Κ. Μπακογιάννης – Χ. Δούκας: Ζωντανά το ντιμπέιτ των υποψήφιων δημάρχων
κ-μπακογιάννης-χ-δούκας-ζωντανά-το-ν-562666444
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μπακογιάννης – Χ. Δούκας: Ζωντανά το ντιμπέιτ των υποψήφιων δημάρχων

Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στη ζωντανή τηλεμαχία στην ΕΡΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις από επτά θεματικές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στην ζωντανή τηλεμαχία στην ΕΡΤ. Το ντιμπέιτ θα έχει διάρκεια μιάμισης ώρας. Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε επτά θεματικές ενότητες, που αφορούν τη λειτουργία της πόλης, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα, τις υποδομές/Ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό. Η τελευταία ενότητα είναι «ελεύθερη» και κάθε δημοσιογράφος μπορεί να θέσει οποιοδήποτε άλλο θέμα. 

23:06

Mπακογιάννης: Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον καθηγητή για τη ζωντανή συζήτηση. Να πω πως ναι, κάνουμε και λάθη. Όποιος δεν δουλεύει δεν κάνει λάθη. 

23:05

Χάρης Δούκας: Είμαι καθηγητής στο ΕΜΠ και ασχολούμαι χρόνια με τον μετασχηματισμό πόλεων, πώς θα γίνουν πιο πράσινες και βιώσιμες. Παρακολουθώ χρόνια τα προβλήματα της Αθήνας, είναι πόλη που ζω και αγαπώ.  Κάποιοι έλεγαν ότι θα καταλήξω σε μονοψήφια νούμερα, καταφέραμε όμως μια μεγάλη έκπληξη, επειδή έχουμε ιδέες με μεγάλη δυναμική, που είναι πρωταρχικές στη σημερινή εποχή με την κλιματική κρίση. Το δίλημμα είναι το εξής: ή συνεχίζουμε με τη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη που δεν έλυσε τα προβλήματα ή μπορούμε να δημιουργήσουμε μια άλλη συνθήκη: όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε μια μεγάλη ανατροπή.

22:57

Δούκας: Ρωτήσατε τους ανθρώπους πριν αποφασίσετε για όλα αυτά που ρωτάτε εμένα; Έχετε αποφασίσει χωρίς να ρωτήσετε τους κατοίκους και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά. Για να αλλάξεις την Αθήνα πρέπει να προχωρήσεις σε μια πολύ μεγάλη συμμετοχική συνεργατική διαδικασία. 

 

 

22:57

Ερώτηση Μπακογιάννη προς Δούκα για το μετρό στα Εξάρχεια και τα νέα έργα στην πόλη

 

22:51

Μπακογιάννης: Κύριε Δούκα με εκπλήσσετε. Εσείς μιλάτε με στοιχεία. Η ανακύκλωση είναι κοντά στο 10%. Καφέ κάδοι υπάρχουν και επεκτείνονται. Ξεκινήσαμε με τους μεγάλους παρόχους να το πούμε έτσι (ξενοδοχεία, καταστήματα) και μετά πάμε στα σπίτια. Η πανδημία μας καθυστέρησε, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ για να μπει το νερό στο αυλάκι.

22:51
Δούκας σε Μπακογιάννη: Γιατί είμαστε τόσο πίσω με την ανακύκλωση;
22:49

Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αλλά δεν είναι μια παράταξη ΠΑΣΟΚ, είναι μια πρόταση αυτοδιοικητική που απαντά στα προβλήματα των Αθηναίων. Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν χρώματα και κόμματα, για αυτό απευθυνόμαστε σε όλους. Αποδέχτηκα τη στήριξη Ζαχαριάδη και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, αλλά δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη πρόταση, έχουμε συνολική πρόταση. Δεν είναι η αυτοδιοίκηση τρίτος γύρος εκλογών. 

22:48
Μπακογιάννης στον Χάρη Δούκα: Εάν ο κ. Ζαχαριάδης ήταν στον δεύτερο γύρο θα τον ψηφίζατε;
22:45

Δούκας: Βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αλλά πρόκειται για πρόταση αυτοδιοικητική. 

22:42

Μπακογιάννης: Το αποτέλεσμα ήταν επιβεβαίωση του έργου μας. Αλλά η αποχή ήταν στενάχωρο γεγονός. Γι′ αυτό έγινε το ντιμπέιτ. Κλειστό συμβόλαιο είτε επανεκλεγώ είτε ως δημοτικός σύμβουλος. Είναι δέσμευση τιμής για εμένα. 

22:35

Μπακογιάννης: Ηδη έχουμε βάλει πρόστιμα

22:34

Δούκας: Συνολικό πλαίσιο για την αφισορύπανση

22:31

Μπακογιάννης: Θα πρέπει να έχουμε νόμο που ορίζει ότι εργάσιμες μέρες και ώρες δεν θα κλείνει κανένας δρόμος. Εχουμε προτείνει να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα. Πρέπει να οργανωθούμε. Η λεωφορειολωρίδα είναι απαραίτητη.

22:29

Δούκας: Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν είναι όμως δίλημμα ασφάλεια ή ανθρώπινα δικαιώματα το μεταναστευτικό. Δεν βοηθάμε στην κοινωνική ένταξη τους μετανάστες. Υπάρχει συμβούλιο κοινωνικής ένταξης στον δήμο το οποίο έχει απενεργοποιηθεί.

22:28

Δούκας: Για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό γιατί τα πεζοδρόμια δημιουργούν προβλήματα σε ΑμεΑ, σε ανθρώπους με καροτσάκια και σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Στη συνέχεια, είπε ότι ακόμα και σε δημοτικά κτίρια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία.

22:24

Μπακογιάννης: Η Αθήνα είναι όντως μια εχθρική πόλη. Το μεγαλύτερο σοκ που υπέστην όταν ανέλαβα ήταν ότι τα σχολεία της Αθήνας δεν είχαν προσβάσεις για παιδιά με αναπηρία. Αυτή τη στιγμή όμως ολοκληρώνεται το έργο σε δεκάδες σχολεία. Στον δημόσιο χώρο βάζουμε ράμπες παντού. Εχουμε κάνει 30 πεζοδρόμους, 10 πλατείες. Βάζουμε αισθητήρες στις ράμπες αναπήρων ώστε να πηγαίνει άμεσα η δημοτική αστυνομία.

 

22:22

Υπέρ των μέτρων για τον έλεγχο του Airbnb ο Χάρης Δούκας: Δεν μπορεί να έχουν 50 διαμερίσματα και να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αφού υπάρχουν γειτονιές με τόσο μεγάλη φόρτιση από AirBnB, πρέπει να είναι ξεκάθαρο πόσοι είναι τουρίστες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι, η δημοτική αρχή να έχει κανόνες. 

 

22:17

Μπακογιάννης: Δεν έβγαλα τον Μεγάλο Περίπατο από το κεφάλι μου. Υπάρχει από την εποχή του Αντώνη Τρίτση. Δεν κάναμε το έργο μόνοι μας. Είναι πρωτοφάνες για άνθρωπο με τη γνώση σας και την κατάρτισή σας να λέει ότι πρέπει να ανοίξει τη Βασιλίσσης Ολγας. 

22:15

Δούκας: Εξοργίζομαι ως πολίτης και ως καθηγητής. Περιμέναμε δέντρα από την Ιαπωνία και καταλήξαμε σε πλάτανο. Ο περίπατος έγινε σε ένα δρόμο που είχε πεζοδρόμια. Αποφασίστηκε χωρίς μελέτη να κλείσει η Βασιλισσής Ολγας κόβοντας την Αθήνα στα δύο.

22:13

Μπακογιάννης: Η αρχική σύλληψη του Μεγάλου Περιπάτου ήταν σωστή, αλλά η υλοποίηση είχε λάθη και κενά. Ναι, ταλαιπωρήσαμε, εξοργίσαμε. Το τελικό έργο αποζημιώνει. Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης. Εξηγούμαι πολλά δέντρα, υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία. Εχει μειωθεί η ρυπάνση. Εχει μειωθεί κατά 25 % η ρύπανση. Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί. Ναι υπήρχε σοκ κυκλοφοριακό στην αρχή. Σε συνδυασμό με τη νέα Ομόνοια και άλλες οδούς, κάνουμε βήματα μπροστά. 

 

 

22:02

Παρέμβαση Μπακογιάννη: Το σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά. Για παράδειγμα, όσον αφορά τον Ποδονύφτη χρειάζεται συνεργασία με τον Δήμο Γαλατσίου και την περιφέρεια. Θέλει δουλειά, υπομονή και συνεργατικότητα. 

22:00

Δούκας: Ζούμε στο 2023, οι καταστροφές είναι τρομακτικές και πετάγεται ένα μπαλάκι ευθυνών εδώ και καιρό. Δεν μπορεί η συζήτηση να είναι για το ποιος έχει την ευθύνη για τα φρεάτια. Θα προχωρήσω σε όλες τις μελέτες ταχύτατα και θα εκμεταλλευτώ το Ταμείο Ανάκαμψης. 

21:57

Δούκας: Ζήτησα ο δήμος να πάρει όλες τις απαραίτητες υποδομές στην αρμοδιότητά του. Τα αντιπλημμυρικά είναι θέμα ζωής.

 

21:55

Παρέμβαση Μπακογιάννη: Τρέχουμε καθημερινά όσον αφορά τον τομέα του πρασίνου. Ξέρετε ότι φυτεύουμε χιλιάδες δέντρα [...] Γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα έχουμε ένα πάρκο 250 στρεμμάτων. Πρέπει να δουλέψουμε βέβαια στον λόφο του Φιλοπάππου αλλά και αλλού.

21:53

Δούκας: Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να προβλέψει τον επόμενο Ντάνιελ. Ομως το φαινόμενο αυτό δεν μπορούμε να λέμε ότι θα συμβαίνει κάθε 400 χρόνια. Είναι πολύ σημαντική η άμεση δράση.

Χρειαζόμαστε πράσινο. Το χώμα απορροφά το νερό σαν σφουγγάρι. Είναι δυνατόν στον ελάχιστο χώρο που έχουμε να μπαίνει πλακάκι και ζαρντινιέρα; 

Πόσα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ζητήσει ο δήμος για να αντιμετωπίσει την κατάσταση με την τσιμεντούπολη; 

21:50

Δούκας: Λίγο μετά τη δήλωση του κ. Μπακογιάννη ότι δεν είμαστε Βόλος, γυναίκες κρατιούνταν για να μην παρασυρθούν στον Ευαγγελισμό. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μην ξέρουμε το δίκτυο υδάτων ή να έχουμε μπαζωμένους χειμάρρους και να μην ξέρουμε την επάρκειά τους. 

 

21:47

Μπακογιάννης για αντιπλημμυρικά έργα: Γειτονιά, γειτονιά χαρτογραφήσαμε 41 σημεία ευαλωτότητας σε όλη την πόλη. Δεν περιμένουμε κανέναν Ντάνιελ για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, το κάνουμε από την πρώτη μέρα.

Επιτέλους ας ξεκαθαριστεί και το τοπίο με τις αρμοδιότητες. Θέλουμε εμείς την αρμοδιότητα. 

 

21:45

Ξεκινά η ενότητα της κλιματικής κρίσης

21:45

Μπακογιάννης: Μιλάτε στον άνθρωπο που δίνει μάχη για την αστυνόμευση από την πρώτη μέρα. Ας διεκδικήσουμε μαζί παραπάνω αστυνόμευση και κάμερες για να δούμε πώς επιτέλους μπορούμε να μπούμε στον 21ο αιώνα.

21:43

Παρέμβαση Δούκα: Στις γειτονιές οι πολίτες δεν μου ζήτησαν κάμερες αλλά την παρουσία οργάνων της τάξης. Το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας είναι η μικροπαραβατικότητα και η μικροεγκληματικότητα, γι′ αυτό απαιτείται η παρουσία. 

21:41

Παρέμβαση Μπακογιάννη: Η δημοτική αστυνομία δεν ασχολείται με την εγκληματικότητα. Οι δημοτικοί αστυνόμοι είναι τώρα λιγότεροι από 400, προχωρούν όμως οι νέες προσλήψεις. 

Οι κάμερες σήμερα στην Αθήνα είναι προτεραιότητες. Εχει αλλάξει η εποχή, πρέπει να προχωρήσουμε κι εμεις μαζί της. 

21:39

Δούκας: Ο φωτισμός είναι βασικός. Σε πολλές πλατείες της Αθήνας δεν υπάρχει φωτισμός. Θέλουμε πάρα πολλή δουλειά σε αυτό. 

Επίσης, πριν 10 χρόνια υπήρχαν 1.000 δημοτικοί αστυνόμοι, σήμερα υπάρχουν μόλις 200. Η δημοτική αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί.

Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου. 

21:37

Μπακογιάννης: Η ασφάλεια είναι η βάση. Λέμε ναι στις κάμερες, δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Συμφωνήσαμε με τον υπουργό, τον κ. Οικονόμου να βάλουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης. 

Πρέπει όμως να αλλάξει και το μοντέλο. Χρειαζόμαστε τον αστυνομικό της γειτονιάς. Αυτό θέλει επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις, συνεργασία του δήμου με την αστυνομία και βεβαίως η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο με παρεμβάσεις όπως ο φωτισμός. 

21:34

Ξεκινά ο θεματικός κύκλος της ασφάλειας

21:34

Δούκας: Τα επόμενα 4 χρόνια θα φτιάξω 40 παιδικές χαρές. Μία παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά [...] Εχω αναδείξει πάρα πολύ αυτό το θέμα.

21:31

Κώστας Μπακογιάννης: Εχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τομέα του πρασίνου. Πρώτος στόχος οι «πράσινες αυλές». 

21:29

Χάρης Δούκας: Είναι επιλογή μου να χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο.

21:26

Ζωντανά το debate

 

21:21

Οι ερωτήσεις και η διάρκεια

Οι δημοσιογράφοι θα υποβάλουν 14 ερωτήσεις, διάρκειας έως 30’’ η καθεμιά. Η χρονική διάρκεια κάθε απάντησης θα είναι έως δύο λεπτά. Κάθε δημοσιογράφος θα έχει δικαίωμα υποβολής μιας συμπληρωματικής ερώτησης

MHT