Εντός και Εκτός: Ξεκινάει αύριο η δίκη του Φρέντι Μπελέρη

Εντός και Εκτός: Ξεκινάει αύριο η δίκη του Φρέντι Μπελέρη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να έχει δικαιολογία και νομιμοποίηση. Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τον Ισραηλινό ομόλογό της Γιτζάκ Χέρτζογκ, στον οποίο τηλεφώνησε προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της Ελλάδας στο Ισραήλ και στον λαό του. Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Και ευχήθηκε οι όμηροι και οι αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο κ. Χέρτζογκ από την πλευρά του ενημέρωσε την Πρόεδρο για την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της Χαμάς.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ανάμεσα στην Αριστερά και στην Ακροδεξιά, όπως τη βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό ήταν και το νόημα της πρώτης ομιλίας του κ. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Χρειάζονται πολιτικές και ιδεολογικές ρήξεις με τον πυρήνα των ιδεών της. Με τον ρατσισμό και τον εθνικισμό», είπε και συμπλήρωσε ότι «όσα σεμινάρια και να κάνεις κατά της ρητορικής βίας, όταν είσαι ο ίδιος φορέας του εθνικισμού και του μίσους, όταν αποκαλείς τους γείτονές σου “καρκίνωμα”, τότε δεν πρόκειται να λύσουμε κανένα πρόβλημα. Ούτε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ούτε στο Κόσοβο, ούτε στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Ούτε φυσικά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες». Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε και την πρωθυπουργική θητεία του. «Στην Ελλάδα, το 2015, περάσαμε την πιο σκληρή οικονομική κρίση. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας. Είχαμε 28% ανεργία. 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες να διασχίζουν τη χώρα. Και τους νεοναζί, τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο. Καταφέραμε όμως να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να περιορίσουμε την Ακροδεξιά», είπε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Φρέντι Μπελέρης, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και φυλακισμένος για πάνω από τέσσερις μήνες. Στην τελευταία προσπάθεια των συνηγόρων του κ. Μπελέρη να πάρει άδεια ορκωμοσίας, η δικαστής του Πρωτοδικείου Δυρραχίου δήλωσε ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο. Στη συνεδρίαση του πρωτοδικείου ήταν παρούσα και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση. Η απόφαση του πρωτοδικείου ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς αύριο 12 Οκτωβρίου ξεκινάει στο Ειδικό Δικαστήριο εναντίον της Διαφθοράς η δίκη του κ. Μπελέρη. Η επίμονη άρνηση των αλβανικών δικαστηρίων να επιτρέψουν την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη δεν είναι τυχαία ως προς τον κεντρικό στόχο που έχουν θέσει τα Τίρανα. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πέρασε τα μηνύματα της Αθήνας και ακόμη αναμένει ανταπόκριση από τα Τίρανα. Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ενώ η δίκη του κ. Μπελέρη θα συνεχίζεται, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στα Τίρανα για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια σε επίπεδο κορυφής. Αν και δεν διαφαίνεται κάποιο φως στο τούνελ, στην Αθήνα αναμένουν. Και έχουν ενεργοποιηθεί παράγοντες σε διάφορα επίπεδα και όχι μόνο σε εκείνο της κορυφής.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Πρίστινα. Ηδη από τον Φεβρουάριο η «Κ» είχε αποκαλύψει ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τους μεγάλους του ΝΑΤΟ (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) να αποδεχθούν την Τουρκία ως μία από τις δυνάμεις που αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τη διοίκηση της Δύναμης KFOR. Η συζήτηση δεν ήταν γραμμική. Αρκετοί, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, διερωτήθηκαν αν είναι σώφρον να επιτραπεί σε μια χώρα που θεωρεί τα Βαλκάνια ως ζώνη επιρροής και χώρο στον οποίο έχει ιστορικά δικαιώματα, να αναλάβει μια τόσο χρήσιμη αποστολή. Τελικά οι ενστάσεις κάμφθηκαν εύκολα, καθώς η διοίκηση της KFOR θεωρήθηκε από την Ουάσιγκτον ως μια μικρή παραχώρηση προς την Τουρκία στο πλαίσιο της βελτίωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, που πάντως από χθες δοκιμάζονται εκ νέου. Η τελετή αλλαγής της διοίκησης έγινε χθες στην Πρίστινα, με νέο διοικητή της KFOR τον υποστράτηγο Οζκάν Ουλουτάς.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οσο η αντιδραστική κυβέρνηση του Ισραήλ θα συνεχίζει το πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων, όπως τώρα αλλά και επί δεκαετίες με δολοφονίες αμάχων, με απαρτχάιντ, με βασανισμούς, με φυλακίσεις, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με εποικισμούς, τόσο ο πόλεμος και αυτά τα γεγονότα που βιώνουμε αυτές τις μέρες, οι αιματηρές συγκρούσεις, θα είναι αναπόφευκτες», είπε χθες ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα Γιουσέφ Ντορκόμ, δίχως να βρει κάποια λέξη για τις ωμότητες της Χαμάς. Πέρα από την προφανή παράλειψη, φαίνεται ότι στο ΚΚΕ στοχεύουν στους ψηφοφόρους που θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πολύ «συστημικά», έναντι του Παλαιστινιακού, κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT