Οι «καρποί» της επίσκεψης Δένδια στο Λονδίνο

Οι «καρποί» της επίσκεψης Δένδια στο Λονδίνο

Διμερής συνεργασία στον τομέα αμυντικής καινοτομίας, με προοπτική να διευρυνθεί και με άλλες χώρες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Συζητήσεις με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο Γκραντ Σαπς με σκοπό, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να καταλήξουν σε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Σκοπός είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Ελλάδα να συνδεθεί με το οικοσύστημα καινοτομίας της αμυντικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό η συνεργασία αυτή να διευρυνθεί και με άλλες ομονοούσες χώρες (που έχουν δηλαδή διπλωματική και αμυντική συναντίληψη με την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο). Αν και οι χώρες αυτές δεν προσδιορίζονται από την ελληνική πλευρά, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο προχωρήσει σε μια ανάλογη συμφωνία και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ, με σκοπό κοινά πρότζεκτ στον τομέα της Ερευνας και της Ανάπτυξης (R&D) με τη Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας από πλευράς Ισραήλ (SIBAT) και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» από ελληνικής.

Οι συζητήσεις του κ. Δένδια στο Λονδίνο για το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύουν και τη γενικότερη κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον τομέα του εμπλουτισμού των προοπτικών των Ενόπλων Δυνάμεων με δυνατότητες στις οποίες είναι δυνατόν να συμβάλει και η εθνική καινοτομία. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαπς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι επιθυμούμε να συνδεθούμε με το οικοσύστημα καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, «ώστε να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και να υπάρχει συνεργασία με το ανάλογο σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε, ακόμα, ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστός αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας και μπορούμε να μάθουμε πολλά, ειδικά από τον μηχανισμό απορρόφησης των διδαγμάτων στην Ουκρανία». Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν να ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες για όσο καιρό διαρκεί η υφιστάμενη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Πριν από τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, ο κ. Δένδιας απευθύνθηκε στο 7ο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο στο Λονδίνο, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης. Εκεί, ο κ. Δένδιας είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος κόμβος μεταφοράς ενέργειας όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά και την Κεντρική Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT