Από την Αλεξανδρούπολη έως τη Ρόδο και από τη Σύρο έως τη Δράμα, 27 πρόσωπα μιλούν για τις κοινότητές τους και απευθύνονται στους αυριανούς τοπικούς άρχοντες. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο ένα «κυτίο» παραπόνων, αλλά και ένας καταιγισμός εμπνεύσεων που αφορούν το αστικό περιβάλλον. Οι προτάσεις, βεβαίως, δεν σχετίζονται μόνον με τα έργα, αλλά και με το δημόσιο ήθος.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Μαρία Αλμπάνη, γκαλερίστα
Η καθαριότητα και η διαχείριση των σκουπιδιών είναι αυτονόητα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, καθώς και η αισθητική των εξωτερικών δημόσιων χώρων (πλατείες, γέφυρες, δρόμοι). Γεμίστε τους δημόσιους χώρους με σοβαρά έργα τέχνης και καλλιεργήστε τον σεβασμό των πολιτών! Για τα Τρίκαλα είναι σημαντικό να γεμίσει η πόλη με σύγχρονη, δημόσια τέχνη, όπως σημαντικό είναι και να βελτιωθεί η εικόνα που εμφανίζουν οι είσοδοι στην πόλη. Είναι η πρώτη εντύπωση για κάθε επισκέπτη!
ΛΑΡΙΣΑ
Θωμάς Κυριάκος, πολιτικός μηχανικός Τ.Ε.
Διάβασα προσφάτως ότι στη Δράμα δύο τοπόσημα, το Μαρμάρινο Σπίτι και το Σαντιρβάν Τζαμί, αποκαταστάθηκαν πλήρως χάρη στην πρωτοβουλία δύο επιφανών Δραμινών. Στον γειτονικό Βόλο, έχουν αποκατασταθεί 28 από τα 50 διατηρητέα κτίσματα από τη σχολή αρχιτεκτόνων της πόλης. Στη Λάρισα, που έχασε μεταπολεμικά μεγάλο μέρος της αστικής μνήμης, η προσπάθεια αυτή χρειάζεται άμεσες αποφάσεις. Να αποκαταστήσει κτίρια όπως το Κονάκι Χαροκόπου ή να προχωρήσει σε χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των λιγοστών που έχουν απομείνει, σύμφωνα με την πρόταση του συλλόγου αρχιτεκτόνων. Με αφορμή την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα ευρύτερο ιστορικό κέντρο με το Μπεζεστένι, τα λοιπά οθωμανικά και βυζαντινά μνημεία και το παλιό εμπορικό κέντρο, διατηρώντας όλη την ιστορική στρωματογραφία.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Θάνος Κόσυβας, συγγραφέας, φωτογράφος
Περιμένω από τον δήμαρχο να αναδείξει το ιστορικό και αστικό αποτύπωμα της πόλης της Κατερίνης. Να γίνει καταγραφή, διάσωση και προβολή των ιστορικών και παλαιών κτιρίων. Να δημιουργηθεί το Μουσείο Πόλης της Κατερίνης, που είναι επιτακτική ανάγκη όλων των δημοτών, να στεγαστεί σε ιστορικό κτίριο και να ανήκει στον δήμο. Να λειτουργήσει Δημοτική Πινακοθήκη και να γίνει επισκέψιμη στο κοινό η συλλογή γλυπτών του Πιεριέα γλύπτη Ευθυμίου Καλεβρά στην Αστική Σχολή Κατερίνης. Να δοθούν κίνητρα για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία στα παιδιά, τις εκδόσεις. Αξιοποίηση των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας που δημιουργούν και εκφράζονται με την τέχνη και τη γραφή τους.
ΒΟΛΟΣ
Κώστας Ακρίβος, Συγγραφέας
Από τον δήμαρχο θα ήθελα όραμα, αποτελεσματικότητα, ήθος. Για να λειτουργήσει σωστά μια πόλη, εκτός από τα βασικά που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, η καθαριότητα, λόγου χάρη, ή τα ελεύθερα πεζοδρόμια, χρειάζεται ο επικεφαλής ενός δήμου να μη μένει μονάχα στο παρόν, αλλά να δημιουργεί τις υποδομές που θα επιτρέπουν στην πόλη να υποδεχθεί φιλικά και δημιουργικά τις επόμενες γενιές. Για να γίνει, ωστόσο, κάτι τέτοιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δυναμική του δημάρχου ως προς την αποτελεσματικότητα, δηλαδή όχι λόγια και εξαγγελίες, αλλά έργα χειροπιαστά. Οσο δε για το τρίτο σκέλος, το ήθος, είμαι της γνώμης πως αυτό είναι το πιο βασικό επειδή στο πρόσωπο του τοπικού «άρχοντα» αντικατοπτρίζεται η ταυτότητα ολόκληρης της πόλης. Χυδαιότητες, εγωπάθεια, λαϊκίστικες συμπεριφορές, λεκτικοί τραμπουκισμοί ή και σωματικοί –το είδαμε κι αυτό, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα– ταιριάζουν σε τύπους της νύχτας και όχι σε ανθρώπους που κατέχουν ένα αξίωμα που κατά το παρελθόν το κόσμησαν τόσοι και τόσοι δήμαρχοι μιας πόλης με ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτισμική ιστορία.
Κώστας Αδαμάκης
Ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες που πλήγωσαν καίρια τον Βόλο δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο δήμαρχος της πόλης αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Απαιτείται ένα συνολικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο στην πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί). Η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας, στελεχωμένης με ανθρώπους ικανούς και γνώστες του αντικειμένου και η άμεση ιεράρχηση των παρακάτω έργων: ζώνες αντιπυρικής προστασίας, αντιπλημμυρικά έργα εξασφάλισης της ανεμπόδιστης ροής των τριών χειμάρρων που διασχίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα, συνεχής προληπτικός καθαρισμός της κοίτης τους καθώς και μόνιμη ομάδα καθαρισμού των φρεατίων των αγωγών ομβρίων και εξασφάλιση της ανεμπόδιστης παροχέτευσης αυτών. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κώστας Σφήκας, ξεναγός
Περιμένω ευαισθησία και αποφασιστικότητα στη διατήρηση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης. 6.000 σημαντικά κτίρια αναμένουν την καταλογογράφηση, συντήρηση και ανάδειξή τους – και δεν αναφέρομαι στα σημαντικά ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά και εβραϊκά μνημεία. Τα αρχοντικά της Βασ. Ολγας και Γεωργίου, της περιοχής της Ευζώνων, της Φράγκων, χρήζουν άμεσης προστασίας. Το κτιριακό απόθεμά μας φθίνει ραγδαία. Μελλοντικέ δήμαρχε της πόλης, σώσε τα.
Γιώργος Κορδομενίδης
Συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού «Εντευκτήριο»
Από τη νέα δημοτική αρχή προσδοκώ το αυτονόητο, να κάνει σωστά τη δουλειά της: να κρατάει την πόλη καθαρή, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις απόκεντρες, υποβαθμισμένες περιοχές· να βελτιώσει το εφιαλτικό κυκλοφοριακό, ελέγχοντας την τήρηση του ωραρίου φορτοεκφορτώσεων, την παράνομη στάθμευση σε διπλή σειρά και πάνω σε ράμπες αναπηρικών και παιδικών αμαξιδίων, την κίνηση μηχανών και ηλεκτρονικών πατινιών πάνω στα πεζοδρόμια· να φροντίσει για τη συντήρηση αλλά και για τον εμπλουτισμό του φυσικού περιβάλλοντος (αντί να κατακρεουργεί τα δέντρα και να αφήνει κενές δενδροδόχους)· να προστατέψει την πόλη από πλημμύρες· να μεριμνήσει ουσιαστικότερα για τον πολιτισμό, εμπλουτίζοντας τις δημοτικές βιβλιοθήκες και αναβαθμίζοντας τη λειτουργία τους, όπως και των δημοτικών μουσικών σχημάτων· να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της –βάσει της νομοθεσίας– όσον αφορά τα αδέσποτα· να έχει ως πρώτο και βασικό μέλημα το καλό της πόλης, αντί να φλερτάρει με την εκάστοτε κεντρική εξουσία, αποβλέποντας στο χρίσμα υποψηφίου βουλευτή.
Στράτος Καλαφάτης, φωτογράφος
Η πόλη να λειτουργεί όπως όταν υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό. Να ανάβουν οι λάμπες στους δρόμους, τα σιντριβάνια να βγάζουν νερό, οι δρόμοι να είναι καθαροί, χωρίς κίνηση και κάτω από τα πόδια μας να πηγαινοέρχεται το μετρό!
Σταύρος Ανδρεάδης, επιχειρηματίας
Ο επόμενος δήμαρχος θέλω να δώσει μεγάλο βάρος στη σχέση του με τους νέους, τους εφήβους. Να πάρει πρωτοβουλίες και να βρει τρόπους να τους προσεγγίσει, να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον, να τους γοητεύσει. Να ορίσει αντιδήμαρχο Νεολαίας, που θα κάνει την προεργασία. Είναι τεράστιο το χάσμα με τους νέους και, δυστυχώς, ολοένα βαθαίνει.
ΧΑΛΚΙΔΑ
Νικόλαος Σπ. Καρατζάς, αρχαιολόγος
Ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι γνώση, καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης και της ευαισθησίας. Είναι μαθητεία δημοκρατίας. Ζώντας σε μια πόλη που έχει το προνόμιο να είναι μία από τις δέκα αρχαιότερες πόλεις στην Ευρώπη, τη Χαλκίδα, μια περιοχή που κάθε σπιθαμή του εδάφους της μαρτυρεί πολιτισμό και ιστορία, θα επιθυμούσα να διακρίνεται στο μέλλον ως η πόλη του Σκαλκώτα, του Σκαρίμπα, η πόλη των πολλών μουσείων (δύο Αρχαιολογικά Μουσεία, Λαογραφικό, οικία Βαΐλου, Πολεμικό Μουσείο παραρτήματος Χαλκίδας, Εμίρ Ζαδέ με τα χαρακτικά του Καράκωστα, Πινακοθήκη Μυταρά κ.ά.) και των πολιτιστικών διαδρομών στα μνημεία και όχι μόνο για τα ουζερί και τα ομολογουμένως φρέσκα και πεντανόστιμα ψάρια του Ευβοϊκού Κόλπου.
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Γιώργος Βολουδάκης, επιχειρηματίας
Οπως σχεδόν όλες οι πόλεις της χώρας μας και η Κομοτηνή πάσχει από τις σύγχρονες «ασθένειες» των ελληνικών πόλεων. Από τον δήμο περιμένω να επιλύσει το ζήτημα της παράνομης στάθμευσης, που έχει καταντήσει, δυστυχώς, να είναι ο κανόνας και η καθημερινή ταλαιπωρία μας. Να κατεβάσει τις μηχανές, σταθμευμένες ή κινούμενες, από τα πεζοδρόμια και τους ποδηλατοδρόμους. Να αυξήσει το δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Να αυξήσει το πράσινο, τους χώρους άθλησης και γυμναστικής και να συντηρεί το κεντρικό πάρκο. Περιμένω λιγότερα θεάματα και περισσότερη ενασχόληση με την καθημερινότητα, όπως είναι ο φωτισμός, η καθαριότητα, οι περιαστικοί χώροι. Από τον δήμο περιμένω να υπερασπιστεί τον δημόσιο χώρο και να τον αποδώσει στους πολίτες.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Λευτέρης Λαζάρου, σεφ
Περιμένω να φύγουν τα παρκαρισμένα Ι.Χ. από τις κεντρικές αρτηρίες του Πειραιά, τα οποία εμποδίζουν τον κόσμο που έρχεται από άλλες περιοχές να απολαύσει την αγορά του και το μοναδικό παραλιακό του μέτωπο. Γιατί στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου δεν βλέπεις διπλοπαρκαρισμένα ή και τριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, όπως συμβαίνει στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά; Oπου, πρέπει να σημειωθεί, έχει μερικούς από τους πιο οικονομικούς χώρους στάθμευσης σε όλο το λεκανοπέδιο, καμία σχέση με τις τιμές που βλέπουμε στην Αθήνα. Επίσης, πρέπει ο δήμαρχος, όποιος κι αν είναι αυτός, να καθίσει σε ένα τραπέζι με τους συγκοινωνιολόγους και να ξαναδούν όλες αυτές τις μονοδρομήσεις που έγιναν προ ετών, γιατί περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν παρά έλυσαν. Επιπλέον, ακούω για πεζοδρόμηση τμήματος του παραλιακού μετώπου στο ύψος της Πειραϊκής και αναρωτιέμαι: όλος αυτός ο κόσμος που ζει στις ατελείωτες πολυκατοικίες της περιοχής πού θα παρκάρει; Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να πάρει ξανά πνοή ο Πειραιάς μας πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τον επισκέπτη μας να κατέβει στον Πειραιά και όχι να του κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Και να σκεφτούμε λύσεις «έξω από το κουτί», με βασική έννοια μια πιο ελκυστική καθημερινότητα για κατοίκους και επισκέπτες και λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους.
ΑΘΗΝΑ
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου Βενετάς, αρχιτέκτων πολεοδόμος και ιστορικός της πολεοδομίας
Απειρες οι προσδοκίες συνήθως από κάθε δήμαρχο που εκλέγεται για πρώτη φορά ή ανανεώνει τη θητεία του. Για την Αθήνα, προσωπικά θα ευχόμουν δύο πράγματα: Σε ό,τι αφορά τα κτίρια που αποτελούν τοπόσημα για την πόλη, δημόσια, όπως λ.χ. το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ή και ιδιωτικά, όπως το Χίλτον, να υπάρχει μεγαλύτερη περίσκεψη και σεμνότητα όταν αποφασίζει κάποιος να παρέμβει στο κέλυφός τους. Για τους ανθρώπους που κατοικούν στα επτά διαμερίσματα του δήμου, εύχομαι ο νέος δήμαρχος να αξιοποιήσει μικρά χέρσα οικόπεδα για να γίνουν μικρά πάρκα, να μπορούμε να ξεκουραστούμε και να ανασάνουμε, όπως και μικρά στενά να γίνουν πεζόδρομοι, έτσι ώστε να υπάρξει περισσότερο πράσινο και ελεύθεροι χώροι μέσα στο τσιμέντο.
Ηλίας Ποτουρίδης, ιδιοκτήτης Opera Compact Disc
Θα ήθελα περισσότερες θέσεις δωρεάν πάρκινγκ. Καλύτερο φωτισμό της οδού Ακαδημίας γενικότερα και ειδικά τα Χριστούγεννα, που αυτή τη στιγμή υπολείπεται κατά πολύ εκείνου της Πανεπιστημίου και της Σταδίου. Μίνι λεωφορεία εντός του κέντρου άνευ εισιτηρίου. Στείρωση και σίτιση αδέσποτων. Τέλος, τα απορριμματοφόρα να μαζεύουν την ανακύκλωση κανονικά, δηλαδή ξεχωριστά, και όχι να τη βάζουν μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα.
Τάσος Χαλκιόπουλος, γραφίστας, επικεφαλής atenistas, ιστολόγιο athensville
Θα ήθελα να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία για την ευθύνη της όψης των κτιρίων από τους ιδιοκτήτες: οι πολυκατοικίες να διατηρούν τις όψεις τους φροντισμένες, οι καταστηματάρχες να είναι υπεύθυνοι για τους τοίχους τους και, για τη μη συμμόρφωση, να υπάρχουν κυρώσεις, όπως προβλέπεται. Οχι μόνο θα ενισχυθεί το αίσθημα ευθύνης και αγάπης των κατοίκων, αλλά θα άλλαζε άμεσα όψη η ίδια η πόλη. Επίσης, φυτεύσεις δέντρων σε όλα τα στενά που δεν έχουν (π.χ. στο τμήμα κάτω της Πατησίων, Κολιάτσου, Αγιου Λουκά)· η παρουσία τους βοηθά την ψυχολογία των κατοίκων. Τέλος, ελλείψει διαθέσιμων χώρων για νέα πάρκα, μεγάλοι δρόμοι, όπως π.χ. η Αχαρνών ή και η Πατησίων, να γίνουν επιμήκη πάρκα, με διατήρηση της κυκλοφορίας, αλλά με επέκταση των πεζοδρομίων και με φυτεύσεις ψηλών και σκιερών δέντρων.
Μαριλένα Πανουργιά, εκδότρια, Ικαρος
Ως κάτοικος του κέντρου, θα ήθελα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ηχορρύπανση. Μια πόλη που «δεν κοιμάται ποτέ» μπορεί να είναι ελκυστική για τους επισκέπτες, αλλά όχι για τους κατοίκους της. Ως εκδότρια, θα ήθελα να πραγματοποιούνται περισσότερες εκδηλώσεις για το βιβλίο. Πέρα από το έργο των δημοτικών βιβλιοθηκών, το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει αφορμή για δράσεις που θα απλωθούν σε ολόκληρη την πόλη.
Αρετή Γεωργιλή, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone
Θέλω απολύτως συγκεκριμένα και εφικτά πράγματα, που φέρνουν πιο κοντά την Αθήνα μας σε μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή πόλη, όπως α) περισσότερους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε όλα τα όρια της πόλης των Αθηνών, β) να ανοίξουν και τα υπόλοιπα κέντρα εποπτευόμενης χρήσης και γ) να μπει μια τάξη στην άναρχη φορτοεκφόρτωση και στην άναρχη ανάπτυξη της εστίασης –πηγή πολλών δεινών της πόλης– και η Δημοτική Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της επ’ αυτού. Τέλος, ένα προσωπικό όνειρο: μικρές βιβλιοθήκες παντού, σε κάθε πλατεία, σε κάθε δημόσιο χώρο, όπως το υπέροχο Athens Book Space στο Πάρκο Ελευθερίας, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.
Ουρανία Λαμψίδου, δημοσιογράφος – συγγραφέας
Θέλω από τον δήμαρχο να βγαίνω από το σπίτι μου και να συμβαίνει το αυτονόητο: η κοντινή μου πλατεία Βραζιλίας, στην αρχή των Ιλισίων, να είναι φροντισμένη, χωρίς σπασμένα παγκάκια, σκουπίδια και μόνιμη λάσπη. Τα καφέ που την περιβάλλουν να περιορίσουν τα τραπεζοκαθίσματα, που κάνουν παρέα με τις παρκαρισμένες μηχανές, ο δρόμος μου να μην έχει μείνει μήνες χωρίς φωτισμό και τα πεζοδρόμιά του να είναι ελεύθερα και ασφαλή για τους πεζούς.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Μαρία Χρισταρά, πρόεδρος Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Τεχνών και Πολιτισμού της Κορίνθου
Από τον δήμαρχο της πόλης μου ζητώ να φέρει τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο. Ο,τι και να σχεδιάζει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Για να μοιραστεί το όραμά του, να διαλέξει να έχει δίπλα του ανθρώπους που έχουν γνώσεις και όρεξη για δουλειά και προσφορά. Να ασχοληθεί με την καλλιέργεια των μικρών παιδιών, ώστε σε λίγα χρόνια να έχουμε πολίτες που θα ξέρουν τι είναι το εμείς. Θέλω να ξέρει από συνέργειες, ώστε να φέρνει κοντά πολλούς ιδιωτικούς φορείς και να τους κάνει συμμέτοχους στον αγώνα, για μια ασφαλή, ανθρώπινη διαβίωση μέσα στην πόλη μας. Θέλω να μισεί τα τσιμέντα και να λατρεύει τη φύση, τις τέχνες και τον πολιτισμό.
ΔΡΑΜΑ
Κώστας Βιδάκης, φωτογράφος φύσης
Με σεβασμό στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και στους πολίτες της, να προχωρήσει στην αναμόρφωση των δύο εμβληματικών χώρων πρασίνου της πόλης (πάρκο πηγών Αγίας Βαρβάρας, Δημοτικός Κήπος) ως πρώτο βήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ευρύτερη αναβάθμιση της Δράμας σε μια σύγχρονη, ανθρώπινη και ασφαλή πόλη. Η απραξία και η ανεπάρκεια, η άγνοια και ο καιροσκοπισμός να είναι λέξεις που δεν θα χαρακτηρίσουν τη θητεία του.
ΤΗΝΟΣ
Γιώργος Αμοιραλής, επιχειρηματίας στον τουρισμό
Θα ήθελα ο δήμαρχος της Τήνου να πλαισιωθεί από μια ικανή ομάδα, δουλεύοντας μαζί της ενεργά για να δώσει λύσεις σε μια σειρά από επείγοντα προβλήματα που έχει σήμερα το νησί σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η επάρκεια του νερού, η υγεία, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η διαχείριση των απορριμμάτων.
ΠΑΡΟΣ
Ζαννέτα Σομαρίπα, επιχειρηματίας στον τουρισμό
Να στελεχώσει το Κέντρο Υγείας με γιατρούς, που δεν έρχονται στο νησί επειδή δεν βρίσκουν καταλύματα. Επιπλέον, να φροντίσει για ένα καλύτερο οδικό δίκτυο και για περισσότερη καθαριότητα το καλοκαίρι. Τέλος, να δώσει στον κόσμο όχι μόνο τις παραλίες που του ανήκουν, αλλά και τις πλατείες, που στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Νάουσα, τελούν υπό κατάληψη από τους επιχειρηματίες.
ΣΥΡΟΣ
Βασιλική Σαμανίου, λογίστρια
Να συνεργαστεί αρμονικά με τους πολίτες και, έχοντας μαζί τους ένα κοινό όραμα, να κάνουν το νησί βιώσιμο, όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους του, αλλά και για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του, αναπτύσσοντας τον τουρισμό μέσα από την πλούσια ιστορία και παράδοση που έχει η Σύρος στον πολιτισμό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Θεοδόσης Γιαννακίδης, ηλεκτρολόγος – μηχανικός
Περιμένω το «καλό», το οποίο, βέβαια, ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός μας, μπορεί να έχει διαφορετική ερμηνεία και αποτύπωση. Ως μηχανικός, μπορώ να τονίσω την ανάγκη ενός πολεοδομικού σχεδιασμού και εφαρμογής του με σύγχρονες αρχιτεκτονικές και φιλικές στο περιβάλλον προσεγγίσεις. Ως δημότης, προσδοκώ, για να μην πω «απαιτώ», σεβασμό στον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο για να εξαλειφθούν φαινόμενα όπως καταλήψεις πεζοδρομίων, παραλιών, άναρχη χωροθέτηση αντικειμένων και εμποδίων, που με την απουσία ελέγχου καταστούν την προσβασιμότητα δύσκολη. Ο δημόσιος χώρος, είτε στον αστικό ιστό είτε στο παραλιακό μέτωπο, ανήκει και πρέπει να αποδίδεται ισότιμα σε όλες τις ομάδες κατοίκων, ώστε να αποδειχθεί ότι όλοι στον δήμο είναι ορατοί από όλους, ότι δεν θα υπάρχουν δημότες πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας. Αναγκαία, επίσης, κρίνω την ετοιμότητα του δήμου με ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, με συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση όλων μας για την αντιμετώπιση φαινομένων που έπονται της κλιματικής αλλαγής, όπως τα βιώσαμε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, και είναι βέβαιο ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ξανά στο μέλλον. Προσδοκώ συνέργεια όλων των θεσμικών φορέων υπό τον στρατηγικό σχεδιασμό, προγραμματισμό, συντονισμό και καθοδήγηση του δήμου, ώστε να απαλλαγούμε από τα δύσκολα, τα «άσχημα» και τα προβληματικά και να αναδείξουμε τα όμορφα, τα αισιόδοξα και τα θετικά και στα μικρά καθημερινά και στα μεγαλόπνοα αναπτυξιακά.
ΡΟΔΟΣ
Ελενα Γιαννίκη, Δικηγόρος
Είναι σημαντικό να θέτουμε σοβαρά κριτήρια και κόκκινες γραμμές. Ενας σύγχρονος δήμαρχος πρέπει να αποτελεί ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας με εμπειρία από τη δημόσια δράση του. Εντιμος και αδιάφθορος, ενώ ο επαγγελματισμός του να συμπλέει με το κοινό καλό, δηλαδή να είναι δημόσια ωφέλιμος. Στη Ρόδο ειδικά ο τουρισμός δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια. Συνεπώς, να μην είναι όμηρος ιδιωτικών συμφερόντων με γνώμονα το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Η σύμπραξη του Δημοσίου με τους ιδιώτες είναι αναγκαία, αλλά στη βάση αυστηρών κανόνων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η απαρέγκλιτη περιφρούρηση του δημόσιου χώρου και δη των παραλιών από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι εκ των ων ουκ άνευ, βάσει της εφαρμοστέας νομοθεσίας. Ενας δήμαρχος πρέπει να αξιοποιεί τον εθελοντισμό των πολιτών, συμμαχώντας μαζί τους για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με μέτρα πρόληψης και όχι με αποσπασματική και ασυντόνιστη, τις περισσότερες φορές, αναποτελεσματική εκ των υστέρων καταστολή. Να πρωτοστατεί για τους αλλοδαπούς στον τόπο, ανεξαρτήτως αν είναι εύποροι τουρίστες ή μετανάστες ή αιτούντες άσυλο, πάντοτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, αντιλαμβανόμενος τις παγκόσμιες προκλήσεις. Ενας δήμαρχος φιλελεύθερος δημοκράτης, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, που να εμπνέει και να ενώνει. Ηγέτης στον τόπο του.
ΑΡΤΑ
Θεοχάρης Βαδιβούλης, δικηγόρος – γραφολόγος
Για τον ∆ήμο Αρταίων θα ήθελα να υπάρξει σχέδιο για την πόλη του αύριο, ει δυνατόν και του μεθαύριο. Το 2023 δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε κοντόφθαλμοι. Η διαχείριση της καθημερινότητας, όσο επιτυχής και αν είναι, δεν αρκεί. Οφείλουμε να συνδέσουμε τη μακρά ιστορία μας με το όραμα για τις επόμενες γενιές, να καταλάβουμε από πού ερχόμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Περιμένω ο δήμαρχος, όχι απλώς να αγαπήσει την πόλη, αλλά μέσω της αγάπης του να κάνει και τον τελευταίο πολίτη της να τη σεβαστεί. Τότε θα είμαστε όλοι κερδισμένοι!
ΤΡΙΠΟΛΗ
Ζιζή Σαλίμπα, οικονομολόγος – ιστορικός
Πρωταρχικό μέλημα για τον δήμαρχο πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της αίσθησης του συν-ανήκειν στην πόλη της Τρίπολης, όπου οι κάτοικοι μαζί με τις δημοτικές αρχές δεσμεύονται με συνέπεια προκειμένου να δημιουργήσουν μια ισχυρή τοπική-πολιτιστική ταυτότητα και ένα φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον για τη βελτίωση της καθημερινότητας.