Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το σημερινό τελεσίγραφο του Στεφανου Κασσελάκη προς τα μέλη του κόμματος σχετικά με την ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που διαγράφει τροχιά διάσπασης μετά το σημερινό τελεσίγραφο του Στεφανου Κασσελάκη προς τα μέλη του κόμματος σχετικά με την ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ωστόσο στη συνέχεια ότι «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». 

Η σαφής προειδοποίηση του κ. Κασσελάκη προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε άμεσα εσωκομματικές αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο Facebook, της Αννέτας Καβαδία, πρώην βουλευτή και στελέχους της «Ομπρέλας», εκφράζοντας επί της ουσίας και τη θέση της τάσης.  

Η κα Καβαδία επικαλείται το Άρθρο 39 του Καταστατικού του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο, όπως αναφέρει, η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών. «Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Η κόντρα Σπίρτζη-Σκουρλέτη

Την ίδια στιγμή, εσωκομματικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και τα λεγόμενα του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, περί κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών.

«Χρειάζεται να το συζητήσουν θεσμικά τα όργανα (του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ) και να φτιάξουν ένα κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές» είπε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε ότι στόχος θα είναι «να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος και φορέας μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες για να χτυπήσει τον συντηρητικό χειμώνα που περνάμε».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του επίσης πρώην βουλευτή του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη. 

«Θα ήθελα να ασκήσω κριτική σε συντρόφους που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εκλογική αποτυχία με εσωτερικούς εχθρούς. Πρόκειται για ελεεινή προπαγάνδα. Οι δυνάμεις που στήριξαν τον Κασσελάκη βασίστηκαν σε αυτή τη λογική. Αν είναι δυνατόν να λένε αυτό το πράγμα στα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου 2015-2019, ότι ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει», είπε ο κ. Σκουρλέτης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Ο κ. Σπίρτζης, ξέρετε, ήταν ο υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά και παρέδωσε ‘λευκή κόλλα’. Παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν (τις εκλογές). Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, τελείως κυνικά, ομολογείται ένα σχέδιο το οποίο σημαίνει την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της Αριστεράς και τη συσσωμάτωσή του σε ένα κεντροαριστερό κόμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις δείχνει τελικά πόσο πίστευαν στην προηγούμενη πορεία και ποιοι υπονόμευσαν αντικειμενικά την προηγούμενη περίοδο τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Φίλια πυρά» από Πέρκα σε Τζάκρη

Στο μεταξύ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα σχολίασε έντονα δηλώσεις που έκανε εχθές η επίσης βουλευτής του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη. 

Συγκεκριμένα, η κα Τζάκρη σε συνέντευξη που έδωσε δήλωσε πως «όταν η εσωκομματική αντιπολίτευση αντί να οικοδομήσει έναν ισχυρό, νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να πει να στήσουμε εφετείο στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για να διασώσουμε την καθαρότητα της αριστερής ψυχής, αυτό για μένα βαίνει μειοψηφικό. Έχασε (η εσωκομματική αντιπολίτευση) με 60% και στο συνέδριο θα χάσει με 80%. Γιατί οι απλοί ανιδιοτελείς πολίτες, όπως αντιλαμβάνομαι εγώ τους ανθρώπους της παράταξής μας, λένε πως θέλουν να χτίσουν τον καινούριο συλλογικό, νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η τάση αν πάει, για μένα είναι μια δύσκολη επιλογή. Είναι ακραία, είναι μειοψηφική και αυτοαναφορική. Άλλο είναι το πρόσταγμα αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά της, η κα Πέρκα όταν ρωτήθηκε στο Open για τις δηλώσεις αυτές της απάντησε: «Η κα Τζάκρη μας είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια. Η κα Τζάκρη ήρθε στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχθήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές. Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του κεντρώο κόμμα».

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Από τα ονόματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τους τομεάρχες ξεχωρίζουν μόνο αυτά του Κώστα Μπάρκα, της Κυριακής Μάλαμα και του Γιώργου Ψυχογιού,, οι οποίοι είχαν στηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Η «σκιώδης κυβέρνηση» του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρόσωπα που βρίσκονται στο «στρατόπεδο» του κ. Κασσελάκη, γεγονός που βαθαίνει το εσωκομματικό ρήγμα. 

Αναλυτικά οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΞΩΤ. ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΟΘΩΝ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ

ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

ΡΑΝΙΑ ΘΡΑΣΚΙΑ  

ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΛΑΜΑ 

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ 

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΧΑΡΗΣ ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ

ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ

ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΗΛΟΣ 

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΙΛΤΟΣ ΖΑΜΠΑΡΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ  

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ

ΝΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μετά την εκλογή Κασσελάκη, εγκρίθηκαν με βάση την πρόταση του προέδρου για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός. 

Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ορίστηκε η Θεοδώρα Τζάκρη, διευθυντής της Κ.Ο. ο Γιώργος Τσίπρας και συντονιστής τομεαρχών ο Παύλος Πολάκης. Πρόεδρος της Κ.Ο. παράμεινε ο Σωκράτης Φάμελλος. Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη είχε εγκριθεί με 28 ψήφους υπέρ και 16 λευκά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT