Εντός και Εκτός: Αποκάλυψη τώρα! στον Θεσσαλικό Κάμπo

Εντός και Εκτός: Αποκάλυψη τώρα! στον Θεσσαλικό Κάμπo

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το σημερινό τετ α τετ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αλβανό ομόλογό του Ιγκλι Χασάνι, κυρίως, όμως, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα μια ιδέα για το πού το πάνε τα Τίρανα με την υπόθεση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, η δίκη του οποίου θα αρχίσει στις 12 Οκτωβρίου. Η αφορμή της επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη είναι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, την εκ περιτροπής προεδρία της οποίας ασκεί η Αλβανία. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου, στα Τίρανα θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο, όμως, για τις εργασίες της συνόδου χωρίς διμερή (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) συνάντηση.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Κοινοβουλευτική, ανάμεσα στη Νίκη και στην κυβέρνηση, με αφορμή τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την έξοδο των Αρμενίων της περιοχής από τις πατρογονικές εστίες τους. Ο Τάσος Οικονόμοπουλος, βουλευτής της Νίκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Γεραπετρίτη για ένα θέμα, για το οποίο –όπως είναι φυσιολογικό– τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι ίδιοι οι εκπατρισμένοι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, βεβαίως, η κυβέρνηση του Ερεβάν. «Σε ό,τι αφορά την υποδοχή εκπατρισθέντων, ενημερώνω ότι η διαθεσιμότητα την οποία προέβαλε η Ελλάδα αξιολογείται από την ίδια την αρμενική κυβέρνηση και εξαρτάται από εκείνη εάν θα θελήσει να αποστείλει εκπατρισθέντες στη χώρα μας. Η Ελλάδα, πάντως, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και διαθέσιμη, έτσι ώστε να υποδεχθεί τους ανθρώπους, οι οποίοι υφίστανται αυτή τη βάσανο και τη βία», απάντησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης κλείνοντας το θέμα. Η στήλη σάς είχε ενημερώσει ήδη από χθες για την προθυμία της Αθήνας να υποδεχθεί όσους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το επιθυμούν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και εκ νέου υποψήφιος Απόστολος Τζιτζικώστας. Παρά το γεγονός ότι η επανεκλογή του θεωρείται σχεδόν δεδομένη στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζει την καμπάνια ακάθεκτος και εμπλέκει σε αυτήν όποιον μιλάει ελληνικά (και όχι μόνο). Τελευταίο παράδειγμα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία εμφανίζεται σε βίντεο του περιφερειάρχη με την καταληκτική ατάκα (στα ελληνικά) «Πάμε, Τζίτζι! Με εμπιστοσύνη!». Σε τρεις ημέρες, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών θα είναι γνωστό, κυρίως αν χρειαστεί να πάει η αναμέτρηση και σε δεύτερη Κυριακή. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τζιτζικώστας τις προηγούμενες εβδομάδες «σάρωσε» τα χωριά των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Χαλκιδική, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία) με σκοπό να μην του ξεφύγει ούτε ένα καφενείο. Πέρα από την προεκλογική καμπάνια, πάντως, η μεγαλύτερη σε έκταση και δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας αντιμετωπίζει αντίστοιχου μεγέθους προβλήματα σε όλους τους τομείς και η Περιφέρεια έχει πολύ ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπισή τους.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο κάμπος της Θεσσαλίας, όπου για λίγες ώρες θύμισε μια πασίγνωστη σκηνή από την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Αποκάλυψη τώρα!» (1979): Αμερικανικά ελικόπτερα πετούν στο Βιετνάμ υπό τους ήχους του βαγκνερικού «Καλπασμού των Βαλκυρίων». Χθες, το ΓΕΣ αποδέσμευσε υλικό, όπου τα περισσότερα από τα ελικόπτερα που συγκροτούν την 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) πετούν σε σχηματισμό πάνω από τη Θεσσαλία. Η αλήθεια είναι ότι με τόσο νερό ο κάμπος θυμίζει Βιετνάμ, όπως άλλωστε και τα περισσότερα από τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ που, με εξαίρεση τα Απάτσι, ανάγονται στη δεκαετία του ’60. Στόχος, βέβαια, του ΓΕΣ δεν ήταν να μιμηθεί τον Κόπολα, αλλά να δείξει ότι τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από το Στεφανοβίκειο και επιχειρούν από άλλες βάσεις.

Η ΑΤΑΚΑ

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στην υποστήριξη της κυβέρνησης, είπαν χθες στα μέλη της ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Σταμάτης. Τα δύο στελέχη συνάντησαν τα μέλη της ομάδας κατά την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το Βέλγιο, όπου θα συμμετάσχουν σε διεθνή διοργάνωση. Ο κ. Παπασταύρου είναι αρμόδιος, ως υπουργός, του συντονιστικού μηχανισμού για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Εχει τη σημασία του ότι οι κ. Παπασταύρου και Σταμάτης βρέθηκαν εκεί όχι ύστερα από κάποια επιτυχία, αλλά πριν από τη διοργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT