Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η «ακτινογραφία» των μεγάλων εκπλήξεων στις περιφέρειες

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η «ακτινογραφία» των μεγάλων εκπλήξεων στις περιφέρειες

Οι υποψήφιοι της Ν.Δ. στις περιφέρειες είχαν σημαντικές απώλειες σε ψήφους σε σχέση με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εκτεταμένο φαινόμενο και καταγράφεται τόσο στις πέντε περιπτώσεις ήττας όσο ακόμη και στη μία νίκη –στην Πελοπόννησο– για να περάσει απαρατήρητο από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος: σε επίπεδο περιφερειών μειώθηκε θεαματικά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής ο αριθμός των «γαλάζιων» ψηφοφόρων που επέλεξαν να ψηφίσουν τα πρόσωπα που επισήμως υποστήριξε η Ν.Δ. Αυτό, μάλιστα, συνέβη ακόμη και σε εκείνες τις αναμετρήσεις όπου το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής «έδειχνε» πως η δεύτερη κάλπη θα ήταν ντέρμπι και συνεπώς κάθε ψήφος θα ήταν απαραίτητη, δείχνοντας πως μεταξύ α΄ και β΄ γύρου επικράτησε «χαλαρότητα» αναντίστοιχη με τον πολιτικό χαρακτήρα που είχε δώσει στην αναμέτρηση το κυβερνών κόμμα. Παράλληλα, οι «αντίπαλοι» των υποψηφίων της Ν.Δ., αντάρτες και μη, εμφανίστηκαν στον β΄ γύρο να συσπειρώνουν ευρύτερα ακροατήρια.

Η σύγκριση των απόλυτων αριθμών των ψήφων είναι αποκαλυπτική, καθώς δείχνει ότι αναλόγως του πληθυσμού σε κάθε μία από τις περιφέρειες καταγράφηκε απροθυμία, που κυμαινόταν από 5.000 έως και λίγο πάνω από 50.000 ψηφοφόρους να επαναλάβουν για δεύτερη Κυριακή τη στήριξή τους στον επίσημο υποψήφιο.

Συγκεκριμένα, στην Πελοπόννησο αντίπαλοι ήταν ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. Δημήτρης Πτωχός και ο αντάρτης προερχόμενος από τη «γαλάζια» παράταξη Πέτρος Τατούλης. Στον πρώτο γύρο ο κ. Πτωχός απέκτησε σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του με 143.309 ψήφους, αφού τον απερχόμενο περιφερειάρχη στήριξαν μόνο 107.136 ψηφοφόροι. Στη δεύτερη Κυριακή, ωστόσο, ο κ. Πτωχός έχασε σε σχέση με τον πρώτο γύρο 33.908 ψηφοφόρους (έναντι μόνο 9.217 που έφυγαν από την κάλπη του κ. Τατούλη), με αποτέλεσμα η τελική νίκη να είναι κάπως περισσότερο αγχωτική για τον επίσημο υποψήφιο: 109.401 έναντι 97.919 ψήφων. Η γενικότερη εικόνα για την περιφέρεια αυτή συμπληρώνεται από το γεγονός ότι ήταν η δεύτερη (μεταξύ των έξι του β΄ γύρου) σε γενικό ποσοστό αποχής, καθώς ανήλθε στο 67,04%.

Υπήρξαν, πάντως, και άλλοι τρεις υποψήφιοι περιφερειάρχες με «γαλάζιο» χρίσμα, που την πρώτη Κυριακή αναδείχθηκαν πρώτοι, πλην όμως δεν ήταν τόσο –όσο του κ. Πτωχού– ευνοϊκή η κατάληξη της αναμέτρησης στον δεύτερο γύρο.

Ο κ. Αγοραστός «έχασε» μεταξύ των δύο Κυριακών 50.000 ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα να ηττηθεί στη Θεσσαλία.

Πρώτον, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: τον Χρήστο Μέτιο επέλεξαν 129.402 ψηφοφόροι την α΄ Κυριακή. Από αυτούς «χάθηκαν» μέσα σε μια εβδομάδα 25.478 ψηφοφόροι, κατεβάζοντας τον αριθμό στους 103.924, εξέλιξη καθόλου καλή για εκείνον, αφού ο αντάρτης Χριστόδουλος Τοψίδης αναδείχθηκε τελικά νέος περιφερειάρχης με 107.561 ψήφους.

Δεύτερον, στο Βόρειο Αιγαίο: ο με 40.140 ψήφους πρώτος στις 8 Οκτωβρίου Αλκιβιάδης Στεφανής, κατέγραψε απώλειες 5.100 ψηφοφόρων, πέφτοντας έτσι στις 35.040 και χάνοντας από τον Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος αυξάνοντας την ίδια στιγμή εντυπωσιακά τους ψηφοφόρους του κατά 8.333, αναδείχθηκε εκ νέου περιφερειάρχης με συνολικά 42.285 ψήφους.

Τρίτον, στη Θεσσαλία, τη μοναδική περιφέρεια δηλαδή στην οποία αντιπαρατέθηκαν κυβερνητική επιλογή (Κων. Αγοραστός) με υποψήφιο υποστηριζόμενο από την αντιπολίτευση (Δημ. Κουρέτας): ο κ. Αγοραστός «έχασε» μεταξύ των δύο Κυριακών 50.000 ψηφοφόρους και έτσι από πρώτος με 155.704 ψήφους αναδείχθηκε στην καθοριστική μάχη δεύτερος με 105.140 ψήφους. Αντίθετα, ο κ. Κουρέτας αύξησε τους ψηφοφόρους του από 128.366 σε 155.638, σχεδόν όσους είχε ο αντίπαλός του στον πρώτο γύρο.

Στην «πρωταθλήτρια» μεταξύ των έξι, ως προς την αποχή, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων –καθώς εκεί δεν προσήλθε στις κάλπες προχθές ποσοστό 69,42% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους–, η επισήμως υποστηριζόμενη από τη Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα συγκεντρώνοντας στον πρώτο γύρο 29.316 ψήφους, έπρεπε να καλύψει τουλάχιστον τη διαφορά των σχεδόν 5.500 ψήφων που τη χώριζε από τον Ιωάννη Τρεπεκλή που προηγείτο. Οχι μόνο δεν τους βρήκε, αλλά έχασε ακόμη 7.100, μένοντας έτσι πολύ πίσω από τον κ. Τρεπεκλή, που αναδείχθηκε νέος περιφερειάρχης, καθώς εκείνος βρήκε 7.202 περισσότερους σε σχέση με τον πρώτο γύρο, διπλασιάζοντας έτσι τη διαφορά από την αντίπαλό του.

Στη Δυτική Μακεδονία, τέλος, οι μόλις 2.200 ψήφοι που χώριζαν στις 8 Οκτωβρίου τον δεύτερο Γεώργιο Κασαπίδη από τον αντάρτη Γιώργο Αμανατίδη, επταπλασιάστηκαν προχθές, αφού στην κάλπη Κασαπίδη βρέθηκαν 9.798 ψήφοι λιγότεροι (από 57.000 έπεσε στις 47.000), ενώ σε εκείνη του νέου περιφερειάρχη Αμανατίδη προστέθηκαν περίπου 3.000, ανεβάζοντας τον αριθμό των ψηφοφόρων του στους 62.436 στον β΄ γύρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT