Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι δήμαρχοι που έσπασαν κοντέρ από τον α΄ γύρο

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι δήμαρχοι που έσπασαν κοντέρ από τον α΄ γύρο

«Πρωταθλητής» ο Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος εκλέχθηκε για 8η φορά στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών με ποσοστό 78,8%.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεκλογή τους για τρίτη, τέταρτη ή και όγδοη θητεία κέρδισαν πολλοί δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή, πετυχαίνοντας μάλιστα συντριπτικό ποσοστό έναντι των αντιπάλων τους. Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι η επιτυχία του δημάρχου σχετίζεται με τη σχέση που έχει με τους πολίτες και όχι με την ενδεχόμενη στήριξή του από οποιοδήποτε κόμμα. Προφανώς υπάρχουν δήμοι με περισσότερα προβλήματα και άλλοι που έχουν πλεονεκτήματα, όπως ακίνητα ή δράσεις από τα οποία μπορούν να έχουν οικονομικά οφέλη. «Οι πολίτες θέλουν να αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να τους λύσει τα προβλήματα και στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν», τονίζει άνθρωπος που εργάζεται πολλά χρόνια ως γενικός γραμματέας δήμου.

Αναμφίβολα πρωταθλητής όσον αφορά την παραμονή του στον δημαρχιακό θώκο είναι ο Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος εκλέχθηκε για 8η φορά στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών με ποσοστό 78,8% και κατέλαβε έτσι 28 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, με τους δύο αντιπάλους του να εκλέγουν μόνον 7 εκπροσώπους. Ο κ. Δανιηλίδης, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1994, είναι υποψήφιος με καταγωγή από το παλαιό ΠΑΣΟΚ και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σημαία του όλα αυτά τα χρόνια είναι η κοινωνική πολιτική, καθώς έχει εισηγηθεί και υποστηρίξει προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» και την ίδρυση των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Δήμαρχος για 6η συνεχή φορά εκλέχθηκε ο Ανδρέας Παχατουρίδης στο Περιστέρι, χωρίς καμία δυσκολία με ποσοστό 77,98%. Για 5η φορά εκλέχθηκε ο Γιώργος Μαρινάκης στο Ρέθυμνο με ποσοστό 66,31%. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2007 και αυτή τη φορά υποστηρίχθηκε επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την εκλογή του κέρδισε τον τίτλο του μακροβιότερου εν ενεργεία δημάρχου στο νησί.

Ο δήμαρχος Φυλής Γιώργος Παππούς εκλέχθηκε για τέταρτη φορά από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό που ξεπερνάει το 80%, καθώς ψηφίστηκε από 16.192 άτομα από τους 20.919 που προσήλθαν στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές. Η επιτυχία του συγκεκριμένου δημάρχου αποδίδεται στη λειτουργία της χωματερής, που φέρνει πολλά χρήματα στον δήμο, καθώς η Φυλή είναι για χρόνια στο όριο αλλά ποτέ δεν κλείνει, παρά τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε περιφερειαρχών.

Πολλοί είναι οι δήμαρχοι που εκλέχθηκαν με μεγάλο ποσοστό για τρίτη θητεία. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος εκλέχθηκε ξανά στον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης με ποσοστό 72,94%. Η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό και το γεγονός ότι ο δήμαρχος είναι πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), αλλά και του Φορέα Διαχείρισης και Επένδυσης Ελληνικού, οπωσδήποτε του έχουν δώσει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα για την πόλη του.

Ο Γιώργος Παπανικολάου στη Γλυφάδα, που εκλέχθηκε με ποσοστό 83,75%, βρίσκεται σε στενή «σχέση» με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς έχει υπάρξει ευρωβουλευτής αλλά και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Παράλληλα εισήγαγε ψηφιακές εφαρμογές για τους δημότες, μεταξύ άλλων.

Ο Ανδρέας Κονδύλης επίσης για τρίτη φορά δήμαρχος στον Αλιμο, εκλέχθηκε με ποσοστό 69,88% και έγινε περισσότερο γνωστός όταν βρέθηκε με κομπρεσέρ να προσπαθεί να σπάσει παράνομες κατασκευές στην παραλιακή. Ο Γιώργος Μαρκόπουλος εκλέχθηκε κι αυτός για τρίτη φορά στο Γαλάτσι με ποσοστό 72,69%. Εχει μακρά ιστορία στην αυτοδιοίκηση και στα συλλογικά της όργανα.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος, που εκλέχθηκε με 71,57% στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θεωρείται επιτυχημένος δήμαρχος, καθώς έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά του δήμου, ενώ παράλληλα έχει καταφέρει να λειτουργεί αποδοτικά ένας δήμος που έχει πολλαπλές δραστηριότητες, πολυτελείς κατοικίες και μεγάλο παράλιο μέτωπο.

Τρίτη θητεία θα έχουν επίσης ο Ανδρέας Ευθυμίου στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου με ποσοστό 61,18%, ο Φίλιππος Αναστασιάδης στον Δήμο Παγγαίου με ποσοστό 65,56% και ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουνιανάκης, που εκλέχθηκε με ποσοστό 47,02%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT