Εντός και Εκτός: Η Ντόρα και η διπλωματία στην Κεντρική Ασία

Εντός και Εκτός: Η Ντόρα και η διπλωματία στην Κεντρική Ασία

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η επόμενη πράξη που θα βάλει τη «σφραγίδα» στην ύπαρξη δύο στρατοπέδων στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ανακοίνωση των τομεαρχών, πιθανότατα τη Δευτέρα. Η εικόνα που υπάρχει έως τώρα είναι πως βούληση για συμμετοχή στη «σκιώδη κυβέρνηση» από κορυφαία στελέχη που πρόσκεινται στην Εφη Αχτσιόγλου δεν υπάρχει. Ποιος θα ήθελε, άλλωστε, να έχει καθημερινή επικοινωνία και να δέχεται εντολές από τον Παύλο Πολάκη; Το στίγμα, πάντως, των επόμενων κινήσεων του Στέφανου Κασσελάκη το έδωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης που μίλησε στην ΕΡΤ. «Ο κ. Πολάκης που ηγείται του συντονισμού της Κ.Ο. είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει έναν πολύ αψύ τρόπο συμπεριφοράς, αλλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι έχει δουλέψει», τόνισε και συμπλήρωσε με νόημα: «Να καταλάβουν ότι υπάρχει καινούργιος αρχηγός, τελείωσε η ιστορία αυτή».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι σχέσεις Μόσχας – Λευκωσίας τους τελευταίους μήνες διανύουν περίοδο κλιμακούμενης έντασης. Οι συγκεχυμένες θέσεις που πολλές φορές εκφράζονται για το Κυπριακό από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και η προφανής ενόχληση της Μόσχας για την ολοένα και στενότερη σχέση της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον, είναι κάποια –μόνο– από τα παραδείγματα. Χθες, η Μόσχα προέβη και σε διάβημα προς τη Λευκωσία σχετικά με τη σύλληψη Ρώσου δημοσιογράφου στην πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρέσβης στη Μόσχα Κύπρος Γιωργαλλής εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις «για τη χρήση υπερβολικής βίας από τις κυπριακές αρχές κατά τη σύλληψη του ανταποκριτή της ρωσικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta, Αλεξάντρ Γκασιούκ». Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο TASS o Ρώσος δημοσιογράφος τραυματίστηκε στο χέρι και συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Πρόκειται για περίεργη –τουλάχιστον– υπόθεση, για την οποία δεν γνωρίζουμε περισσότερα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Κυρίως, όμως, αντιλαμβάνεται τις λεπτές αποχρώσεις της εξωτερικής πολιτικής, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα τα οποία είτε περνούν απαρατήρητα είτε, ακόμα χειρότερα, γίνονται αντιληπτά με όρους άσπρου-μαύρου. Χθες η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρέσβη του Καζακστάν στην Αθήνα Γερλάν Μπαουνταρμπέκ-Κοζατάγιεβ. Ανάμεσα στα πολλά που συζητήθηκαν, η κ. Μπακογιάννη έθεσε στον Καζάκο διπλωμάτη το ζήτημα της πρότασης για τροποποίηση του Καταστατικού του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ, 11 Νοεμβρίου 2022), προκειμένου να χορηγηθεί καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτος. Ο πρέσβης σημείωσε ότι το Καζακστάν δεν έχει ακόμα προβεί σε κύρωση της τροποποίησης του καταστατικού του ΟΤΚ, ενώ επανέλαβε την προσήλωση της χώρας του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Ουζμπέκος πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν είχε αναρτήσει μια προαναγγελία για τη συνάντηση του ΟΤΚ στην Τασκένδη, χωρίς τη σημαία του ψευδοκράτους, όπως επίμονα ζητάει η Αγκυρα. Στην Ελλάδα τα πέντε κράτη της Κεντρικής Ασίας γίνονται, παραδόξως, αντιληπτά περίπου ως συνέχεια της Τουρκίας όπου –λίγο-πολύ– συμπεριφερόμαστε σαν να είναι «χαμένη υπόθεση». Τα πράγματα, όμως, στη διεθνή διπλωματία και τις διακρατικές σχέσεις, όπως ξέρει η κ. Μπακογιάννη από πρώτο χέρι, είναι πολύ πιο περίπλοκα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Πάτρα όπου χθες βρέθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ευελπιστεί ότι τον δήμο της πόλης θα κρατήσει ο εκλεκτός του Περισσού Κώστας Πελετίδης. «Με το γαρύφαλλο παντού σε όλη τη χώρα, σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες, για να εκλέξουμε πολύ περισσότερους Πελετίδηδες σε όλη την Ελλάδα», είπε ο κ. Κουτσούμπας. Η πιθανή κόπωση των ψηφοφόρων από την εχθρική στάση έναντι επενδύσεων στην πόλη είναι η μοναδική ανησυχία του κ. Πελετίδη καθώς διεκδικεί τρίτη συνεχόμενη θητεία. Αν και η Πάτρα είναι το πιο ισχυρό χαρτί που έχει να επιδείξει το ΚΚΕ, στον Περισσό ευελπιστούν ότι αφενός η πιο «χαλαρή» ψήφος των δημοτικών εκλογών, αφετέρου η αβεβαιότητα στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, ίσως ωθήσει κάποιους πρόσθετους ψηφοφόρους προς τον Περισσό. Ολα θα κριθούν στην κάλπη.

Η ΑΤΑΚΑ

Η ακριβής ατάκα δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά με βάση, τουλάχιστον, όλα όσα αφήνει η Αγκυρα να διαρρεύσουν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ανέφερε «με έντονο ύφος» ότι η Ουάσιγκτον ως σύμμαχος θα πρέπει να σταματήσει να συνεργάζεται με τους Κούρδους του YPG στη βόρεια Συρία, και σημείωσε ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία θα συνεχιστούν αποφασιστικά. Στη συζήτηση ετέθη και το ζήτημα της κατάρριψης από αμερικανικό F-16 του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου ANKA-S που ίπτατο στη βόρεια Συρία κοντά σε δυνάμεις των ΗΠΑ. Τελευταίο, αλλά προφανώς όχι έσχατο, ήταν το θέμα επέκτασης του ΝΑΤΟ. Το παζάρι για τη Σουηδία συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT