Μόλις μία –την Πελοπόννησο– από τις έξι περιφέρειες που πήγαν στον δεύτερο γύρο κατάφερε να κερδίσει χθες ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα χάθηκαν και οι δύο μεγάλοι δήμοι της χώρας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, που πέρασαν σε «πράσινα» χέρια. Η πραγματικότητα αυτή καταγράφηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στη δήλωσή του αμέσως μετά τα αποτελέσματα είπε πως «σίγουρα δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο την πρώτη Κυριακή βγήκαν τα πολιτικά συμπεράσματα», θυμίζοντας σε όσους από την αντιπολίτευση σπεύδουν να πανηγυρίσουν πως «στις εθνικές εκλογές καταγράφηκε όλη η δύναμη των κομμάτων». Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και ένα μήνυμα στα στελέχη του, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια γειωμένα και να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή».
Το χθεσινό αποτέλεσμα αναμφίβολα αποτέλεσε μια μικρή αλλά σημαντική προσγείωση για τη Νέα Δημοκρατία, αφού στο σύνολο κατάφερε να κερδίσει 7 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, μένοντας μακριά από το «13/13» που είχε θέσει ως στόχο, ενώ η καθαρή ήττα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, καθώς πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας.
Σάρωσαν οι «αντάρτες»
Οι προσδοκίες της Νέας Δημοκρατίας για επικράτηση έναντι των «ανταρτών» δεν επιβεβαιώθηκαν. Σε Δυτική Μακεδονία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο οι πολίτες επέλεξαν τον «αντάρτη» και όχι τον επίσημο υποψήφιο που υπέδειξε η Νέα Δημοκρατία, ενώ η Θεσσαλία είναι η μόνη περιφέρεια που περνά καθαρά σε άλλο κόμμα και όχι στη Νέα Δημοκρατία, καθώς στην Κρήτη ο κ. Αρναουτάκης είχε τη στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.
Από τις περιφέρειες που πήγαν στον δεύτερο γύρο, μόνο η Πελοπόννησος πέρασε στα χέρια του «γαλάζιου» υποψηφίου, του κ. Δημήτρη Πτωχού. Το χθεσινό αποτέλεσμα προφανώς και δεν άρεσε στο Μαξίμου, καθώς ο πήχυς τις προηγούμενες μέρες είχε σηκωθεί πολύ ψηλά.
«Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια γειωμένα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά πρόσθεσε πως τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.
Αυτό που εκπέμπεται, ωστόσο, από την κυβέρνηση είναι πως και πάλι την πλειονότητα των περιφερειών την έχει κερδίσει είτε η Νέα Δημοκρατία απευθείας είτε κάποιος «γαλάζιος αντάρτης» και μόνο η Θεσσαλία χάθηκε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το μήνυμα που εστάλη χθες στη Νέα Δημοκρατία είναι μήνυμα συνεργασίας, κάτι που έθιξε και ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του, λέγοντας πως «θέλω να συγχαρώ όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και διαβεβαιώνω πως είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί. Προσμένουμε σε μια γόνιμη συνεργασία με όλους».
Το προηγούμενο διάστημα άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί πως η κυβέρνηση θα συνεργαστεί αγαστά και με τους «αντάρτες» της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν το έχει η Ν.Δ., αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και πράγματι στο Μαξίμου εκεί εστιάζουν μετά τo χθεσινό αποτέλεσμα, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν πως στις 11 από τις 13 περιφέρειες (δηλαδή πλην Κρήτης και Θεσσαλίας) έχουν εκλεγεί στελέχη που είτε είναι Ν.Δ. είτε προέρχονται από τη Ν.Δ.
Λάθος εκ του αποτελέσματος
Η εκλογή πάντως του κ. Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία μόνο αμελητέα δεν είναι, καθώς ήρθε σε μια εκλογική περιφέρεια πολύ κρίσιμη, που το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να γίνουν κινήσεις για την ανοικοδόμησή της. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πρόγραμμα για τη Θεσσαλία και το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης έχει στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει την επόμενη μέρα πολύ ενδιαφέρουσα.
Από εκεί και πέρα είναι προφανές πως η τακτική της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία εβδομάδα να στείλει παντού βουλευτές και υπουργούς είχε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς κατά μία ανάγνωση πολιτικοποίησε παραπάνω από όσο έπρεπε τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι περιφερειάρχες εκλέγονται με 51% και η Ν.Δ. πήρε 41% στις εθνικές εκλογές, λέει στην «Κ» πηγή που διαφωνεί με τη σκληρή τακτική που ακολουθήθηκε να ταυτιστούν οι υποψηφιότητες με το κόμμα. Και αυτό, όπως φάνηκε από τις χθεσινές εκλογές, κόστισε σε πέντε περιφέρειες: την Αν. Μακεδονία και Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, το Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπου οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι ξέμειναν από δεξαμενές ψηφοφόρων.