Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πρωταγωνίστησε η αποχή

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πρωταγωνίστησε η αποχή

Αισθητά μειωμένη η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον β΄ γύρο των εκλογών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά αρνητικό, ευρύτερα για το πολιτικό σύστημα, πρωταγωνιστή αναδεικνύεται η αποχή, που βάσει ποσοστών και απόλυτων αριθμών υπήρξε ο μεγάλος «νικητής» των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο δείκτης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία ανάδειξης περιφερειαρχών και δημάρχων, που ήταν πολύ χαμηλός ήδη από τον πρώτο γύρο, έπεσε ακόμη περισσότερο σε πρωτοφανή μικρά επίπεδα όπου διεξήχθη δεύτερος γύρος χθες.

Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων: την πρώτη Κυριακή η συμμετοχή έφθασε μόνο στο 32,32%, ενώ χθες μόλις που άγγιξε το 26,7%. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από επτά στους δέκα Αθηναίους αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Οπως ήδη έχει επισημανθεί, δεν πρόκειται για έναν κεραυνό εν αιθρία: η διόγκωση του φαινομένου της αποχής έκανε με μεγάλη ένταση την εμφάνισή του ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Αρκεί να υπενθυμιστεί, μια και ο λόγος για τον πρώτο δήμο της χώρας, ότι στις δημοτικές εκλογές του 2006 η συμμετοχή στον Δήμο Αθηναίων είχε διαμορφωθεί στο 57,77%. Η εικόνα, όσον αφορά την πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας, συμπληρώνεται με την Περιφέρεια Αττικής. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια δεν χρειάστηκε δεύτερος γύρος, αφού εξελέγη με την πρώτη ο Νίκος Χαρδαλιάς, πλην όμως δεν πέρασε απαρατήρητη και εκεί η αποχή που έφθασε στο σχεδόν 54%, ενώ –σύμφωνα με το προαναφερθέν χρονικό ορόσημο– το 2006 η αποχή ήταν περίπου 30% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στον δεύτερο μεγάλο δήμο όπου και χθες στήθηκαν για ακόμη μία φορά κάλπες, στη Θεσσαλονίκη, η συμμετοχή είχε επίσης φθίνουσα πορεία: στον πρώτο γύρο ανήλθε στο 40,95%, ενώ μόλις το 32,5% των εκλογέων προσήλθε χθες στα εκλογικά τμήματα. Ανάλογη, ωστόσο, είναι η εικόνα και στις έξι περιφέρειες στις οποίες χρειάστηκε δεύτερος γύρος εκλογών: τόσο σε εκείνες όπου η «διεκδίκηση» έγινε από πρόσωπα προερχόμενα από τη «γαλάζια» παράταξη, με το ένα να έχει το χρίσμα της Πειραιώς και το άλλο να χαρακτηρίζεται «αντάρτης», όσο όμως και στη Θεσσαλία όπου «συγκρούστηκε» μέσω των διεκδικητών της θέσης του περιφερειάρχη η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση. Ειδικότερα:

Περισσότεροι από επτά στους δέκα Αθηναίους δεν έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία – Μόλις το 32,5% προσήλθε χθες στα εκλογικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η συμμετοχή έφθασε στο 35,26%, έναντι του 51,2% της πρώτης Κυριακής. Στη Δυτική Μακεδονία προσήλθε το 33,8%, ενώ στον πρώτο γύρο η συμμετοχή έφθασε στο 50,6%. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είκοσι μονάδες λιγότερες καταγράφηκαν στη συμμετοχή στα Ιόνια νησιά: χθες προσήλθε το 30,58%, ενώ στον πρώτο γύρο η συμμετοχή ανήλθε στο 50,28%. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από το 53,58% της πρώτης Κυριακής φθάσαμε περίπου στο 32,96% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Περισσότεροι από 30 στους 100 ψηφοφόρους προσήλθαν στον χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Την πρώτη Κυριακή στη συγκεκριμένη Περιφέρεια η συμμετοχή είχε φθάσει στο 45,56%, ενώ χθες άγγιξε το 35% των εγγεγραμμένων.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία μετράει ακόμη τις μεγάλες πληγές των καταστροφών που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης περιόδου, επίσης καταγράφηκε ραγδαία μείωση της συμμετοχής, καθώς μεταξύ των δύο γύρων υπήρξε διαφορά είκοσι εκατοστιαίων μονάδων. Συγκεκριμένα, από το 58,56% της πρώτης Κυριακής, χθες συμμετείχε μόνο το 39,4% των ψηφοφόρων.

Βεβαίως, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα πολιτικά συμπεράσματα, ειδικά για τα κομματικά επιτελεία, κρίσιμο είναι να μελετηθούν, πέρα από τα ποσοστά είτε της αποχής είτε των συνδυασμών τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη Κυριακή, και οι απόλυτοι αριθμοί των εκλογέων που έκαναν συγκεκριμένες επιλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT