στις εκλογές του 2019 ο κ. Μπακογιάννης είχε αναδειχθεί δήμαρχος στον δεύτερο γύρο, όταν επικράτησε με ποσοστό 65,25% του Νάσου Ηλιόπουλου, που πήρε 34,75%.

Προβάδισμα «γαλάζιων» υποψηφίων στους τρεις μεγάλους δήμους-1
Την επανεκλογή του διεκδικεί ο Κ. Μπακογιάννης (αριστερά), που θα έχει μεταξύ των αντιπάλων του τον Κ. Ζαχαριάδη (δεξιά).

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ καθυστέρησαν να ανακοινώσουν τους υποψηφίους που στηρίζουν. Στην Κουμουνδούρου είχε αρχικά εκφραστεί η διάθεση να υποστηριχθεί ο πρώην καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς, ο οποίος εμφανιζόταν να ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τον δήμο. Μετά τη δεινή ήττα στις εθνικές εκλογές, ο ίδιος ο κ. Παππάς πήρε αποστάσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τελικά, εν μέσω της διαδικασίας ανάδειξης νέας ηγεσίας, αποφασίστηκε να υποστηριχθεί ως υποψήφιος ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος επικράτησε σε εσωκομματική ψηφοφορία έναντι του Νίκου Φίλη. Είχε προηγηθεί μια ακόμη προσπάθεια διερεύνησης του ενδιαφέροντος του κ. Παππά, η οποία ναυάγησε εξαιτίας των όρων που έθεσε για πιθανή συνεργασία ο πρώην καλαθοσφαιριστής, οι οποίοι κρίθηκαν εντελώς ανεδαφικοί.

Από το ΠΑΣΟΚ το χρίσμα δόθηκε στο στέλεχος του κόμματος και καθηγητή του ΕΜΠ Χάρη Δούκα. Από το ΚΚΕ θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Σοφιανός, έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος. Ως υποψήφιος κατεβαίνει και ο καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης. Τον δήμο διεκδικούν επίσης ο Κώστας Παπαδάκης και η Ελένη Παπαδοπούλου. Δεν αποκλείεται η εκλογική μάχη στην Αθήνα να κριθεί από την πρώτη Κυριακή, ενώ ερώτημα αποτελεί το ποιος θα βρεθεί δεύτερος, πίσω από τον κ. Μπακογιάννη, αλλά και το ποσοστό που θα πάρει ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Προβάδισμα «γαλάζιων» υποψηφίων στους τρεις μεγάλους δήμους-2
Το χρίσμα της Ν.Δ. έλαβε ο Κων. Ζέρβας (αριστερά). Υποψήφιος είναι και ο Στ. Αγγελούδης (δεξιά), ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας διεκδικεί δεύτερη θητεία έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της Ν.Δ. Μάλιστα μόλις προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα για να ενισχύσει την υποψηφιότητα Ζέρβα. Στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Ζέρβας κέρδισε τη δεύτερη Κυριακή συγκεντρώνοντας ποσοστό 66,79%, έναντι 33,21% που πήρε ο Νίκος Ταχιάος, ο οποίος σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση ήταν ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Μάλιστα στον πρώτο γύρο ήταν πρώτος, αλλά τελικά ηττήθηκε τη δεύτερη Κυριακή, καθώς ο κ. Ζέρβας εξασφάλισε ευρύτερη στήριξη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται η υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα, ενώ από το ΠΑΣΟΚ δεν δόθηκε χρίσμα, καθώς αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος εμφανίζονται τόσο στο πλευρό του κ. Ζέρβα όσο και κοντά στον συνδυασμό του κ. Πέγκα, αλλά και στο πλευρό του κ. Στέλιου Αγγελούδη, ο οποίος επίσης διεκδικεί τον δήμο και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ηταν αυτή η πολυδιάσπαση που έκανε τη Χαριλάου Τρικούπη να μην αποφασίσει τελικά να ανακοινώσει επισήμως στήριξη σε κάποιον από τους υποψηφίους στη συμπρωτεύουσα. Ως υποψήφιος του ΚΚΕ διεκδικεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Τομπουλίδης. Υποψήφιοι είναι επίσης οι Μαρία Κέκη, Γιάννης Κουριαννίδης, Δημήτρης Ζιαμπάλης και Δρόσος Τσαβλής.

Προβάδισμα «γαλάζιων» υποψηφίων στους τρεις μεγάλους δήμους-3
Ο Γ. Μώραλης (αριστερά) διεκδικεί τρίτη θητεία. Απέναντί του θα βρει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαβρίλη (δεξιά).

Στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης διεκδικεί τρίτη θητεία, καθώς εκλέγεται από το 2014. Στις προηγούμενες εκλογές κέρδισε τον δήμο τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 57,81%, έναντι 42,19% που εξασφάλισε ο Νίκος Βλαχάκος, ο οποίος είχε στηριχθεί από τη Ν.Δ. Ο κ. Μώραλης πήρε σε αυτές τις εκλογές το χρίσμα της Πειραιώς, που στηρίζει την υποψηφιότητά του. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται η υποψηφιότητα του Γιώργου Γαβρίλη. Μόλις προχθές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον κ. Μώραλη σε μια κίνηση στήριξης της υποψηφιότητάς του. Αλλωστε το 2019 είχε στηριχθεί η υποψηφιότητά του από το ΚΙΝΑΛ. Για το ΚΚΕ τον δήμο διεκδικεί ο Νίκος Αμπατιέλος, ενώ υποψήφιοι είναι επίσης οι Θανάσης Διαβολάκης και Κώστας Νιζάμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT