Εντός και Εκτός: Ποιον βαρύνει η ευθύνη για το νέο Γιομ Κιπούρ στο Ισραήλ;

Εντός και Εκτός: Ποιον βαρύνει η ευθύνη για το νέο Γιομ Κιπούρ στο Ισραήλ;

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η πολύ σκληρή επικαιρότητα, δηλαδή ο πόλεμος στο Ισραήλ, αλλά και οι εκκρεμότητες του β΄ γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών δεν αφήνουν την κυβέρνηση να πάρει ανάσα. Ο χειμώνας έρχεται και οι επιπτώσεις στον κάμπο από τις πλημμύρες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ορατές. Γι’ αυτό και αύριο προγραμματίζεται να κυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία προβλέπει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών σε πληγέντες της Θεσσαλίας. Τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αρκετές ιστορίες για πλειστηριασμούς που διαχειριστές κόκκινων δανείων επιχείρησαν να υλοποιήσουν. Σκοπός είναι τόσο η ΠΝΠ όσο και κάποια άλλα νομοσχέδια να ψηφιστούν στις 18-19 Οκτωβρίου. Εκείνες τις ημέρες θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ πολιτικών, ειδικά με τους κανόνες με τους οποίους συνηθίζεται να διεξάγονται, δηλαδή ως παράλληλοι μονόλογοι, αποτελούν κάποια από τα πιο βαρετά προϊόντα που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στον δέκτη του. Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων του επερχόμενου γύρου, Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας, τελικά συμφώνησαν σε κάτι που δεν είχε καταστεί δυνατόν πριν από τον πρώτο γύρο, να αντιπαρατεθούν τηλεοπτικά μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε «οι κανόνες να μην είναι ασφυκτικοί, όπως στις εθνικές εκλογές. Είμαστε άλλωστε μόνο δύο, και στην αυτοδιοίκηση έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε ακόμη και διαφωνώντας». Λίγο αργότερα ο κ. Δούκας εξέφρασε ικανοποίηση ότι «ο κ. Μπακογιάννης αποδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση ενός γύρου», την πρότασή του για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ. Ο κ. Μπακογιάννης δεν το άφησε να πέσει κάτω και ανταπάντησε λέγοντας ότι ο κ. Δούκας ξεκίνησε για το ντιμπέιτ «με ένα μεγάλο ψέμα», ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος από την αρχή ήταν υπέρ της διεξαγωγής του. Μέχρι την Κυριακή θα ακούσουμε ακόμη πολλά.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Μοσέ Νταγιάν, ο διάσημος μονόφθαλμος στρατηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, με μνήμη σεβαστή στο Ισραήλ καθώς ήταν από τους πρωτεργάτες της ανεξαρτησίας του νέου κράτους που έχτισαν οι Εβραίοι ντόπιοι και πρόσφυγες με το αίμα τους. Ηταν υπουργός Αμυνας του Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πιάστηκαν στον ύπνο και με συντονισμένες επιθέσεις οι ένοπλες δυνάμεις Αιγύπτου και Συρίας και εθελοντές από όλο τον αραβικό κόσμο για δύο ημέρες φάνηκε να κερδίζουν. Παρά το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί τελικά επικράτησαν, ενώ ο πόλεμος κράτησε πολύ λιγότερο απ’ όσο ήδη φαίνεται πως πρόκειται να διαρκέσει το νέο Γιομ Κιπούρ, μισό αιώνα μετά, η εικόνα του Μοσέ Νταγιάν στο εσωτερικό του Ισραήλ κλονίστηκε. Λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε από το υπουργείο Αμυνας και έμεινε για αρκετό καιρό εκτός πολιτικής. Τα πρώτα 24ωρα μετά τον απόλυτο και καταστροφικότερο, για τους Ισραηλινούς πολίτες, αιφνιδιασμό από τη Χαμάς, η συζήτηση για τις ευθύνες σχετικά με την αδυναμία των φαινομενικά ανίκητων ισραηλινών δυνάμεων άμυνας (IDF) δεν έχει διεξαχθεί ακόμη. Διερωτάται, ευλόγως, κάθε παρατηρητής αν το νέο Γιομ Κιπούρ σηματοδοτεί το οριστικό πολιτικό τέλος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας, όπου έγινε χθες η τελετή παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) του «Περσέα», του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής πλοίου γενικής υποστήριξης που έχει δωρίσει ο υποναύαρχος ε.τ., εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης. Ο «Περσέας» είναι ένα πλοίο που μπορεί να παρέχει υποστήριξη στο Π.Ν. σε αποστολές μακριά από το Αιγαίο, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς ειδικών δυνάμεων και των βοηθητικών στοιχείων τους σε περίπτωση επιχειρήσεων ειδικού πολέμου. Ο «Περσέας» είναι το πέμπτο πλοίο που δωρίζει ο κ. Λασκαρίδης στο Π.Ν., μετά τον «Κύκνο», τον «Ατλαντα 1», τον «Ηρακλή» και τον «Αίαντα». Στην τελετή παράδοσης του πλοίου ήταν παρόντες πέρα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και τον Πάνο Λασκαρίδη, ο οποίος και δώρισε το πλοίο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΝ Γιάννης Δρυμούσης. Παρών ήταν επίσης και ο πρώην υπουργός και Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η ΑΤΑΚΑ

Ο κ. Αποστολάκης βρέθηκε χθες το πρωί παρά τον κ. Δένδια (μάλιστα η παρουσία του υπογραμμίστηκε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας), ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να καταθέσει στη Βουλή ερώτηση η οποία καταφανώς στηρίζεται στις φήμες περί μείωσης της επάνδρωσης των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο. Ο κ. Αποστολάκης διερωτάται αν υπάρχει «σταδιακή αποδυνάμωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», ιδιαίτερα μετά την απόφαση για ενίσχυση της Ουκρανίας. Ο πρώην υπουργός συνδέει, μάλιστα, το ερώτημά του και με την περίοδο νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά. Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας αναμένεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT