Εντός και Εκτός: Λαμπάδα στην Πανεπιστημίου

Εντός και Εκτός: Λαμπάδα στην Πανεπιστημίου

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στη ζωή υπάρχουν εκείνοι που αντιμετωπίζουν μια αναποδιά με περίσκεψη. Υπάρχουν και εκείνοι που πραγματικά δεν ξέρουν να χάνουν. Το βράδυ της Κυριακής, είδαμε αρκετά στελέχη της Ν.Δ. να βγαίνουν εκτός εαυτού και να αναζητούν ένα σωρό αιτιολογίες για την ήττα των επίσημων υποψηφίων του κόμματος. Ολα αυτά, ενώ είχε προηγηθεί μια δήλωση του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν εξόχως πολιτική και έθετε ένα πλαίσιο πολύ σαφές και αντιληπτό από οποιονδήποτε. Παρά τη δήλωση του πρωθυπουργού, κάποιοι συνέχιζαν και χθες, λες και τα αποτελέσματα τους αφορούσαν προσωπικά. Δόθηκε μια ευκαιρία, πάντως, σε όλους να αντιληφθούν ότι κάποιοι ακόμη δεν έχουν πατήσει τα πόδια τους στο έδαφος μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ηδη μετά τα τελευταία αποτελέσματα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν όσοι έχασαν. Εχει αρχίσει να πέφτει στο τραπέζι η ιδέα, οι χαμένοι να μεταφερθούν εκεί όπου όλες οι πολιτικές καριέρες μετατίθενται για να αφήσουν την τελευταία αναπνοή τους: στην Ευρωβουλή. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που στέλνει στην Ευρωβουλή σελέμπριτι και ανθυποσελέμπριτι, αποτυχημένους ή ανεπιθύμητους πολιτικούς και –κατά κύριο λόγο– μετριότητες. Οι τελευταίες εξελίξεις πυροδοτούν ξανά τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μετρηθούν οι υποψηφιότητες των στελεχών που θα κατευθυνθούν στην Ευρωβουλή. Καλό θα είναι, πάντως, νωρίτερα να γίνει και μια διαδικασία επιλογής, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις, κάτι που φαίνεται πως σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Ρωξάνη Μπέη, κόρη του πρώην δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, εγγονός του Βαγγέλη Γιαννόπουλου, του υπουργού με το χαρακτηριστικό ταμπεραμέντο, ο Γιώργος Γιάνναρος, γιος του Γρηγόρη Γιάνναρου, στελέχους το ΚΚΕ εσ. και του Συνασπισμού αργότερα. Και οι τρεις ανήκουν στη νέα γενιά και εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε ανταγωνιστική θέση στο πολιτικό πεδίο γίνεται με διάφορους τρόπους, ο πιο σταθερός, ωστόσο, είναι εκείνος που ανάγεται στην ιστορία του κόμματος, το οποίο έχει πιο βαθιές θέσεις στο θυμικό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απ’ ότι μπορεί να υπολογίζει κάποιος τρίτος, μη μυημένος στην κοσμοαντίληψη αυτού του τμήματος της Κεντροαριστεράς. Η οικογενειακή παράδοση στην ελληνική πολιτική ζωή είναι σχεδόν προαπαιτούμενο για οποιονδήποτε επιθυμεί να κάνει καριέρα, σε όποιο τμήμα του πολιτικού φάσματος και αν ανήκει ή τοποθετεί τον εαυτό του. Αν και είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα και, πριν απ’ όλα, ο κ. Δούκας και η ομάδα του θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν τη διόλου εύκολη δουλειά της ανάταξης μιας πόλης παρατημένης στο έλεος κάθε είδους παρανομίας και παρατυπίας, το ενδεχόμενο το ψηφοδέλτιο να γίνει δεξαμενή αλίευσης νέων στελεχών είναι ανοιχτό.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η οδός Πανεπιστημίου (επισήμως Ελευθερίου Βενιζέλου), όπου για σχεδόν τέσσερα χρόνια εκτυλίχθηκε ένα από τα σύγχρονα ψυχοδράματα της πόλης της Αθήνας. Ο περίφημος Μεγάλος Περίπατος της Πανεπιστημίου, που αποδείχθηκε θρυαλλίδα για τις ελπίδες επανεκλογής του τέως –πλέον– δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Αρκετοί, μάλιστα, έφθασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ο κ. Μπακογιάννης δεν είχε να αντιμετωπίσει κάποιον άλλον πέρα από τον κακό του εαυτό, δηλαδή τον Μεγάλο Περίπατο. Αν και ακούγεται υπερβολικό, η στήλη μεταφέρει στον νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα την πρόταση να οργανώσει λιτανεία (ή απλά πορεία, μην αρχίσουν οι τριβές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στήριξε από το καλημέρα) από το δημαρχιακό μέγαρο, στην πλατεία Κοτζιά, προς την Πανεπιστημίου, με σκοπό την αφιέρωση λαμπάδας στο ύψος του αντιπάλου του (1,94 λαμπάδα θα είναι ευδιάκριτη).

Η ΑΤΑΚΑ

«Από τότε που δώσαμε στη διεύρυνση του χώρου μας την προοπτική της εγκατάλειψης της Αριστεράς, άρχισε η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό ισχυρίστηκε ο Πάνος Σκουρλέτης (Talk Radio), αναδεικνύοντας μια άποψη που έχουν διατυπώσει με παρεμφερείς προτάσεις και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μετά τις εκλογές του Μαΐου δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν καν στη Βουλή (όπως για παράδειγμα ο Νίκος Φίλης). Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, ωστόσο, στην πολιτική επιτρέπονται όλα, ακό-μη και να θεωρείς ότι η ψευδαίσθησή σου αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT