O Μπελέρης στην ατζέντα Μητσοτάκη

Στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Η επιμονή των αλβανικών αρχών στην άρνηση να επιτρέψουν στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας και η απόρριψη του αιτήματός του συνιστούν απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου, αναμένεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να υπογραμμίσει σήμερα στα Τίρανα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η υπόθεση Μπελέρη θα έχει συνέπειες στις διμερείς ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. Η σκληρή γραμμή του κ. Μητσοτάκη είναι, βεβαίως, αναμενόμενη και προαναγγελθείσα μέσω διαφόρων διαύλων από την Αθήνα προς τα Τίρανα, ωστόσο η δυνατότητα κάποιας συνεννόησης, εφόσον η αλβανική ηγεσία το επιθυμεί, είναι ακόμα υπαρκτή.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πει ακόμα ότι η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από τη σταθερή γραμμή στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, δίχως αυτό να σημαίνει ότι παρέχεται προς τις υποψήφιες χώρες λευκή επιταγή. Η ενταξιακή πορεία είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ένας δύσκολος δρόμος για τις υποψήφιες χώρες, όμως η πρόοδός τους και η προσαρμογή τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι ίδιες οι επιδόσεις τους δηλαδή, θα κρίνουν την πορεία ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρόκειται να πει ακόμα ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή σύνοδο κορυφής. Στη Διάσκεψη του Βερολίνου στα Τίρανα συμμετέχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εννέα χώρες της Ε.Ε.(Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβενία) και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνάντηση αυτή έχει σημασία για τις υποψήφιες χώρες καθώς θα συζητηθούν οι εκθέσεις προόδου της Κομισιόν, ενώ θα γίνει και συζήτηση για τη διεύρυνση της Ε.Ε., η οποία θα κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Στη σύνοδο θα συζητηθούν θέματα οικονομικής σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ε.Ε. και ενσωμάτωσης στην Ενιαία Αγορά, οι σχέσεις καλής γειτονίας και τα διμερή ζητήματα.

Κατά τις εργασίες της συνόδου, στα Τίρανα, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η στάση των αλβανικών αρχών συνιστά απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στα Τίρανα και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, δίχως να είναι γνωστό αν θα πραγματοποιηθούν κάποιες περαιτέρω επαφές σε αυτό το επίπεδο με τον αλβανικό παράγοντα στο περιθώριο της συμμετοχής του κ. Μητσοτάκη στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Εν τω μεταξύ, αύριο συνεχίζεται η δίκη του κ. Μπελέρη στα Τίρανα, έπειτα από διακοπή μιας εβδομάδας για διαδικαστικά ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την έναρξη της δίκης, κάθε αίτημα του κ. Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας είτε απορρίφθηκε είτε το δικαστήριο που κλήθηκε να το εξετάσει δήλωσε αναρμοδιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT