«Το κόμμα έχει τελειώσει»

Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για έξοδο ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κουμουνδούρου κοιτάζονται στον καθρέφτη, όπου αντικατοπτρίζονται δύο διαφορετικά είδωλα: αυτό που οραματίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης και περιέγραψε έως ένα βαθμό στην ομιλία του στον ΣΕΒ και ο παραδοσιακός ΣΥΡΙΖΑ που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας και βάδιζε σε γνώριμα μονοπάτια μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου. Το κόμμα βρίσκεται σε αδιέξοδο και περνά τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή του, το 2004. Δύο διαφορετικά χωριά ή αλλιώς δύο ξεχωριστές ψυχές είναι εμφανές πως δεν μπορούν να συμβαδίσουν, και πλέον δεν το κρύβει κανείς. Ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης που έχει πάρει το όπλο του και «πυροβολεί» τους εσωκομματικούς εχθρούς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει», έλεγε στέλεχος της «Ομπρέλας» στην «Κ» βάφοντας με έντονο κόκκινο χρώμα τη «γραμμή εξόδου» που ακολουθούν τα στελέχη της τάσης. Βρίσκονται ήδη σε διαδικασία συγγραφής πολιτικών κειμένων και δεν αποκλείεται να δημοσιευτούν μέσα στον μήνα. Εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον παλεύει να μη χάσει από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα και ότι το προεκλογικό σύνθημα του Στέφανου Κασσελάκη, «μπορώ να κερδίσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ακούγεται ως ανέκδοτο.

Ο μουντζούρης

Το blame game για το ποιος θα προκαλέσει τη διάσπαση έχει αρχίσει και θα είναι πολύ επώδυνο. Η εσωκομματική αντιπολίτευση μοιάζει να αγνοεί τη βούληση περίπου 150.000 μελών του κόμματος και προτιμά να καθίσει στον πάγκο αντί να παίξει στη βασική ενδεκάδα. «Αν θέλετε να μείνετε στο κόμμα πρέπει να αναλάβετε και δουλειές», τους είπε με άλλα λόγια ο Στέφανος Κασσελάκης με την ανάρτησή του μέσα στην εβδομάδα, και το «ντέρμπι» ξεκίνησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό δεν παίζει στην Α΄ κατηγορία. Αυτό το γεγονός αλλά και η «άλωση» του κόμματος από έναν «ξένο» έχουν οδηγήσει σε ένα «αντάρτικο» πολλών ταχυτήτων. Η «Ομπρέλα» κινείται σε ρυθμούς «πολύ σκληρού ροκ» και τα στελέχη της περιμένουν το σωστό timing για να κάνουν την επόμενη κίνηση. Δεν θέλουν να αφήσουν έτσι απλά το κόμμα που έφτιαξαν και προσπαθούν να αποτρέψουν ακόμη και αποχωρήσεις. Ελπίζουν πως αν γίνει το συνέδριο, μπορούν να πάρουν κεφάλι.

Η «Ομπρέλα» κινείται σε ρυθμούς «πολύ σκληρού ροκ». Τα στελέχη της ήδη συγγράφουν πολιτικά κείμενα και περιμένουν το σωστό τάιμινγκ για τη μεγάλη κίνηση.

Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου θα επιμείνουν να καταθέτουν τις αντιρρήσεις τους στα όργανα –εφόσον βέβαια συνεδριάζουν– και να εντείνουν παράλληλα τις αντικυβερνητικές παρεμβάσεις τους εντός και εκτός Βουλής. «Σεβόμαστε το σπίτι μας», λένε κρατώντας αποστάσεις από την «Ομπρέλα», παρά το γεγονός ότι έχουν τις ίδιες ιδεολογικές ενστάσεις. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν τουλάχιστον έξι «κυανόκρανοι», που αντιλαμβάνονται τα προβλήματα λειτουργίας που υπάρχουν, όμως δεν επέλεξαν τη «λευκή απεργία» και ανέλαβαν χωρίς δεύτερη σκέψη τομέα ευθύνης στον πρόσφατο «ανασχηματισμό». Ο Χρήστος Σπίρτζης με τους «πασοκογενείς» αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ το στίγμα του την εβδομάδα που πέρασε έδωσε ο μετριοπαθής Νίκος Μπίστης από την πλευρά των «Συμμάχων» και της «Γέφυρας». Οι όροι συνύπαρξης για τον πρώην επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού έχουν στενέψει πολύ και το «κερασάκι στην τούρτα» μπήκε μετά την ομιλία του νέου προέδρου στον ΣΕΒ, καθώς το θέμα της φορολόγησης του πλούτου είναι ταυτοτικό για την Αριστερά.

Τα εννέα «όχι»

Πίσω από τα «όχι» των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προτάσεις για να μετάσχουν στη σκιώδη κυβέρνηση, υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο το οποίο πληροφορήθηκε η «Κ». Εκτός από τη συνάντηση που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης με την Εφη Αχτσιόγλου και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όλες τις άλλες επαφές ανέλαβαν η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μανώλης Καπνισάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της πλειοψηφίας, στη Σία Αναγνωστοπούλου προτάθηκε θέση τομεάρχη ή κοινοβουλευτικής εκπροσώπου. Να παραμείνει στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ζητήθηκε από τον Νάσο Ηλιόπουλο, ενώ στον Αλέξη Χαρίτση προτάθηκε να μετακομίσει στον τομέα Οικονομικών. Αρνήσεις υπήρξαν επίσης από τη Μερόπη Τζούφη, τη Μαρίνα Κοντοτόλη, την Πέτη Πέρκα και τη Θεανώ Φωτίου. Για τον Γιώργο Ψυχογιό, που μπήκε τελευταίος στη λίστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είχε αρχικά δεχθεί. Μετά έκανε δεύτερες σκέψεις και για αυτό τον λόγο συμπεριελήφθη στο σχήμα με νεότερη ανακοίνωση μετά το τελικό «ναι». Διαφορετικές προτάσεις για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβουν να ελέγχουν είχαν γίνει στην αρχή, μεταξύ άλλων, στην Κυριακή Μάλαμα και στην Καλλιόπη Βέττα, με την πλευρά της πλειοψηφίας να επισημαίνει πως ήταν ανοιχτοί στη διαπραγμάτευση και στις επιθυμίες των βουλευτών.

Οι αρνήσεις αρκετών βουλευτών μπορεί να ήρθαν πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ανακοινώθηκε πως ο Παύλος Πολάκης θα είναι ο συντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι φήμες για την τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο πόστο είχαν φουντώσει αρκετές ημέρες πριν. Από την εσωκομματική αντιπολίτευση τονίζουν πως, αν επιθυμούσε να κατευνάσει τα πνεύματα και να «αναχαιτίσει» αρνήσεις για συμμετοχή στη σκιώδη κυβέρνηση, ο πρόεδρος θα μπορούσε πολύ απλά να βρει μια άλλη θέση για τον Χανιώτη βουλευτή.

Στελέχη από την «Ομπρέλα» υποστηρίζουν πως με το «τελεσίγραφο έξωσης» που έβγαλε ο Κασσελάκης την Τρίτη, καθώς και με το σήμα πως θα φτιάξει τα δικά του ευρωψηφοδέλτια, επιλέγει να προχωρήσει σε μια «τυφλή σύγκρουση». Και μάλιστα πριν ολοκληρωθεί η «ειρηνευτική περίοδος» των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι τόσο ισχυρός ώστε να αντέξει την πίεση που θα δεχθεί; Σίγουρα όχι, ωστόσο έδειξε πως το ενδεχόμενο της αποχώρησης στελεχών δεν θα σταθεί εμπόδιο για να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί στο κόμμα. Πιθανότατα να μην τον ενοχλεί κιόλας. Ο στόχος του είναι να φτάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και να βελτιώσει τα ποσοστά του κάνοντας σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα.

Η Πολιτική Γραμματεία προγραμματίζεται να συγκληθεί στα μέσα της εβδομάδας. Οι «43» θα βρίσκονται στην Αγίου Κωνσταντίνου και ο πρόεδρος διαδικτυακά θα συνδεθεί από τις ΗΠΑ. Ολοι πάντως γνωρίζουν πως ό,τι και αν ακουστεί στην αίθουσα, όσο και αν ανέβουν οι τόνοι προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βγάλει εισιτήριο με επιστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT