Αρθρο Βασιλικής Γεωργιάδου στην «Κ»: Παράλληλες αρένες αντιπαράθεσης

Αρθρο Βασιλικής Γεωργιάδου στην «Κ»: Παράλληλες αρένες αντιπαράθεσης

«Γαλάζιοι» υποψήφιοι οι αντίπαλοι των… «γαλάζιων» υποψηφίων στις περισσότερες από τις περιφέρειες που δεν κρίθηκαν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές να θεωρούνται «δεύτερης τάξης», ωστόσο η σημασία τους αυξομειώνεται, γεγονός που επηρεάζει τα ποσοστά της εκλογικής συμμετοχής. Το ότι οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες δύο φορές πριν από λίγους μήνες, σε συνδυασμό με το ότι έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ., επιτείνει το αίσθημα δυσθυμίας, αυξάνοντας την αποχή, η οποία είναι σχεδόν δέκα μονάδες υψηλότερη από ό,τι στην αναμέτρηση του 2019.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές διαθέτουν μικρότερη κομματική σφραγίδα από ό,τι οι βουλευτικές εκλογές. Στις τελευταίες υπάρχει μια κύρια αρένα αντιπαράθεσης, με τα επιμέρους κόμματα να μάχονται μεταξύ τους για την κατάκτηση της εξουσίας. Στην παρούσα αυτοδιοικητική αναμέτρηση, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παράλληλες αρένες της αντιπαράθεσης: μπορεί οι υποψήφιοι σε επίπεδο περιφερειών που υποστηρίζονται από το κυβερνών κόμμα να μην κινδυνεύουν από τους συνυποψηφίους τους που έλαβαν το χρίσμα από αντίπαλα κόμματα, πέντε από αυτούς ωστόσο που υποστηρίζει η Ν.Δ. κινδυνεύουν από έναν «γαλάζιο αντάρτη». Ηδη τα τρία, αν όχι και τα πέντε από τα σχήματα αυτά θα πάνε στον δεύτερο γύρο, γεγονός που σημαίνει ότι υποψήφιοι της Ν.Δ. θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντιπάλους που προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο. Εντέλει θα επικρατήσει ένας «γαλάζιος» υποψήφιος, ωστόσο μπορεί να μην είναι εκείνος που υποστηρίχθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επιλογές της. Επίσης, μια άλλη παράλληλη αρένα είναι αυτή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αγωνίζονται για τη σειρά κατάταξης στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Με δεδομένη την εσωκομματική ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την περιορισμένη κομματική δυναμική του ΠΑΣΟΚ, το ποιο κόμμα θα εδραιωθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν μέρει θα κριθεί και από το αποτέλεσμα αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων και η κατάταξη των Χ. Δούκα και Κ. Ζαχαριάδη στις δύο θέσεις πίσω από τον Κ. Μπακογιάννη δεν θα είναι σημαντικά ζητούμενα μόνο όσον αφορά την εμπέδωση της πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ., αλλά και τη μάχη στο εσωτερικό της πολιτικής αρένας των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το μονοψήφιο ποσοστό που συγκεντρώνει το ψηφοδέλτιο του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Η. Κασιδιάρη. Πρώιμες εικασίες για τρίτη θέση και διψήφιο ποσοστό του κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκαν, καταδεικνύοντας την τάση εξάντλησης της δυναμικής του βίαιου δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, δυστυχώς όμως όχι και του αγοραίου δεξιού λαϊκισμού, κρίνοντας τουλάχιστον από την περίπτωση των αποτελεσμάτων στον Δήμο Βόλου.

* H κ. Βασιλική Γεωργιάδου είναι καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT