Ελλάδα – Αλβανία: Παραμένει το αδιέξοδο με Μπελέρη

Ελλάδα – Αλβανία: Παραμένει το αδιέξοδο με Μπελέρη

Η υπόθεση κυριάρχησε κατά την επίσκεψη Γεραπετρίτη στα Τίρανα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Χωρίς θετικές εξελίξεις αναφορικά με το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης του Eντι Ράμα στην υπόθεση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη επέστρεψε, χθες το βράδυ, από τα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Το ταξίδι του κ. Γεραπετρίτη στα Τίρανα έγινε μεν στο πλαίσιο της διάσκεψης του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, που φιλοξενείται από την αλβανική κυβέρνηση, συνδέθηκε δε εκ των πραγμάτων με την υπόθεση Μπελέρη, η οποία από τον περασμένο Μάιο έχει οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις σε ναδίρ δεκαετιών.

Υπενθυμίζεται ότι το μήνυμα που έφτασε τους προηγούμενους μήνες με διάφορους τρόπους από την Αθήνα προς τα Τίρανα, ήταν να ορκιστεί ο κ. Μπελέρης, έστω και ως κρατούμενος, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων δεν θα επηρέαζε την αλβανική εσωτερική τάξη.

Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη (η σχετική πρόταση επαναλήφθηκε και χθες από τον κ. Γεραπετρίτη προς τον ομόλογό του Iγκλι Χασάνι), λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης του Φρέντι Μπελέρη (12 Οκτωβρίου), αποτελεί απλά μια επιβεβαίωση της άκαμπτης στάσης του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Eντι Ράμα.

Οι δύο στρατηγικές

Σε ναδίρ δεκαετιών οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, λόγω της άκαμπτης στάσης της κυβέρνησης Ράμα.

Στην ελληνική πλευρά, με δεδομένο το επικείμενο αδιέξοδο υπάρχουν δύο γενικότερες αντιλήψεις. Η πρώτη υπαγορεύει την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στη γραμμή αντιμετώπισης της Αλβανίας μέσω του βασικού εργαλείου πίεσης, δηλαδή την ανόρθωση εμποδίων στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η δεύτερη αντίληψη υπαγορεύει τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της Αλβανίας σε διμερές επίπεδο, στη λογική της καταπίεσης των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Προφανώς η υπόθεση Μπελέρη μονοπώλησε τις επαφές που είχε χθες στα Τίρανα ο κ. Γεραπετρίτης σε διμερές επίπεδο, αρχικά με τον ομόλογό του Ιγκλι Χασάνι και λίγο αργότερα με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, η συνάντηση με τον οποίο διήρκησε μία ώρα και 15 λεπτά.

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Ευάγγελο Ντουλέ, στον οποίο σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι «πάντοτε» στο πλευρό της εθνικής ελληνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία.

Τα μηνύματα της Αθήνας

Ο κ. Γεραπετρίτης έστειλε μηνύματα σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Αθήνα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της διάσκεψης του Βερολίνου. Κάποιες από τις θέσεις αντανακλούν τη διαμορφούμενη ελληνική εξωτερική πολιτική έπειτα από τις μεταδονήσεις που προκαλεί η υπόθεση Μπελέρη. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, συγκεκριμένα, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές, το κράτος δικαίου και τις αρχές καλής γειτονίας, αφού νωρίτερα είχε υπογραμμίσει τη δυσαρέσκεια κάποιων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων για το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας. Επί της αρχής, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα το υπερκείμενο, δηλαδή τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την αναζωπύρωση μετώπων εντός των Δυτικών Βαλκανίων, με πλέον πρόσφατο την κλιμάκωση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα στο βόρειο Κόσοβο. Κατά τον κ. Γεραπετρίτη, η πρόσδεση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να λειτουργεί και ως παράγοντας αναχαίτισης τρίτων παραγόντων, πρωτίστως της Ρωσίας και δευτερευόντως της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT