Αυτοδιοικητικές εκλογές: Εως και τέσσερις μονάδες άνοδο κατέγραψε το ΚΚΕ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Εως και τέσσερις μονάδες άνοδο κατέγραψε το ΚΚΕ

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, η αύξηση των ψήφων προήλθε από ψηφοφόρους οι οποίοι σε προηγούμενες αναμετρήσεις είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά χαμόγελα σχηματίστηκαν χθες στον Περισσό, χάρη στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Κομμουνιστικό Κόμμα συνδυασμοί κατέγραψαν τόσο σε περιφέρειες όσο και σε δήμους αύξηση, σε σχέση όχι μόνο με τις προηγούμενες κάλπες για την αυτοδιοίκηση, αλλά και με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

«Ανεβαίνει το κύρος και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, μεγαλώνει η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε χθες το βράδυ ο Δημ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει: «Μπορούμε να πούμε ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται, αργά αλλά σταθερά, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων, συντελείται ορισμένος απεγκλωβισμός εργατικών – λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ υπογράμμισε με έμφαση ότι τα ποσοστά που έλαβαν τα ψηφοδέλτια «της “Λαϊκής Συσπείρωσης” με το γαρίφαλο» σημείωσαν σημαντική αύξηση, ένα στοιχείο το οποίο επισήμαναν και πολλά ηγετικά στελέχη χθες το βράδυ στις τηλεοπτικές συζητήσεις. «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, μας δίνουν αισιοδοξία», σημείωσε χαρακτηριστικά η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της Κ.Ε. και βουλευτής του κόμματος (ΣΚΑΪ). Με μικρές εξαιρέσεις τις Περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου τα αποτελέσματα του ΚΚΕ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν σχεδόν τα ίδια με εκείνα των ψηφοδελτίων που ο Περισσός υποστήριξε στις συγκεκριμένες περιφέρειες, σε όλες τις άλλες καταγράφηκε αύξηση έως και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Ενδεικτικά αναφέρονται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (10,58% στις βουλευτικές, 14,14% στις αυτοδιοικητικές εκλογές) και η Περιφέρεια Αττικής (9,58% και 13,94% αντιστοίχως). «Ιδιαίτερη, ξεχωριστή σημασία έχει το ποσοστό στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική, που βρίσκεται στο 14%», επισήμανε και ο κ. Κουτσούμπας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις και σχόλια που γίνονται στον Περισσό, η αύξηση των ψήφων και –κατ’ επέκταση– των ποσοστών των «κόκκινων» υποψηφίων προήλθε από ψηφοφόρους οι οποίοι σε προηγούμενες αναμετρήσεις είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, απογοητευμένοι από τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η εκλογή του Στ. Κασσελάκη ως διαδόχου του Αλ. Τσίπρα, στράφηκαν προς τα αριστερά.

Παράλληλα, για την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος ως ιδιαιτέρως σημαντικό αναδεικνύεται το γεγονός ότι «για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια αρκετοί συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ θα δώσουν τη μάχη στον β΄ γύρο, όπως στην Πάτρα, στην Πετρούπολη, στην Καισαριανή, στο Χαϊδάρι, στη Νίκαια-Αγιο Ιωάννη Ρέντη και στον Τύρναβο.

Ενόψει της αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής, πάντως, είτε σε περιφέρειες είτε σε δήμους, σημαντικό είναι ότι επισήμως ο κ. Κουτσούμπας έκανε από χθες ξεκάθαρη την «κόκκινη» γραμμή: «Εκεί που τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” δεν είναι στον β΄ γύρο, καλούμε τον ελληνικό λαό να στείλει μήνυμα καταδίκης, με λευκό ή άκυρο, των κομμάτων και των άλλων συνδυασμών, όπως κι αν αυτά ονομάζονται».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT